Ontwerp Zonder Titel 2023 04 12t105359.471

Waarom je je ontlasting regelmatig zou moeten checken

Vandaag is het Nationale Poepdag. Deze dag is door de Maag Lever Darm Stichting speciaal in het leven geroepen om mensen op te roepen om vaker hun ontlasting te checken. Maar hoe merk je dat er iets mis is met je darmen? En hoe krijg je je darmen weer op orde? Darmfloratherapeut Nienke Gottenbos (40) schreef het boek ‘De Poepdokter’ en geeft antwoord op de vijf belangrijkste poepvragen.

Waarom is het belangrijk dat je regelmatig je ontlasting checkt?

“Aan je ontlasting kun je heel veel zien, bijvoorbeeld hoe het met je darmen en spijsvertering gaat. De Maag Lever Darm Stichting wil met deze dag vooral aandacht vragen voor ernstige darmziektes, maar ook kleine ongemakken kun je vaak verklaren aan de hand van je ontlasting.
In principe is een goede drol een mooi gevormd worstje waarna één of twee keer afvegen voldoende is om weer schoon te zijn. Wijkt je ontlasting af qua kleur en vorm, dan kan het een goed idee zijn om dat te laten onderzoeken. Want wat is de reden waardoor je poep anders is?
Elke dag poepen, is trouwens heel normaal en gezond, maar twee keer per dag kan ook. Wat niet goed is, is als je vaker dan dat moet of juist een stuk minder. Zo is één keer in de vijf dagen poepen niet goed. Bloed in je poep hoeft overigens niet altijd iets ernstigs te zijn (het kan ook door een kleine aambei komen), maar ik zou er voor de zekerheid wel altijd even mee naar de huisarts gaan.”

Hoe merk je dat er iets mis is met je darmen?

“Door je ontlasting dus te checken, maar ook doordat je wellicht lichamelijke klachten hebt. Sta je bijvoorbeeld ’s ochtends op met een platte buik en lijkt het ’s avonds wel alsof je zwanger bent? Of heb je regelmatig buikpijn? Dat kan komen doordat je darmen niet genoeg enzymen hebben om alles wat je eet te verteren. Hierdoor blijven er resten achter en dat kan pijnklachten geven. Ook kan het zijn dat je ergens niet tegen kunt, zoals suiker en gluten. Dit zorgt ervoor dat je een opgeblazen gevoel krijgt en last hebt van winderigheid.”

Wat kun je eraan doen als je problemen hebt met poepen?

“Ga eerst na wat de oorzaak is. Kijk hierbij goed naar je voeding en hoe vaak je eet. Het Voedingscentrum adviseert zes eetmomenten op een dag, maar je darmen zijn er juist op gebouwd om langere momenten niet te eten. Samen met je maag, lever en alvleesklier houden ze van rust, zodat ze tussen de eetmomenten door genoeg tijd hebben om al het voedsel wat er binnenkomt, te verwerken en alles weer schoon te maken. Als je dus steeds kleine beetjes eet, moeten je darmen, maag, lever en alvleesklier elke keer opnieuw aan het werk en raken ze overprikkeld.
Zorg daarom voor minder eetmomenten en pak ook eventuele stress aan als je daar last van hebt. Mensen met een drukke baan die langere tijd achter een computer zitten, bewegen vaak te weinig. Hierdoor krijgen ook hun darmen weinig ‘beweging van buitenaf’, wat kan leiden tot verstopping. Vergeet daarom niet om voldoende te bewegen. Dit is ook belangrijk om stress te kunnen ontladen, wat weer een gunstig effect heeft op de darmen. Sporten is niet per se nodig, lekker wandelen kan net zo fijn zijn voor je darmen. En uiteindelijk poep je daardoor ook weer beter.”

Je bent darmfloratherapeut. Wat kom je zoal tegen in je praktijk?

“Echt van alles. De meeste mensen die ik help, hebben darmklachten, zoals verstoppingen, dunne ontlasting, buikpijn en een opgeblazen gevoel. Samen gaan we op zoek naar de oorzaak en we bespreken de mogelijkheden om van de klachten af te komen.”

Heb je nog tips voor een goede darmflora?

“Zeker. Wat je kunt doen, is minder granen eten. Vezels zijn belangrijk, maar brood bevat veel gluten en het menselijk lichaam kan dat niet zo makkelijk verteren. Niet iedereen hoeft glutenvrij te eten, maar minder tarwe dan in het standaard Nederlandse dieet is wel voor iedereen gezond. Ga tijdens de lunch daarom wat vaker voor alleen groente (zoals een salade) in plaats van een volkorenrijk product.
Wat verder ook kan helpen met poepklachten, is een krukje gebruiken tijdens het toiletbezoek. Door je voeten op het krukje te zetten, komt het laatste stukje van je dikke darm loodrecht op je anus te staan. Hierdoor kan de binnenste sluitspier zich beter ontspannen, waardoor het poepen gemakkelijker gaat.
O, en koffie werkt laxerend en is dus niet bevorderlijk voor een goede stoelgang. Eén of twee koppen per dag geeft weinig problemen, maar drink je er minstens drie of vier, dan zal je ontlasting waarschijnlijk dunner worden. En in het ergste geval kunnen je darmen ook lui worden. Het gevolg is dan dat je steeds eerst koffie nodig hebt om goed te kunnen poepen en dat is allesbehalve handig natuurlijk…”

Tekst: Renée Brouwer
Foto: ©Splint Media B.V.

Meer persoonlijke verhalen lezen? Neem nu een abonnement op Vriendin.