Wandelen (5)

Slaat de verveling toe? 19 gratis activiteiten om te proberen

Leuke dingen doen of beleven hoeft niet duur te zijn. Genoeg activiteiten die weinig of niets kosten. Wij tippen 19 gratis blijmakers.

1. Wandelen

Een wandeling in de buitenlucht doet je altijd goed. Comfortabele schoenen aan en gaan. Tip: vind je het lastig om elke dag te lopen? Installeer de Ommetje-app van de Hersenstichting en daag je familie, collega’s, vrienden of buren uit tot het maken van een ommetje. Voor elk ommetje (20 minuten lopen is al een ommetje) krijg je punten en kun je zien hoeveel anderen lopen. 

2. Lezen

Duik in je boekenkast, pak je lievelingsboek en lees het nog een keer. Of vraag je vriendinnen welk boek zij echt hebben verslonden. En pak het vervolgens uit hun boekenkast.

3. Spelletje doen

Speel een bordspelletje dat je al heel lang niet gedaan hebt. Samen met je kinderen herontdek je het plezier van een potje Cluedo, ganzenbord of mens-erger-je-niet.

4. Iets nieuws leren

Leer eens iets nieuws. Jongleren bijvoorbeeld: eerst met twee en dan met drie ballen. Of leer hoe je het makkelijkst je blouses kunt strijken. Of begin aan een nieuwe taal op het gratis platform Duolingo. Een tutorial is zo gevonden op internet.

5. Podcast luisteren

Luister tijdens een vervelend huishoudelijk klusje naar leuke podcasts. Of zet een podcast op tijdens een wandeling. Wij delen een paar goede luistertips.

6. Koekjes bakken

Van alleen de geur van koekjes in de oven wordt iedereen al instant blij. Nu je toch in de keuken staat: kijk in de koelkast, in de voorraadkast, in je kruidenrek en in de fruitschaal en bereid een gerecht met wat je in huis hebt.

7. Experimenteer met make-up

Hoe? Spreid al je make-up uit op de eettafel, zoek op YouTube een make-uptutorial en ga aan de slag. Tip: zoek op glamour make-up, extreme make-up of check de video’s van onze Nederlandse YouTube-trots Nikkietutorials!

8. Doe een dutje

Uit onderzoek is gebleken dat een dutje van maximaal twintig minuten goed is voor je humeur en je gezondheid. Zet voor de zekerheid een wekker zodat je dutje geen dut wordt. Overdag urenlang slapen verkwikt je niet, maar maakt je juist vermoeider.

9. Laat je inspireren

Op www.ted.com vind je interessante en inspirerende TED Talks. Ook over geluk. Van geluksexpert Dan Gilbert bijvoorbeeld, die onder andere deze wijsheid deelt: “Geluk is niet wat we ervaren als we krijgen wat we willen – het is wat we creëren als we níét krijgen wat we willen.

Lees ook: welke hobby past bij jou? Doe de test

10. Organiseer een ouderwets filmavondje

Stof je dvd-speler af, nodig twee vriendinnen uit en vraag of ze de dvd met hun lievelingsfilm meenemen. Popcorn op schoot, glas cola of sinas erbij, hier en daar een plaspauze en na de film natuurlijk een gezellig napraatmomentje.

11. Sporten

Als de lockdowns ons íéts hebben geleerd, is het wel dat je thuis ook prima kunt sporten. Online lessen genoeg! Er is een groot en goed aanbod aan yoga en pilates, maar stap eens uit je comfort zone en kies voor een lesje shuffle dance, tai chi of African dance. Big smile gegarandeerd! Over dance gesproken: schuif de meubels in de woonkamer aan de kant, zet een lekker muziekje aan, trommel je kinderen op en dans! Het wordt nog leuker als jullie het liedje kunnen meezingen. Laat je gaan!

12. Afval opruimen

Goed voor je buurtje en goed voor je eigen gevoel: neem een plastic zak mee en een afvalgrijper en maak van jouw buurt een opgeruimdere plek! Als je de pas erin houdt en je buikspieren aanspant, maak je er nog een work-out van ook!

13. Geocachen

Heb je al eens gehoord van geocachen? Het is een moderne vorm van schatzoeken. Met je telefoon en gps-coördinaten ga je op zoek naar verstopte caches. Leuk om te doen en je bent lekker buiten.

14. Fotoboek maken

Scroll eens door je fotoalbums op je telefoon en gooi weg wat je niet wilt bewaren. Maak van de leuke foto’s die overblijven een mooie collage of een (digitaal) fotoboekje. Of print ze en hang ze op in een lijstje of met felgekleurde tape. Er blijven zo veel foto’s niet bekeken als je er niks mee doet en dat is zonde. Tip: als je een middagje niets te doen hebt, is een trip down memory lane een heerlijke vrijetijdsbesteding. Pak je oude fotoalbums en ga er eens goed voor zitten. Hoe leuk is het om die vakantiefoto’s van jaren geleden of je eigen kinderfoto’s terug te zien? Wil je die oude foto’s ook graag digitaal, dan kun je ze op hoge resolutie inscannen en opslaan.

15. Knutselen

DIY je een slag in de rondte. Vazen, kastjes, bijzettafeltjes, bloempotten die niet meer passen in je interieur: geef ze een makeover! Op Youtube vind je handige video’s die je ideeën of inspiratie kunnen geven. Zoek bijvoorbeeld op ‘DIY meubels verven’ of ‘DIY vazen pimpen’.

16. Verjaardagskaart sturen

Kijk op je verjaardagskalender en leg kaarten klaar om te sturen aan de volgende jarigen. Een verjaardagskaart op de mat is veel leuker dan een felicitatie-appje. Geen kaarten in huis? Maak er een met een handgeschreven spreuk, een zelf geschilderde aquarel of een mooie foto uit een tijdschrift. 

17. Mediteren

Een meditatiesessie maakt je hoofd leeg (of in ieder geval een stuk leger), je ademhaling wordt er rustiger van en je kunt wat beter tegen de stress van alledag. Vind je het moeilijk om zomaar op een kussentje te zitten en op je ademhaling te letten? Er zijn (gratis) apps voor je telefoon waarmee je begeleid kunt mediteren, zoals Headspace, Calm en de VGZ Mindfulness app.

18. Moodboard maken

Heb je nog een stapel tijdschriften ergens liggen en weet je niet wat je ermee moet? Knip of scheur de mooiste foto’s, afbeeldingen of teksten uit en maak een moodboard. Visualiseer zo bijvoorbeeld je doelen voor 2021. Of maak, als je het interieur van je huis een opfrisser wilt geven, een vision board. Dat is een fijne leidraad als je nieuwe spullen gaat kopen.

19. Foto’s maken

Start met een 365- dagen-challenge. Maak bijvoorbeeld elke dag op hetzelfde tijdstip een foto en verzamel ze van een heel jaar. Misschien schuilt er in jou een ware fotograaf!

Lees ook: 15 hobby’s om de band met je partner nog sterker te maken

Foto: Getty Images

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *