Placeholder

Op dieet voor de AOV

Dieetcoach Marianne Mascini blogt elke week over gezond eten, afvallen, voedseltrends en de hypes. Deze week vertelt ze je meer over het belang van je gezondheid bij het beginnen van je eigen bedrijf.

Dieetcoach Marianne Mascini blogt elke week over gezond eten, afvallen, voedseltrends en de hypes. Deze week vertelt ze je meer over het belang van je gezondheid bij het beginnen van je eigen bedrijf.

Denk je fijn te starten met een eigen bedrijf, blijk je pas te kunnen beginnen als je eerst naar de diëtiste gaat. Echt waar. Aan alles heb je gedacht: belasting, kapitaal, opslagruimte, visitekaartjes, website etc. En natuurlijk je verzekeringen. Dus ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Want je bent kwetsbaar als je zelfstandig ondernemer bent. Langdurig ziek zijn heeft grote consequenties, want je hebt dan geen inkomen. Tenzij je een AOV hebt.

Daar is John mee bezig. Hij is zijn eigen metselaarsbedrijf gestart en heeft al veel opdrachten, dus hij is hard aan het werk. Maar hij wil zich graag verzekeren tegen langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid. Hiervoor wordt hij medisch gekeurd. De uitslag geeft aan dat zowel zijn BMI (34,8) als zijn cholesterolwaarden veel te hoog zijn. Dit is schrikken. En balen, want hij kan zich niet verzekeren. Hij moet dus op dieet om volgend jaar opnieuw gekeurd te worden. Dus komt John bij mij.

John vertelt: ”Ik weet eigenlijk best dat ik te zwaar ben. Maar ik heb ook veel spieren hoor, dus valt het ook wel mee. Ik sjouw de hele dag met stenen en kruiwagens vol met zand. Ik heb er ook helemaal geen ongemak van.” Ik meet zijn spiermassa. Helaas heeft hij naast veel spieren ook teveel vetmassa. Hij zegt: “Als ik hard werk en veel zweet, dan vliegen de kilo’s eraf. Het zweet gutst dan van mijn hoofd en langs mijn lijf. Daar word ik echt veel slanker van.”

Als je lichaam warm wordt, dan ga je inderdaad zweten. Het zweet zorgt voor afkoeling van je lichaam en compenseert zo je hoge lichaamstemperatuur. Dus prima dat John zweet als hij het warm krijgt. Helaas voor John zal hij hiermee geen vet verbranden. Hij verliest vocht, maar dat is tijdelijk. Als hij dit aanvult, dan zal zijn gewicht weer gelijk blijven. John had verwacht dat hij eenvoudigweg met zweten kon afvallen, maar nu merkt hij dat hij zijn voeding moet aanpassen en moet sporten.

De motivatie van John is in het eerste gesprek (nog) niet groot. Hij heeft immers geen last van zijn gewicht en zijn cholesterolgehalte. Hij geeft aan dat hij geen zin heeft om in het weekeinde met de mannen minder bier te drinken. De vraag is nu of John weet welk voordeel afvallen en anders eten kan opleveren. Hij is de enige persoon die zijn gewoontes kan en moet veranderen. Ik coach hem om zijn doel duidelijk te krijgen, zodat hij het nut van afvallen zal inzien en veranderingen zal gaan doorvoeren.