gezicht in de zon

10 redenen om niet te lang met je gezicht in de zon te blijven

Een zonovergoten dag is meer dan verleidelijk. Vooral als je het heerlijke gevoel van de zon op je gezicht wilt ervaren. Maar je gezicht heeft behoefte aan bescherming. Hier zijn tien overtuigende redenen waarom je niet te lang met je gezicht in de zon moet blijven.

Gevolgen van te lang met je gezicht in de zon

1. Vroegtijdige huidveroudering

Zonlicht kan een vervroegd verouderingsproces in je gezichtshuid veroorzaken. Rimpels, fijne lijntjes en een verlies aan stevigheid zijn tekenen van dit proces.

2. Verhoogd risico op huidkanker

Langdurige blootstelling van je gezicht aan de zon verhoogt het risico op huidkanker. Met name melanoom, een potentieel levensbedreigende vorm. Deze vorm van huidkanker kun je onder andere krijgen doordat je verbrandt door de zon.

3. Ontwikkeling van huidoneffenheden

Je gezicht kan te maken krijgen met huidoneffenheden zoals sproeten, moedervlekken en ouderdomsvlekken door te veel zonlicht. Die eerste twee zijn zeker charmant, maar de meeste mensen zijn over het algemeen minder blij met ouderdomsvlekken.

4. Verhoogd risico op lipkanker

Je lippen zijn ook vatbaar voor zonneschade. Langdurige blootstelling aan de zon kan leiden tot lipkanker.

5. Verhoogd risico op oogaandoeningen

Langdurige blootstelling aan zonlicht kan leiden tot oogaandoeningen zoals cataract (staar) en maculadegeneratie, die beide je zicht kunnen aantasten.

6. Verhoogde kans op zonnebrand

Je gezichtshuid is dun en gevoelig, en dus bijzonder vatbaar voor zonnebrand, wat onmiddellijk ongemak kan veroorzaken en op lange termijn tot huidschade kan leiden.

7. Hyperpigmentatie

De zon kan ervoor zorgen dat delen van je gezicht donkerder worden, een aandoening die bekend staat als hyperpigmentatie. Dit kan leiden tot een ongelijkmatige huidskleur.

8. Schade aan het bindweefsel

De zon kan collageen en elastine in je gezichtshuid beschadigen, waardoor de huid haar stevigheid en elasticiteit verliest.

9. Verergering van bestaande huidaandoeningen

Als je al last hebt van huidaandoeningen zoals rosacea of acne, kan te veel zon je symptomen verergeren.

10. Risico op zonnesteek

Ja, ook je gezicht kan bijdragen aan een zonnesteek. Symptomen zoals hoofdpijn en duizeligheid kunnen een indicatie zijn dat je gezicht te veel zon heeft gehad.

Kortom, geniet van de zon, maar doe het met mate en bescherm je gezicht altijd goed. Gebruik een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor, draag een hoed en zoek regelmatig de schaduw op. Jouw gezicht zal je dankbaar zijn.

Tip van de redactie

Je beschermt jezelf goed tegen de schadelijke invloed van de zon met deze protection face cream met SPF 30 van The Ritual of Karma. Het is een rijke, hydraterende crème die snel in de huid trekt en geavanceerde bescherming biedt dankzij het krachtige complex van natuurlijke antioxidanten op basis van witte thee, natuurlijke vitamine E en ginkgo biloba. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: Zon veilig: de top 5 beste zonnebrandcrèmes voor je gezicht

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images
Tekst: Suzanne de Bakker

Rituals