Placeholder

Zo vermijd je de griep

Wist je dat elk jaar 10 % van de mensen in Nederland de griep krijgt? Zeker nu de temperatuur erg varieert, je soms te koud of te warm gekleed naar buiten gaat word je weerstand uitgedaagd. Hier wat tips om je lichaam te helpen deze griepgolf de baas te blijven.

Wist je dat elk jaar 10 % van de mensen in Nederland de griep krijgt? Zeker nu de temperatuur erg varieert, je soms te koud of te warm gekleed naar buiten gaat word je weerstand uitgedaagd. Hier wat tips om je lichaam te helpen deze griepgolf de baas te blijven.

5 manieren om je weerstand te verhogen:

Warm aankleden!

Je verliest dertig procent van je lichaamswarmte door je hoofd, dus draag bij lage temperaturen altijd een muts of petje.

Adem vochtige lucht

Het vochtig houden van je slijmvliezen is belangrijk zodat ze hun werk goed kunnen doen. Door centrale verwarming en airconditioning drogen ze sneller uit. Wat helpt is een luchtbevochtiger of een bakje water aan de verwarming.

Eet paddenstoelen

Paddestoelen zijn antibacterieel en antiviraal, ze versterken de werkzaamheid van witte bloedcellen van het immuunsysteem. Lekker in de soep, door de roerbakmix en bij een gebakken biefstukje.

Probiotica

Een capsule probiotica per dag zorgt voor meer goede bacteriën in de darmen. Die helpen je lichaam ongezonde bacteriën en schimmels tegen te houden en beschermen tegen ontstekingen.

Extra vitaminen

Neem in de herfst en winter extra vitamine C in, deze doodt virussen namelijk. Als je toch verkouden wordt, kun je ook de vitamine innemen: dat verkort de duur van je verkoudheid.

En dit helpt ook:

Handen wassen

Op je handen zitten veel bacteriën en virussen die een verkoudheid of nare hoest kunnen veroorzaken. Ongemerkt raak je vaak je gezicht aan en zo besmet je jezelf. Niet meteen, want een virus heeft een incubatietijd van tien tot twaalf dagen. Door regelmatig je handen minimaal 20 seconden te wassen met een antibacteriële zeep en goed af te drogen met papieren handdoeken kun je de kans op besmetting verminderen. 

Tip: vervang elke dag je handdoeken en theedoeken en was ze op 60 graden. Zo geef je bacteriën en virussen geen kans.

Rust

Een gebrek aan slaap put je uit en maakt je vatbaarder voor griepjes en verkoudheid. Als je voldoende slaapt, gezond eet en veel drinkt, verminder je de kans op ziektes. Ook het verlagen van stress helpt om je gezond te houden. Uit een studie van de Universiteit van Maastricht bleek dat werknemers die aangeven met stress te kampen, 20% vaker verkouden zijn.

Kom in beweging

Het is aanlokkelijk om met koud weer binnen te blijven en lekker op de bank te hangen, maar beweging is juist goed. Het zorgt dat je bloed harder rondpompt en de hoeveelheid afweercellen toeneemt. Bovendien is uit Australisch onderzoek gebleken dat een kwartiertje zon- of uv-licht per dag je immuunsysteem een enorme boost geeft. Wandel door het bos met de kids of ga in weer en wind over het strand lopen. En daarna een flinke beker warme choco, mét slagroom!