coronavirus testen

Dít is hoe de meeste coronapatiënten besmet zijn geraakt in Nederland

Inmiddels is bekend dat ruim 50.000 Nederlanders besmet zijn (geweest) met het coronavirus. Maar waar liepen zij de ziekte eigenlijk op?

Bron- en contactonderzoek

Wanneer je getest wordt op het coronavirus en besmet blijkt te zijn, voert de GGD een bron- en contactonderzoek uit in de plek waar je woont. Hiermee proberen zij nieuwe besmettingen snel op te sporen. Ook zal worden gevraagd hoe je zelf besmet bent geraakt en of je contact hebt gehad met iemand die ziek was.

Plek

Sinds 4 mei wordt informatie over de mogelijke plek van besmetting – de zogenaamde ‘setting’ – verzameld. In deze tijd zijn er ongeveer 10.000 besmettingen vastgesteld. Hiervan is in iets meer dan de helft van de gevallen de setting bekend.

Uiteindelijk kwam hier het volgende lijstje uit:
1. Via een gezinslid of huisgenoot (40 procent)
2. Op het werk (20 procent)
3. In een verpleeghuis (19 procent)
4. Via een familielid (15 procent)

Slechts bij 6 mensen (0,1 procent) kwam de besmetting via een ‘medereiziger’ in bijvoorbeeld de auto of het vliegtuig. Voor zover bekend heeft niemand het virus in de horeca opgelopen.

Kanttekening

Let wel: bij de cijfers is een kanttekening te maken. De plek van besmetting is immers slechts bij iets meer dan de helft van de gevallen bekend. Bij veel mensen is dus niet te achterhalen hoe zij het virus hebben opgelopen.

Daarnaast is de bron van besmetting niet bekend in het geval iemand het virus op een openbare plek oploopt. Om deze reden worden besmettingen op openbare plekken – misschien onterecht – minder meegeteld in de cijfers.

Bron: RTL
Foto: Getty Images