Placeholder

Pubers en krachttraining

Elke week beantwoordt dieetcoach Marianne Mascini een vraag van een lezeres. Deze week de vraag van Iris, die wil weten vanaf welke leeftijd haar dochter krachtoefeningen mag doen in de sportschool.

Elke week beantwoordt dieetcoach Marianne Mascini een vraag van een lezeres. Deze week de vraag van Iris, die wil weten vanaf welke leeftijd haar dochter krachtoefeningen mag doen in de sportschool.

Iris (43): “Mijn dochter van bijna veertien let erg op haar voeding. Ze eet gezond. En veel; ze heeft héél veel trek, omdat ze natuurlijk in de groei is. Laatst vroeg ze wanneer ze naar de sportschool mag om krachtoefeningen te doen. Ik had daar geen antwoord op, maar ik neem aan dat je daarmee moet wachten tot je niet meer in de groei bent. Of heb ik het verkeerd?”

Het antwoord van online dieetcoach Marianne Mascini:
“Veel sportscholen hanteren de regel om eerst met jeugdfitness te beginnen en daarna, afhankelijk van de leeftijd, voorzichtig te starten met krachttraining. De apparaten worden dan speciaal licht belast. Na een paar maanden wordt het programma uitgebreid met bijvoorbeeld opdrukken en squat-oefeningen. Zorg er dus voor dat er een goed programma voor je dochter wordt opgesteld. In ieder geval zal ze nog geen volledige krachtoefeningen mogen doen: daarvoor moeten de groeischijven volgroeid zijn en dat is pas rond het achttiende jaar het geval. Je dochter is nu simpelweg nog in de groei.

Je schrijft ook dat je dochter veel eet. Je kunt eens bekijken of haar voedingspatroon overeenkomsten heeft met de Schijf van Vijf: http://www.voedingscentrum.nl/nl/schijf-van-vijf/schijf.aspx. Zo kun je zien of je dochter wel genoeg van de juiste voeding binnenkrijgt en dat dit niet de reden is voor haar hongergevoel.

Verder is het van belang dat jullie je maaltijden, en dan vooral die van je dochter, afstemmen op de tijdstippen van sport. Je kunt immers niet sporten met een volle maag. De samenstelling van de maaltijden verdient ook extra aandacht. In de opbouwfase van krachttraining zijn eiwitten belangrijk. Dit betekent niet dat ze supplementen moet gebruiken, hoor. Die kunnen een te zware belasting zijn op o.a. de nierfunctie. Eiwitten krijgt je dochter binnen uit melkproducten, vlees, vis en plantaardige bronnen. Zorg er ook voor dat ze voldoende calorieën gebruikt en voldoende drinkt. De tijdstippen van drinken zijn hierbij van belang. Ik raad aan haar door een diëtiste te laten begeleiden, zodat je zeker weet dat haar voeding goed is en de opbouw van de spieren rustig verloopt.”