Wat je zou moeten weten over de gezondheid van je man

Wat je zou moeten weten over de gezondheid van je man

Zeg eens eerlijk: hoe vaak gaat jouw man naar de huisarts? Vast minder vaak dan jij. Jammer, want daardoor loop hij meer risico’s…

Zeg eens eerlijk: hoe vaak gaat jouw man naar de huisarts? Vast minder vaak dan jij. Jammer, want daardoor loop hij meer risico’s…

Zaadballen
Is je man nog geen 40 jaar, dan doet hij er verstandig aan zijn zaakje in de gaten te houden. Zaadbalkanker komt vooral voor bij mannen tussen de 20 en 40 jaar. Een verdikking in de ballen komt vaker voor, maar gaat het om een hard ‘knikkertje’ (denk aan een erwt), dan doet je man er goed aan de dokter te bezoeken. Is een van zijn testikels niet vanzelf ingedaald, dan heeft hij een verhoogde kans op deze aandoening. Bij mannen boven de 40 jaar is het risico hierop een stuk kleiner. Maar alert blijven, bijvoorbeeld tijdens het douchen, kan nooit kwaad.

Buikomvang
Tuurlijk, met een klein buikje is niets mis. Maar een buik die maar blijft groeien, is ongezond. Juist vet dat zich in de buikholte bevindt, vergroot namelijk het risico op diabetes en hart- en vaatziekten. Meten is weten, ook in dit geval. Meet de buikomtrek op het punt halverwege de onderkant van de ribben en de bovenkant van de heupen. Doe dit staand, en liefst op de blote huid. Het meetlint mag niet strak worden aangetrokken. Een omtrek tot 94 cm is gezond.

Check die vlek
Het is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland, maar gelukkig ook één die bij tijdig ingrijpen vaak goed te genezen is: huidkanker. Maak er een gewoonte van elkaars huid regelmatig te checken, want als je de aanwezige vlekjes leert kennen, zie je het eerder als ze veranderen. Handig hierbij is de ABCDE-regel: Asymmetrie, Border (rand), Colour (kleur), Diameter en Elevation (vrij vertaald: plekjes bovenop de huid). Een plek is verdacht als:
… hij asymmetrisch van vorm wordt
… de rand grillig van vorm wordt, in plaats van mooi gelijkmatig
… de kleur verandert
… de diameter groter is dan een halve centimeter
… hij dikker wordt, of als er bultjes op komen of kuiltjes in ontstaan
Zie ook www.huidkanker.nl.

BMI
Om een eventueel verhoogd risico op hart- en vaatziekten beter te kunnen in schatten, zou je man zijn buikomvang én zijn BMI (Body Mass Index) moeten weten. Deze vind je door het lichaamsgewicht te delen door de lengte in het kwadraat. Een BMI tussen de 18,5 en 25 is gezond. Ook leeftijd wordt meegerekend. BMI berekenen? Dat kan via www.voedingscentrum.nl.

Lees waar je man zich het beste op kan laten onderzoeken en welke gewoontes ongezond zijn in Vriendin 24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen