Wat doe je als je geen zin hebt in seks. Accepteren of juist aanpakken?
12 oktober 2023
Zin in seks. Dat spannende gevoel dat je krijgt als je op de juiste manier wordt aangeraakt, of wanneer je een film kijkt die je prikkelt. Vanaf het moment dat je lichaam de pubertijd in dook, stak deze zin zo nu en dan de kop op. Maar wat nu als je rond de overgang steeds minder vaak zin hebt? Leg je je hierbij neer, of zet je alle zeilen bij om aan het zelf opgelegde quota van eens per week te komen?
Niks lustopwekkends aan de overgang
Als je in de overgang komt, krijg je te maken met verschillende lichamelijke veranderingen waardoor je seksleven verandert. Vaginale droogheid, incontinentie, pijn tijdens de seks of een algeheel verminderd libido, deze klachten maken het niet eenvoudig om zin te krijgen in seks.
Daarnaast komen verhoogde prikkelbaarheid, stress, depressieve gevoelens en zware vermoeidheid ook veel voor tijdens de overgang. Dit maakt het krijgen van een orgasme lastiger dan ooit en ook dat draagt niet bij aan jouw zin in seks.
Lees ook: Bianca: ‘Kamasutra gaf ons seksleven een oppepper’
Even geen zin
Oké. Je hebt even geen zin, dat moet geen probleem zijn. Je lichaam geeft het duidelijk aan en dit wil je niet negeren. Voor je partner is het echter minder duidelijk waarom jouw lust ontbreekt. Hoewel hij of zij natuurlijk wel gemerkt heeft dat je vaker moe bent, of misschien een korter lontje hebt op onverwachte momenten, voelt je partner niet wat jij voelt. Communicatie is hier alles.
Als jij zegt dat je ‘even geen zin’ hebt, is het voor je partner onduidelijk. Even geen zin geldt voor dit moment, maar straks dan? Of morgen? Wees eerlijk over je gevoel en vertel je partner over deze nieuwe levensfase. Geef ook duidelijk aan dat het volledig losstaat van de interesse in elkaar. Door hier samen serieus in te stappen, stap je er samen gelukkig weer uit.
Lees ook: Bianca: ‘We organiseren iedere maand een erotisch weekend’
Dan maar zin maken?
Soms voelt het gebrek aan seksuele prikkels wel als een probleem. Voor je partner of voor jezelf. Als je hier iets aan wilt doen, is het goed om te beginnen met het verleggen van je focus. Werk niet toe naar een orgasme, maar denk aan de lol van het vrijen zelf. Het was leuk!
Om je seksuele prikkels weer tot leven te wekken, is solo-seks vaak een goede trigger. Ook een uitgebreide zoenpartij of een sensuele massage kan helpen om je in de juiste stemming te brengen. Tijd is het belangrijkste aspect als je zin wilt maken. Geen vluggertje tussen de bedrijven door maar tijd, aandacht en voelbare liefde voor elkaar.
Met hulp door de overgang
Niet alle vrouwen hebben evenveel last van de klachten die bij de overgang komen kijken. Sommigen gaan fluitend naar de menopauze, terwijl anderen wel wat hulp kunnen gebruiken.
Gelukkig is deze hulp beschikbaar. Voor de psychische klachten, maar ook voor de seksuele frustraties. Gynaecologen en seksuologen kunnen jou en je partner helpen, dit varieert van hormoontherapie tot counseling. Deze vormen van therapie zitten vaak in je zorgverzekering opgenomen, zodat dit je – naast je eigen risico – geen extra kosten en bijbehorende zorgen oplevert.
Lees ook: Samantha: ‘Op de reünie sprong de vonk weer over. Nu heb ik een minnaar’
Samen met je partner kan je de overgang goed doorlopen als je open bent over je gevoelens en behoeftes. Geef duidelijk aan waar je verlangens liggen en doe vooral niks ‘omdat het zo hoort’. Maak zin als je wilt en doe het niet als je het niet ziet zitten. Vraag hulp als je het nodig hebt, je bent echt niet alleen. Maar boven alles moet je weten: ook dit gaat weer voorbij.
Dit artikel is een externe bijdrage.
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.