Neuspeuteren: goed of slecht?
27 april 2012
Even stiekem (of lekker uitgebreid) met je vinger in je neus peuteren… Bijna iedereen doet ’t wel eens. En ja, jij dus ook.
Even stiekem (of lekker uitgebreid) met je vinger in je neus peuteren… Bijna iedereen doet ’t wel eens. En ja, jij dus ook.
Hmm.. smakelijk
90 procent van de mensen peutert wel eens in zijn of haar neus. De helft van alle Nederlanders doet het zelfs een of meerdere keren per dag en ongeveer 10 procent daarvan eet hetgeen dat ze in hun neus aantreffen op.
De favoriete neuspeuterplekken
Mannen zitten vaker met hun vinger in hun neus dan vrouwen. Hun favoriete plek om dit te doen is voor zowel mannen als vrouwen gezellig thuis op de bank, gevolgd door de auto (voor mannen) en het toilet (voor vrouwen).
Waarom je het beter niet kan doen
Je hebt misschien wel eens een bloedneus bij jezelf veroorzaakt, omdat je aan het neuspeuteren was. Je krijgt vrij snel een bloedneus als je wat vaker in je neus peutert. Bovendien zitten er heel veel haarvaatjes in je neus, en dit maakt je neus ook gevoeliger voor (kleine) bloedingen.
Een wat serieuzere zaak is het feit dat je ook echt ziek kunt worden van neuspeuteren. In de neuzen van een op de drie Nederlanders zit namelijk de bacterie ‘Staphylococcus aureus’. Deze bacterie zorgt voor de MRSA-ziekenhuisinfecties. Als je een verminderde weerstand hebt, kun er infecties aan je huid door krijgen.
Neuspeuteren kost geld
Neuspeuteren kost geld. Behoorlijk veel geld zelfs, namelijk 25 miljoen euro per jaar! Hoe dat kan? De tijd dat er onder werktijd gepeuterd wordt – mannen per dag gemiddeld elf minuten, bij vrouwen vier – wordt er niet gewerkt.
Daarnaast laat veertig procent van de neuspeuteraars zijn/haar buit achter op werkbladen, stoelleuningen of op nog andere plekken (geschatte gewicht: elf ton!). En dit moet worden schoongemaakt: extra schoonmaakkosten dus. En dan is er nog niet eens onderzoek gedaan naar het ziekteverzuim door de verspreiding van infecties.
Waarom we het toch doen
Er zijn wetenschappers die beweren dat neuspeuteren een biologische gewoonte is. Het weghalen van de opgedroogde restjes slijm kunnen namelijk gaan irriteren als je ze laat zitten. Bovendien zou het immuunsysteem worden versterkt als je de restjes opeet.
Neuspeuteren ‘ruimt op’, zodat je zo vrij mogelijk kunt ademen. Het lijkt dus een heel natuurlijke reactie. Ohja: mannen boren hun vinger gemiddeld 1,1 cm diep in hun neus, en vrouwen 0,6 cm…
Goed en slecht
Neuspeuteren is dus zowel goed als slecht. Af en toe pulken is prima als er iets in de weg zit of kriebelt. Maar gebruik dan het liefst een zakdoek om ontstekingen, bloedneuzen en het verspreiden van infecties te voorkomen.
Bron
Gezondheidsnet