mark rutte

Een nieuwe persconferentie: dit kunnen we verwachten

Na zes weken lang geen persconferenties meer te hebben gehouden, zullen premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge het land vanavond opnieuw toespreken. Wat kunnen we verwachten?

Nieuwe persconferentie

Hoewel de premier zes weken geleden nog vertelde dat het in principe de laatste keer zou zijn dat zij zich tot Nederland zouden richten, moeten zij toch eerder dan gedacht aan de rem trekken. De aanleiding hiervoor is de toename van het aantal besmettingen. Dinsdag werd bekend dat in de afgelopen week 2588 mensen positief zijn getest op het virus: een verdubbeling van de week ervoor. Ook zit het reproductiegetal – dat aangeeft aan hoeveel mensen een besmet persoon het virus gemiddeld overdraagt – al een tijdje niet meer onder de gewenste 1.

Zorgen om jongeren

De GGD maakt zich vooral zorgen over jongeren die zich niet aan de regels houden en zich nauwelijks laten testen. Ook weigeren mensen om in thuisquarantaine te gaan en vertellen niet met wie zij in contact zijn geweest. Ook is uit onderzoek gebleken dat steeds minder mensen zich aan de 1,5 meter afstand maatregel houden.

Probleemgebieden

Bronnen in Den Haag omschrijven de huidige situatie als een die goed in de gaten moet worden gehouden om een tweede golf te voorkomen. Vooral Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en West-Brabant vormen probleemgebieden.

Persconferentie

Verwacht wordt dat Rutte en De Jonge zullen uitleggen hoe zij de nieuwe besmettingscijfers zien. Ook zal het belang van het naleven van de maatregelen en een eventuele thuisisolatie nog eens worden benadrukt.

Daarnaast kunnen nieuwe maatregelen worden verwacht. Zo worden de introductieweken voor studenten waarschijnlijk geschrapt en komt een teststraat op Schiphol voor reizigers uit risicogebieden.

Ook komt het kabinet vermoedelijk met een aantal mogelijke maatregelen die regio’s in staat stelt om lokaal in te grijpen als het virus oplaait.

Mondkapjesplicht

Naar verwachting krijgen we geen landelijke mondkapjesplicht. Het kabinet blijft erbij dat maskers niet nodig zijn en juist tot schijnveiligheid leiden. Wel mogen burgemeesters de mondkapjes verplicht stellen, zoals in Rotterdam en Amsterdam het geval is.

Ernst

Met de persconferentie kan Rutte opnieuw de ernst van de coronacrisis duidelijk maken. De boodschap: houd je aan de regels, want het virus is nog altijd onder ons.

Bron: NU.nl, RTL Nieuws
Foto: ANP Foto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen