slapen bed

Uitvallen van tanden of vliegen: dít betekenen je dromen

In je dromen kun je vliegen, kom je je eerste liefde weer tegen en doe je dingen die je in real life nooit zou durven. Zijn dromen bedrog of willen ze je toch iets vertellen?

Wat zijn dromen?

Zijn het losse flarden of zit er meer achter? Sommige wetenschappers zijn ervan overtuigd dat dromen niets meer zijn dan wat fragmenten die zich in je brein afspelen. Nicoline Douwes Isema, droomcoach en schrijfster van het boek Wat heb jij gedroomd vannacht?, ziet dat anders: “Hersenscans laten zien dat ons brein dag en nacht doorwerkt. Sterker nog, zonder afleiding van buitenaf, ’s nachts dus, kan je brein in alle rust werken. De focus verschuift, tijdens de slaap is er alle ruimte voor verwerken, voelen en het leggen van nieuwe verbanden. Heel vaak ben je in je droom je gevoel van overdag aan het doorzetten. Bovendien zijn naast je emoties ook je creativiteit en je intuïtie ’s nachts volop actief.” Precies navertellen Hoe komt het dat de een ’s morgens precies kan navertellen waarover hij gedroomd heeft en de ander zich helemaal niets herinnert? Als iemand ’s nachts wat vaker wakker wordt, kan hij zijn droom de volgende ochtend veel beter navertellen. Dat komt omdat de zogenaamde alphagolven – die prikkels van buitenaf tegenhouden – tijdens de slaap zo actief zijn, dat mensen ’s nachts even wakker worden. Uit onderzoek blijkt dat high-recallers, zoals mensen worden genoemd die hun dromen gedetailleerd kunnen navertellen, ongeveer dertig minuten per nacht wakker worden, twee keer zo veel als mensen die zich nauwelijks iets herinneren.  In onze slaap zijn onze hersenen actief, maar om te weten of iemand droomt, moet je ’m eigenlijk wakker maken en meteen vragen: droom je nu? Dat gebeurt in slaaplaboratoria. De uitkomst: lang niet iedereen zegt dat ’ie droomt.

Welke dromen neem je serieus?

In je dromen komt vaak samen waar je overdag over nadenkt. Dat je een keer over je ex droomt, laat misschien wel zien dat je overdag even aan hem hebt gedacht. Maar het betekent dus niet dat jullie weer bij elkaar komen! Dromen die je wel serieus kunt nemen, zijn dromen die veel indruk op je maken of die vaak terugkeren. Droomdeskundige Nicoline: “Droom je bijvoorbeeld vaak dat je eindexamen moet doen op de middelbare school? Vraag je bij zo’n droom achteraf eens af wat je de meeste stress gaf. Bijvoorbeeld: had je niet geleerd, was je niet goed voorbereid, vertoonde je uitstel gedrag, had je geen pen bij je? Vertaal dat eens naar de echte wereld: zit er misschien een hint in deze factoren die je overdag veel stress gaven?”

Stuur je dromen

Wist je dat je je dromen kunt sturen? Bij akelige terugkerende dromen kan – in ongeveer de helft van de gevallen – het helpen om overdag te dagdromen hoe je de volgende keer zou handelen. Sommige mensen zijn zich er tijdens een droom bewust van dat ze dromen, dit wordt ook wel lucide dromen genoemd. Zij kunnen hun droom ter plekke sturen. Droomtrainers bieden cursussen aan om je te leren lucide te dromen. Geur kan ook helpen bij het sturen van je dromen. Geur heeft namelijk een sterke werking op het geheugen. Ruik je ’s nachts het geurtje dat je overdag rook terwijl je aan iets of iemand dacht, dan geef je je brein een hint om daar ’s nachts verder over te dromen. Even concreet: denk overdag bewust aan iemand terwijl je aan een bepaald parfum ruikt. En spuit dat parfum ’s nachts op je kussen. Grote kans dat diegene in je dromen terugkomt!

Lees ook: Vrouwen met déze sterrenbeelden slapen het slechtst

Zo analyseer je zelf je dromen

Is er een droom die veel indruk op je heeft gemaakt, waar je steeds aan terugdenkt, neem ’m dan eens onder de loep.

● Schrijf op wat je je herinnert van je droom. Kijk vooral naar de details en naar de beslissingen die je nam. Die zeggen veel over jou. Droomdeskundige Nicoline: “Ik had laatst een vrouw op consult die droomde dat ze door haar vrienden in een sloot werd geduwd, om ‘leuk’ mee te doen, terwijl ze helemaal niet wilde. Toen we op de details van haar droom ingingen, bleek dat ze heel dicht bij de sloot had gestaan. Ze zei nee, maar uit haar houding bleek het tegenovergestelde. In het dagelijks leven bleek dat ze het lastig vond om grenzen te stellen en vooral daarnaar te handelen.”

● Let op je gevoel, emoties krijgen in dromen namelijk alle ruimte. Nicoline: “Soms kun je dromen dat je bijvoorbeeld tegen je moeder krijst. Dit zegt niet dat je je moeder haat, maar laat hoogstwaarschijnlijk wel een bepaalde frustratie of ergernis zien. In dromen komen alle emoties ongecensureerd naar boven. Je kunt ze niet weg redeneren. En dat maakt dromen zo geschikt voor zelfreflectie.”

● Vertel de droom aan een vriend of vriendin alsof het een echte gebeurtenis was. Let daarbij op hoe jij, de hoofd persoon van de droom, je gedroeg. Reageer je zo ook weleens echt op een situatie? En, als je graag verandering wilt: wat zou jij jezelf in je droom aanraden om te doen? Misschien kun je je eigen tips overdag in vergelijkbare situaties ook eens uitproberen.

Uitvallende tanden en vliegdromen

Er bestaan universele dromen: tanden die uitvallen, in je nakie lopen, dromen dat je vliegt. Googelend zul je misschien lezen dat uitvallende tanden staan voor angst, en dat een vliegdroom ambitie betekent, maar wat kun je daar nu mee? “Er jezelf vragen over stellen”, zegt droom deskundige Nicoline. “Je kunt genoegen nemen met een uitleg die zegt dat uitvallende tanden angst betekenen, maar het is veel interessanter om bij jezelf door te vragen. Hoe voelde je je op het moment dat je tanden uitvielen? Was je bang, of gefrustreerd? En: waar staan die uitvallende tanden voor? De een wordt van een droom over uitvallende tanden angstig  vanwege het veranderde uiterlijk. Voor de ander kan het betekenen dat ze baalt omdat ze nu niet meer van zichzelf af kan bijten. Dan kun je je bijvoorbeeld afvragen: in welke situatie vind je het belangrijk om van je af te kunnen bijten?”

Steeds dezelfde

Droomdeskundige Nicoline: “Er zijn verschillende redenen waarom een droom kan terugkomen: je bent in je dromen iets aan het verwerken. Dat zie je bijvoorbeeld bij een traumatische gebeurtenis. Ook kun je in je droom iets oefenen: je droomt bijvoorbeeld dat je voor een groep moet spreken en die droom komt vaker terug.” Daarnaast kunnen levensthema’s droom onderwerpen zijn: meer voor jezelf opkomen bijvoorbeeld. Nicoline: “Zelf droomde ik regelmatig dat ik zonder rijbewijs een auto bestuurde. De eerste keer reed ik heel langzaam en werd ik zwetend wakker. Maar het ging elke keer beter. Toen ik in mijn dromen racewagens bestuurde, ben ik toch maar eens rijlessen gaan nemen. Ik had inmiddels zo veel zelfvertrouwen door al dat gedroom, dat ik meteen slaagde voor mijn rijbewijs.”  Soms heeft een terugkerende droom geen oefenfunctie, maar is de droom alleen maar fijn. Schrijver Mark Twain schreef in My platonic sweetheart over een droomgeliefde die hij af en toe in zijn slaap tegenkwam. Nicoline: “Zo worden trauma’s in dromen verwerkt, maar ook leuke gebeurtenissen kunnen in dromen terugkomen.

Lees ook: Een orgasme tijdens je slaap: wat is het en wanneer krijg je die?

Foto: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen