winderigheid

Winderigheid beu? Zeg vaarwel tegen gênante momenten met deze 7 slimme tips

Niets is zo vervelend als last hebben van winderigheid. Het kan een bron van schaamte en ongemak zijn, vooral wanneer je je in gezelschap bevindt. Maar maak je geen zorgen, want hier zijn zeven eenvoudige tips om dit probleem aan te pakken.

Wat te doen tegen winderigheid?

1. Kies je voeding verstandig

Allereerst is ons dieet een van de belangrijkste oorzaken van winderigheid. Sommige voedingsmiddelen verhogen de productie van gas in onze darmen. Probeer voedingsmiddelen zoals bonen, kool, uien en spruitjes te vermijden, aangezien deze bekend staan ​​om hun gasvormende eigenschappen. In plaats daarvan kun je beter kiezen voor licht verteerbare voedingsmiddelen, zoals gekookte groenten, gegrilde kip of vis en magere zuivelproducten.

2. Eet langzaam en kauw goed

Vaak eten we gehaast en slikken we ons voedsel snel door, waardoor je vervolgens te veel lucht inslikt. Dit kan op zijn beurt bijdragen aan een opgeblazen gevoel en winderigheid. Probeer daarom bewust te eten en neem de tijd om goed te kauwen. Door langzaam te eten, verminder je de hoeveelheid lucht die je inslikt en bevorder je een betere spijsvertering.

3. Let op koolzuurhoudende dranken en kauwgom

Vervolgens zorgen koolzuurhoudende dranken en kauwgom ervoor dat er extra gas in je darmen terechtkomt. Dit leidt tot meer winderigheid. Probeer daarom frisdranken en bruisend water te vermijden. Kies in plaats daarvan voor hydraterende opties zoals water, kruidenthee of versgeperst sap.

4. Maak beweging een prioriteit

Regelmatige lichaamsbeweging helpt bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het verminderen van winderigheid. Probeer minstens dertig minuten per dag te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen, fietsen of yoga te doen. Dit kan niet alleen helpen bij het verlichten van winderigheid, maar ook bij het verbeteren van je algehele gezondheid.

5. Overweeg probiotica

Probiotica zijn goede bacteriën die je darmflora in evenwicht brengen en de spijsvertering ondersteunen. Ze helpen bij het verminderen van gasvorming en winderigheid. Overweeg het toevoegen van probiotische voedingsmiddelen aan je dieet, zoals yoghurt, kefir of gefermenteerde groenten. Als alternatief kun je ook goede probiotica-supplementen, zoals onderstaande.

6. Drink voldoende water

Voldoende hydratatie is essentieel voor een gezonde spijsvertering en helpt bij het verminderen van winderigheid. Zorg ervoor dat je dagelijks voldoende water drinkt, bij voorkeur zo’n acht glazen per dag. Zo worden afvalstoffen afgevoerd en dat bevordert een soepele stoelgang.

7. Vermijd stress

Stress kan een negatieve invloed hebben op je spijsvertering en winderigheid veroorzaken. Probeer stressvolle situaties te vermijden en neem de tijd om te ontspannen. Dit kan variëren van het beoefenen van meditatie of yoga tot het nemen van een warm bad of het lezen van een goed boek. Zorg ervoor dat je voldoende rust krijgt en jezelf de tijd geeft om te ontspannen.

De darm-breinconnectie

Als het microbioom van de darmen goed gevoed is en goed contact onderhoudt met het brein, staat het aan de basis van een gezond leven. Een verstoorde darm-breinconnectie daarentegen kan het immuunsysteem van slag brengen en leiden tot ziekten. Dit boek bespreekt praktische tips op basis van medisch en voedingsonderzoek en ervaringen met psychotherapie. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: Waarom je je ontlasting regelmatig zou moeten checken

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images
Tekst: Suzanne de Bakker

90 capsules