Placeholder

Zwangerschap en de foute kilo’s

Dieetcoach Marianne Mascini blogt elke week over gezond eten, afvallen, voedseltrends en de hypes. Deze week vertelt ze je hoe belangrijk het is om zwangerschapskilo’s te beperken.

Dieetcoach Marianne Mascini blogt elke week over gezond eten, afvallen, voedseltrends en de hypes. Deze week vertelt ze je hoe belangrijk het is om zwangerschapskilo’s te beperken.

Je bent zwanger! Je voelt je anders en je figuur verandert. Je gaat regelmatig op controle bij de verloskundige, er wordt een echo gemaakt, jij en je baby worden gecheckt. Kortom: er gebeurt nogal wat in en met je.

Je baby zorgt voor 10-12 kilo gewichtstoename. Neemt je gewicht verder toe, dan worden dit helaas de extra vetjes rondom en in je lichaam. Dus is het goed om hierop te letten. Want het gebeurt maar al te vaak dat je meer kilo’s aankomt dan je wilt. En deze kilo’s zijn niet alleen ongemakkelijk, ze zijn ook een groot risico voor de gezondheid van jou en je ongeboren kind. Bewaak je gewicht dus. Ongeacht hoelang je al zwanger bent, is het altijd zinvol om aan de bel te trekken.

Mijn cliënte Merlijne is nu halverwege haar eerste zwangerschap. Haar kindje groeit goed, maar Merlijne groeit wel erg hard mee. 10 kilo al, en hier is ze erg van geschrokken. “Ik ben blijkbaar het spoor bijster. Mijn figuur verandert zó. Ik word natuurlijk dikker door mijn kindje, maar ik weet niet hoe ik het nog in de hand kan houden”, zegt ze met een zucht. “Zwanger zijn is blijkbaar voor mij de reden om te blijven eten. De kledingband zet ik zonder nadenken steeds een gaatje losser, maar ik wil écht niet als een dikkertje in het kraambed liggen” Ze vertelt dat ze sinds ze zwanger is overdag meer brood eet en niet meer sport. In plaats daarvan valt ze moe op de bank en gaat snoepen.

Herkenbaar? Dan moet jij net als Merlijne aan de slag om je eetpatroon weer terug te brengen naar gezonde voeding en je beweging op te pakken. Niet zoveel sporten als wanneer je niet zwanger bent, maar het mag nog steeds. Zwanger zijn vraagt om meer voedingsstoffen zoals eiwit, calcium, ijzer en vezels. Snoep kun je bijvoorbeeld vervangen door een shake van yoghurt met fruit, granen en zaden, zodat je goede voedingsstoffen binnenkrijgt. Door te variëren met deze ingrediënten kun je steeds weer een nieuwe smaakvolle en gezonde shake maken. Daarnaast is het belangrijk dat je je dagmenu goed verdeeld over de dag eet. Je kunt bijvoorbeeld de lunch aanvullen met extra rauwkost, zodat je toch een vol gevoel hebt. Ook het eten van een pasta of peulvruchtensalade geeft een vol gevoel en zit bomvol goede voedingstoffen. Beperk het gebruik van suiker, snoep en suikerhoudende dranken. Deze leveren totaal geen voedingsstoffen, het zijn alleen maar calorieën. Kies ook voor natuurlijke ingrediënten. Eet rustig en met aandacht en eet niét voor 2. En last but not least: denk goed na over de hoeveelheid zout die je gebruikt. Gebruik minder tijdens het koken en aan tafel.

Blijft je gewicht ondanks deze tips toch toenemen tijdens je zwangerschap? Maak dan een afspraak bij de diëtiste, want de gezondheid van moeder en kind staat voorop. En jij wilt toch ook niet als een dik moedertje achter de kinderwagen lopen?