Placeholder

Wat te doen bij insectenbeten en teken?

– Advertorial – – Drogist Lieke: “We zijn weer vaker buiten en we hebben de ramen lekker open. Helaas wordt de kans op een insectenbeet dan ook groter. Wat kun je doen als je gebeten of gestoken bent?”

– Advertorial – – Drogist Lieke: “We zijn weer vaker buiten en we hebben de ramen lekker open. Helaas wordt de kans op een insectenbeet dan ook groter. Wat kun je doen als je gebeten of gestoken bent?”

Help, een steek
"Bij een steek of beet van een insect kun je meestal de zwelling  en de irritatie verlichten door te deppen met een koude, natte doek. Wat menthol strooipoeder kan ook helpen. Of je kiest voor een specifiek ‘na de beet’ product.

Mocht je door een bij zijn gestoken, controleer dan goed of er geen angel in de huid is achtergebleven. Zo niet, dan wil het bij een bijensteek nog wel eens helpen om met ammonia te deppen. Lijkt het alsof er wel een angel zit? Dan moet deze eerst verwijderd worden om ontsteking van de huid te voorkomen. Dit kun je het beste doen met een pincet of bijvoorbeeld een pinpas of je nagels. Denk er wel om dat een eventueel achtergebleven gifzakje niet kapot gaat of dat de angel dieper in de huid gewreven wordt. Wanneer de angel verwijderd is, ontsmet de aangetaste huid dan met jodium. Een beet van een wesp (feller van kleur, niet zo harig als een bij, vaak agressiever) laat geen angel achter er kan met azijn gedept worden.

Beter voorkomen
Om steken of beten van insecten te voorkomen kun je deze tips gebruiken:

  • Producten met Deet weren de meesten steekbeesten af. Hoe meer Deet in een product (max 50%), des de langer het product werkt.
  • Bedek de huid met kleding die goed aansluit. Gebruik een klamboe om het bed en houd ramen gesloten of plaats een hor voor het raam.
  • Om bijen en wespen te weren is het verstandig om niet te felle kleren te dragen en geparfumeerde producten te vermijden. Citronella in bijvoorbeeld kaarsen kunnen in een kleine ruimte de muggen weren. Ook zijn er producten met citronella die gebruikt kunnen worden bij kleine kinderen.
  • Houd er rekening mee dat bijen en wespen aan het eind van het seizoen agressiever zijn, zeker dicht in de buurt van hun nest. Blijf rustig, druk zwaaien met de armen maakt de bij of wesp agressiever.

Let op: Producten met Deet mogen in het algemeen niet gebruikt worden door mensen met ademhalingsproblemen, zwangeren en kinderen onder de 6 jaar vanwege de irritatie van de slijmvliezen.

Let op teken
Een wandeling in een bos of in een park kan er voor zorgen dat je gebeten word door een teek. Teken kunnen besmet zijn met de borellia bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Bedek daarom de huid met kleding, producten met hoge concentratie Deet weren ook teken. De kans op besmetting is gering als de teek binnen 24 uur verwijderd wordt. Controleer ’s avonds het lichaam dus goed op teken, bijvoorbeeld in de knieholtes. Zit er een teek vastgezogen? Belangrijk is dan om de teek zo snel mogelijk te verwijderen, het liefst met een speciale tekentang. Zorg er voor dat je de teek bij het kopje pakt en niet bij het lijfje. Trek de teek recht omhoog er uit en kijk goed of de teek volledig uit de huid is gekomen. Ontsmet de huid pas na het verwijderen van de teek en noteer de datum.

Neem contact op met je huisarts als:

  • Er een allergische reactie optreedt na een steek/beet die heftiger is dan een normale zwelling.
  • Bij uitslag op andere plaatsen dan de steek/beet
  • Wanneer je na de steek/beet last krijgt van benauwdheid
  • Wanneer je gestoken bent in je mond, tong of keel
  • Wanneer je in je hals gestoken word en de plek begint te zwellen
  • Wanneer een teek niet volledig uit de huid is gehaald
  • Wanneer er een rode kring om de plek van de tekenbeet verschijnt (hoeft niet direct te zijn)
  • Wanneer er 3 dagen tot 2 maanden na de tekenbeet symptomen van de ziekte van lyme verschijnen, zoals koorts en gewrichtspijn"

Wie is Lieke?

Lieke Melis is gediplomeerd drogist en werkt in een drogisterij met het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg. In deze drogisterijen kun je terecht over goed advies over zelfzorggeneesmiddelen. Dat zijn middelen die je zonder recept bij de drogist kunt krijgen. Op www.erkendspecialistinzelfzorg.nl kun je opzoeken welke drogisterijen dit keurmerk hebben en lezen wat je daar mag verwachten.