Placeholder

Toasten op je gezondheid?

Dieetcoach Marianne Mascini blogt elke week over gezond eten, afvallen, voedseltrends en de hypes. Deze week schrijft zij haar laatste blog.

Dieetcoach Marianne Mascini blogt elke week over gezond eten, afvallen, voedseltrends en de hypes. Deze week schrijft zij haar laatste blog.

Alcohol en vrije tijd. Je ziet deze combinatie regelmatig in je directe omgeving. In de stad zie je bijvoorbeeld een stel vriendinnen met een glas wijn op het terras. Thuis zie je bij elk willekeurige tv-programma dat de wijntjes niet aan te slepen zijn. Je ziet mooie en grote glazen die goed gevuld zijn.

Vraag jij je weleens af hoeveel glazen wijn je uit een fles schenkt? Misschien toch maar eens doen. Want dat wijntje dat je thuis inschenkt, kan eigenlijk wel eens net zoveel zijn als anderhalf of twee glazen.

Dit probleem kent Marion. Ze is op dieet om het risico op metabool syndroom te verminderen. Zij vertelt over de afgelopen week: “Ik ben op stap geweest met mijn vriendin. Het was een heel leuke avond. Ik heb een goede menukeuze gemaakt en daarbij een glaasje wijn gedronken. Nee, een nagerecht heb ik niet genomen. In plaats daarvan nog wel het laatste drupje wijn uit de fles gedeeld”. Terwijl ze dit vertelt, realiseert Marion zich dat zij en haar vriendin samen één fles wijn leeggedronken hebben. Zij schrikt. Een halve fles wijn klinkt toch heel anders dan een glaasje.

Het is menselijk dat je al pratend onbewust een glaasje meer drinkt. En ach, denken velen, wat kan een glaasje wijn extra nu voor kwaad? Nou, meer dan je denkt. Want er zitten veel meer calorieën in de wijn dan je vermoedt. Binnenkort wordt dat misschien duidelijk op het etiket vermeld. Maar of je hier ook op let als je een etentje hebt? Ik denk het niet.

Belangrijk is dat alcohol veel negatieve invloeden heeft op je gezondheid. Wil je gezond leven, dan is dit het advies: Drink niet meer dan 1 glas alcohol per dag en gebruik 2 dagen per week geen alcohol. En besef: uit 1 fles van 750 ml schenk je 6 glazen wijn.

Moeilijk? Hou dan eens een alcoholdagboek bij. Dat geeft je inzicht in de hoeveelheid alcohol die je drinkt. Dat kan confronterend zijn, maar besef dat je alcoholconsumptie minderen iets moois oplevert. Je wordt actiever, kunt meer werk verzetten én hebt tijd over om te genieten van de dag.

Meer tips zal ik niet meer geven via mijn blogs. Afgelopen maanden heb ik met plezier blogs geschreven om jullie een kijkje te laten nemen in de keuken van een diëtiste. Ik heb jullie inzicht willen geven in trends, hypes, feiten en fabels. En welke vragen er gesteld worden door mijn cliënten. Voeding is en blijft een never-ending story. Het staat altijd in de publiciteit. Iedere dag weer.

 Ik ga nu genieten van de zomer. En van mijn praktijk en mijn cliënten. Daarnaast blijf ik de lessen geven voor de opleiding gewichtsconsulent en de cursus Sport en voeding. O ja, misschien zie ik je een keer als ik mijn boek Eenmaal Slank, Altijd Slank signeer, dit doe ik regelmatig.

Ik toast op jullie gezondheid. Met een klein glaasje.