Ontwerp Zonder Titel (66)

Shoppen voor de feestdagen? Zó pak je het slim(mer) aan

Moet je nog een aantal cadeaus shoppen voor kerst? Lees dan even mee. Met déze handige tips pak je het net wat slimmer aan.

1. Ben je bewust van reclame en promotie

Uit onderzoek blijkt dat hoe vaker je iets ziet, hoe leuker je het vindt. Het priming-effect. Je kunt je voorstellen dat de marketing hier slim op inspeelt. Al die reclames en promoties vanuit bekende influencers zorgen ervoor dat jij een lichte voorkeur voor een product ontwikkelt. Vaak word je tijdens de periode voorafgaand aan de feestdagen overladen met reclames en promoties. Er komt een moment waarop je echt niet meer weet wat je moet kopen. Je raakt overprikkelt en uiteindelijk kies je de weg van de minste weerstand. Je gaat dus voor de producten die zo vaak gepromoot worden, dat ze wel goed moeten zijn. Je kunt jezelf hier een beetje tegen beschermen, door jezelf de vragen te stellen: wat zou er gebeuren als ik dit product niet koop? Is er een goedkoper alternatief? Heb ik het product echt nodig/zou ik het missen als ik het niet koop?

Lees ook: Déze kerstfilms op Netflix moet je gezien hebben

2. Het Bandwagon-effect

Heb je wel eens gehoord van het Bandwagon-effect? Dit betekent dat iets eerder wordt geloofd op het moment dat meerdere mensen deze mening delen. Dit gebeurt ook als bekende Nederlanders of internationale sterren zichtbaar een bepaald merk promoten. Je gaat er als consument dan ook eerder in geloven. Daarnaast zijn mensen vaak bang om iets te missen. Dit geldt ook voor het missen van een bepaald product. Iets dat iedereen heeft of wil hebben. Wat altijd goed helpt, is om de tijd te nemen om over deze beslissing na te denken. Neem één of twee dagen de tijd om over de aanschaf van je product na te denken. Een lijstje met voor- en nadelen maken werkt ook altijd goed. Tot slot helpt het ook om je te bedenken of je de mening van de mensen die het product aanprijzen, wel echt zo belangrijk vindt.

Lees ook: 5 kerstcadeautjes voor hem waarmee je grote indruk maakt

Foto: GettyImages
Bron: PsychologyToday

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.