Wat zit er in het paasei verstopt?

Wat zit er in het paasei verstopt?

Dieetcoach Marianne Mascini blogt elke week over gezond eten, afvallen, voedseltrends en de hypes. Deze week vertelt ze je meer over eieren.

Dieetcoach Marianne Mascini blogt elke week over gezond eten, afvallen, voedseltrends en de hypes. Deze week vertelt ze je meer over eieren.

Pasen en eieren horen bij elkaar. Kook ze voor een minuut of 8-9 en dan begint de pret voor de ouders en kids. Schilderen, stickers plakken en de avond voor Pasen de eieren verstoppen. Maar wat verstop je nu eigenlijk?

Een ei is een dierlijk product dat nogal wat publiciteit heeft gehad en nog steeds heeft. Is het wel of niet gezond? Hoeveel eieren mag je eten per week? Welke eieren koop je: scharrel, vrije uitloop, legbatterij? Deze keuze is aan jou, want het is een kwestie van smaak.

Eieren zijn een superbron van eiwit, foliumzuur, ijzer, zink, vitamine B12, E en D en bevat ongeveer 75 calorieën. Een ei kan als broodbeleg of als vleesvervanger gebruikt worden. Is dit gezond? De eidooier is het gezondste deel van het ei, dus gooi die nooit weg. De voedingswaarde van het eiwit alleen stelt niets voor zonder het eigeel. Het hele ei is goed. Het zorgt goed voor je hersenen, het kan helpen tegen macula degeneratie (een oogziekte die steeds vaker voorkomt), het is goed voor je haar en je nagels en je verbetert je cholesterolsamenstelling in het bloed. Een ei geeft ook een vol gevoel en is een superboost voor belangrijke aminozuren en eiwitten.

Van de week was Rozemarijn bij mij in de praktijk en zij wil graag afvallen. Zij vertelde dat zij in het weekend eieren eet: “Wij ontbijten met ons gezin en maken een uitsmijter met ham of kaas, of allebei. Verder koken we eieren voor op de sla. Pasen betekent dat we meer eieren eten. Beide dagen bij het paasontbijt en tussendoor ook nog een eitje. Ik bak voor ieder 2 eieren en leg een plak kaas of ham eronder. Dit eet ik op 2 boterhammen. Zalig!” Mijn advies aan Rozemarijn is om de ham en kaas onder het ei weg te laten. Zo kun je wel lekker genieten van de eieren, maar win je calorieën. Een goede start van de dag! Verder raad ik haar aan om 2e paasdag minder eieren te eten bij het ontbijt. En bij de avondmaaltijd kan ze de eieren als vleesvervanger gebruiken, zodat ze niet meer eet dan nodig. Dit kan bijvoorbeeld als boerenomelet of een tortilla. Het eitje op de sla is een extra energieleverancier. Het is een goede bron van eiwitten en vitamines en vervangt het vlees.

Dus: wil jij 3 eieren per week eten? Dat is prima, maar eet deze dan als vervanging van je broodbeleg of vlees bij de warme maaltijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen