Antwoorden op seksvragen

5 seksvragen die je niet durft te stellen (mét antwoorden)

Sommige seksvragen vind je misschien te gênant om te stellen (hoewel dat natuurlijk niet nodig is). Daarom beantwoorden wij ze alvast voor je.

1. Kan je vagina uitrekken door seks of een bevalling?

Nee, dit is een fabeltje. De binnenkant van je vagina is als elastiek en het spierweefsel eromheen kan samentrekken of ontspannen. Als je opgewonden bent, word je vagina groter. Ook tijdens een bevalling zet je vagina uit, zodat er een baby doorheen past. Na een tijdje gaat de vagina weer terug naar het oorspronkelijke formaat. Na de menopauze kan de elasticiteit van een vagina wel minder worden.

2. Hoe voorkom ik vaginascheetjes?

Vaginascheetjes overkomen bijna iedereen. Je hoeft je er dan ook niet voor te schamen. Ze ontstaan vaak tijdens de penetratie. Er wordt dan veel lucht naar binnen geduwd. Als deze lucht weer naar buiten gaat, ontstaan scheetjes. Wel is het afhankelijk van de soepelheid van de vagina, de vochtigheid, het standje, de diepte van de penetratie en de grootte van de penis. Je kunt er weinig aan doen. Wel kun je tijdens de seks je benen wijder doen, zodat er bij de penetratie al lucht kan ontsnappen. Of doe je benen juist dichter bij elkaar, zodat er minder ruimte is voor lucht om naar binnen te komen. Maar vooral: niets om je voor te schamen dus.

3. Welke maat vibrator past bij mij?

In de beschrijving van een vibrator of dildo wordt altijd de maat (lengte, breedte en diameter) benoemd. Speeltjes met een diameter van ongeveer 2,5 tot 3 centimeter zijn perfect voor beginners. Het is natuurlijk aantrekkelijk om voor een speeltje te gaan dat er leuk uitziet, maar belangrijker is dat hij kwalitatief goed is. Vind je het lastig om er een te kiezen? Stap dan eens binnen bij een sekswinkel. No shame, het is tenslotte hun werk.

4. Hoe maak ik seksspeeltjes schoon?

Als je jouw eerste seksspeeltje hebt aangeschaft, is het belangrijk dat je weet hoe je ‘m schoon moet maken. De meeste speeltjes zijn gemaakt van siliconen. Om ze schoon te maken, gebruik je antibacteriële doekjes. Voor de moeilijk te bereiken plekjes zijn wattenstaafjes en antibacteriële zeep handig. Spoel seksspeeltjes voor en na gebruik altijd even af onder een warme kraan. Speeltjes zonder batterij kun je ook in de vaatwasser doen of uitkoken in een pan (zonder zeep).

5. Is een schimmelinfectie besmettelijk?

Als de natuurlijke balans tussen schimmels en bacteriën in je vagina is verstoord, kan een schimmelinfectie ontstaan. De meest voorkomende vaginale infectie is Candida albicans. Deze is over het algemeen niet besmettelijk. Als een man bijvoorbeeld seks heeft met een vrouw met een schimmelinfectie krijgt hij ook wat meer Candida op zijn penis. Maar niet bij iedereen kan dat een infectie veroorzaken. Dat gebeurt zelden.

Lees ook: 6 mogelijke oorzaken waarom je geen zin hebt in seks (én de oplossingen)

Bron: Santé Foto: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen