Slapen avondmensen avondmens

Moeite met slapen? Déze dingen kun je beter niet meer doen

Het is vervelend als het je vaak niet lukt om in slaap te vallen. Probeer in het vervolg déze dingen in ieder geval te vermijden.

1. Schermtijd

Je weet het vast al, maar het blauwe licht van het scherm van je telefoon of laptop is niet goed. Het blauwe licht verstoort namelijk de aanmaak van melatonine, waardoor je dus minder snel in slaap valt. Wat wel kan helpen in het lezen van een boek. Demp ondertussen de lichten en je zult merken dat je nu veel sneller in slaap valt. Leg je telefoon in je nachtkastje of in een andere ruimte.

2. Koffie in de middag

Als je echt slecht slaapt, is het verstandig om ’s middags geen koffie meer te drinken. Als je het gevoel hebt dat je wat energie nodig hebt, maak dan een wandeling of ga even naar buiten. Je zult merken dat je je hierna toch weer wat fitter en alerter voelt.

Lees ook: Slaap je slecht tijdens je menstruatie? Híer komt het door

3. Niet met honger naar bed

Probeer gedurende dag gezond te eten en ga niet met een hongergevoel naar bed. Als je dit wel doet, kan het zijn dat je ’s nachts met een rommelende maag wakker wordt en dus op zoek gaat naar iets eetbaars. Een kleine avondsnack zoals yoghurt of appel met pindakaas is vaak al voldoende om die hongerklop te vermijden.

4. Muziek

Natuurlijk is het fijn om ’s avonds terwijl je je klaarmaakt voor de nacht, je favoriete muzieklijst af te spelen. Probeer alleen wel te kiezen voor rustige muziek om je brein te kalmeren. Zo krijgt je hoofd het signaal dat het bijna tijd is om te gaan slapen. Te vrolijke of drukke muziek verstoort dit proces, waardoor je langer wakker ligt.

5. To do lijstjes

Misschien denk je dat het maken van een to-do lijstje voordat je naar bed gaat, de volgende dag veel tijd bespaart. Het tegendeel is waar. Door dit te doen vlak voordat je naar bed gaat, raakt je brein overprikkeld en ben je vooral bezig met de dingen die de volgende dag moeten gebeuren. Maak zo’n lijstje aan het einde van de middag, zodat je hierna rustig kunt beginnen aan je avondroutine.

6. Bedtijd

Na een aantal gebroken nachten, zou je vanavond misschien het liefst om acht uur in bed liggen, maar probeer dit niet te doen. Probeer iedere dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan (en ook weer op te staan). Zo raakt je biologische ritme niet verstoord.

Lees ook: Beter slapen? Zorg voor déze kleuren in je slaapkamer

Foto: GettyImages
Bron: Poosh.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.