Zó lang duurt het tot je resultaat ziet tijdens het diëten

Zó lang duurt het tot je resultaat ziet tijdens het diëten

diëten dat je niet binnen een dag resultaat ziet. Hoe lang duurt het eigenlijk tot je dieet zijn vruchten gaat afwerpen?

Afvallen is vaak een behoorlijke uitdaging met veel obstakels. Maar uiteindelijk doe je het met één doel: om lekkerder in je vel te zitten. Toch is het lastige aan diëten dat je niet binnen een dag resultaat ziet. Hoe lang duurt het eigenlijk tot je dieet zijn vruchten gaat afwerpen? 

Er zijn verschillende factoren van invloed op het verliezen van gewicht en de periode tot je resultaat ziet. Zo spelen onder andere gender, leeftijd, je startgewicht en slaap een rol. 

Gender

De verhouding vet en spieren in je lichaam heeft veel invloed op het vermogen om gewicht te verliezen. Vrouwen hebben over het algemeen een hoger vetgehalte dan mannen. Dat betekent volgens Healthline dat vrouwen vaak 5 tot 10 procent minder calorieën verbranden in rust dan mannen. Volg jij als vrouw hetzelfde dieet als een man? Dan is de kans dus groot dat je minder snel afvalt. 

Leeftijd

Wanneer je ouder wordt verandert je lichaamssamenstelling: de vetmassa neemt bijvoorbeeld toe en de spiermassa neemt af. Dit zorgt uiteindelijk voor een lagere RMR (resting metabolic rate). RMR is het aantal calorieën dat je verbrandt in rust. Als je ouder wordt, wordt dit aantal dus steeds lager, waardoor afvallen moeilijker wordt.

Lichaamsbouw

Als je zwaarlijvig bent en een BMI hebt van meer dan 30, dan kun je met een streng dieet binnen een paar dagen wel 5 kilo afvallen. Heb je een dunnere lichaamsbouw, dan is de kans groot dat je harder moet werken om af te vallen. Je lichaamsbouw is dus ook van invloed op hoe snel je resultaat ziet van je dieet. 

Slaap

Je zou er misschien niet aan denken, maar slaap is ook een belangrijk onderdeel tijdens het afvallen. Wanneer je lijdt aan chronisch slaaptekort kan dat de snelheid waarmee je gewicht verliest flink belemmeren. Volgens Healthline kan één nacht slaapgebrek al zorgen voor een extra verlangen naar calorierijk voedsel. Daarnaast wordt chronisch slaaptekort ook gekoppeld aan diabetes type 2, obesitas, hartaandoeningen en bepaalde vormen van kanker. 

Lees ook: Wil je afvallen? Zo kan gember je een handje helpen

Hoe snel afvallen is gezond?

De Consumentenbond schrijft op zijn website dat het niet gezond is om binnen een korte periode veel gewicht te verliezen. Dit wordt ook wel een crashdieet genoemd. Het zorgt ervoor dat je lichaam op een soort ‘spaarstand’ overschakelt. Als je daarna weer normaal gaat eten komen de kilo’s weer terug. 

Het is goed om jezelf een veilig en haalbaar doel te stellen, want daar heb je uiteindelijk het meeste aan. Meer dan één kilo per week afvallen is te veel. Het is beter om geleidelijk af te vallen, want dan haal je de meeste energie uit je vetreserves en dat is uiteindelijk het beste. Door snel af te vallen haalt je lichaam energie uit andere reserves, waardoor je spiermassa verliest en dat verslechtert je conditie. 

Geleidelijk afvallen

Ben je van plan om geleidelijk af te vallen, dan kun je het beste ongeveer 500 kilocalorieën minder eten op een dag om een halve kilo per week te verliezen. Misschien denk je dat dit veel is, maar eigenlijk valt het wel mee. Hiervoor moet je alleen wat kleine aanpassingen doen in je voeding:

  • Neem bijvoorbeeld magere melk in plaats van halfvolle melk (scheelt 25 kcal per glas)
  • Drink koffie zonder suiker (scheel 20 kcal per kop)
  • Neem een filetlapje in plaats van een speklapje (scheel 200 kcal)
  • Eet volkoren boterhammen in plaats van witte boterhammen (scheelt 20 kcal per boterham)
  • Neem kleinere porties: 1 opscheplepel aardappelen of pasta minder is al 55 kcal minder.

Natuurlijk is ook voldoende beweging erg belangrijk. Loop bijvoorbeeld een extra lang rondje met de hond, pak vaker de fiets of maak spontaan een lekker fietstochtje of maak wat extra uren in de sportschool.

Tip van de redactie

De bestseller Afvallen met gezond en vooral lekker eten bevat 8 complete weekmenu’s, 40 heerlijke recepten en een schat aan informatie over afvallen in het algemeen. Volg de weekmenu’s, proef de recepten en ontdek zelf hoe je afvallen en lekker eten perfect met elkaar kunt combineren. Voor meer info klik op onderstaande button.

Bron: Healthline, Consumentenbond
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Natalia Rakhorst, Walter Rakhorst