oliebollen

Niet zo’n zoetekauw? Probeer eens de zalmoliebol

Doe je jou geen plezier met zoetigheid, maar wil je wél oliebollen met oud en nieuw? Kies dan eens voor deze hartige variant.

Oliebol

Tijdens oud en nieuw wordt door veel mensen steevast een oliebol gegeten. De bakkers draaien overuren en op 31 december bezoeken we nog snel even de lokale bakker voor een lekkernij. De geschiedenis van de oliebol gaat behoorlijk terug in de tijd. Zo is het eerste recept terug te vinden in een boek uit 1667. Wel was de oliebol toen nog vrij plat en bevatte deze veel meer kruiden dan de oliebol die we nu kennen. Pas vanaf de negentiende eeuw werd de oliebol als traditie met oud en nieuw gegeten.

Lees ook: Van oliebol tot glas champagne: zóveel kilometer moet je hardlopen om ze te verbranden

Verschillende varianten

Anno 2020 zijn er verschillende varianten van de traditionele oliebol. Zo kun je de oliebol maken met chocoladevulling, maar ook kun je appel en kaneel toevoegen. Ben je niet zo dol op zoetigheid? Dan is deze variant met zalm misschien wel wat voor jou:

Recept voor 24 oliebollen:

– 50g boter
– 500ml melk
– 1 zakje gedroogde gist
– 1 ei
– 500g bloem
– 1 mespuntje zout
– 1 bosui
– 125 gram gerookte zalm
– 2 takjes munt
– 75 gram diepvriesdoperwten

Benodigdheden:

– 2 liter olie om in te frituren
– 2 natte theedoeken
– IJsknijper
– Keukenpapier

Zo ga je te werk:

– Smelt de boter. Verwarm de melk in een pan tot het lauwwarm is.
– Los de gist, het ei en de boter op in het pannetje met melk. Roer de bloem en het zout door het beslag en meng het geheel goed door.

– Snijd de bosui in ringen en de zalm in kleine stukjes. Hak vervolgens ook de munt.
– Meng de bosui, de zalm, de munt en de doperwten door het originele beslag. Breng het geheel op smaak met een beetje zout.
– Laat het geheel ongeveer 30 minuten rijzen onder een vochtige doek.

– Verhit de olie tot 180 graden. Meng het beslag nog eens goed door.
– Houd een ijsknijper in de hete olie en schep vervolgens bollen beslag in de hete olie.
– Bak de bollen in ongeveer 6 minuten om en om goudbruin en gaar. Laat ze vervolgens uitlekken op keukenpapier.

Eet smakelijk!

Lees ook: Dit kun je met je overgebleven oliebollen doen

Foto: GettyImages
Bron: 24 kitchen, AD en heelhollandbakt