Vrouw (5)

5 simpele manieren om te minderen met suiker

Helaas zit suiker in bijna alles: van vruchtenyoghurt met granola tot aan saladedressings en crackers. Dat tikt lekker aan… Zo kom je er (deels) vanaf!

Heus niet alleen maar slecht

Je lichaam heeft suiker nodig om te kunnen functioneren: het wordt namelijk omgezet in energie. In groente en fruit zitten van nature veel suikers, maar ook voedingsstoffen als mineralen, vitamines en vezels. In koek, snoep, frisdrank, vruchtensappen en chips zitten naast toegevoegde suikers weinig andere voedingsstoffen. Daarom zijn deze producten ook zo ongezond voor je. Als je te veel suiker binnenkrijgt, wordt het risico op overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes verhoogd.

Maximale hoeveelheid

Als volwassen vrouw is 50 gram (=12,5 suikerklontjes) vrije suikers per dag het maximum om overgewicht en tandbederf tegen te gaan, aldus het Diabetes Fonds. Dit zijn suikers die door de fabrikant zijn toegevoegd en alle suikers uit honing, siroop en vruchtensappen. In Nederland ligt het gemiddelde per dag op 17 suikerklontjes.

Lees ook: Zóveel calorieën scheelt het als je koffie zonder melk en suiker drinkt

5x minderen met suiker

1. Lees het etiket

Op de voedingswaardetabel staat het aandeel van koolhydraten, waarvan suikers, per 100 gram of per portie. Ook van de ingrediëntenlijst word je wijzer: als suiker aan het begin van de lijst staat, weet je dat er veel van in zit. Pas op: er bestaan zo’n 50 benamingen voor suiker, zoals fructose, dextrose en agavesiroop.

2. Stel die lekkere trek even uit

Enorm veel zin in dat ijsje na het eten? Ren niet meteen naar de vriezer, maar stel het even uit. Ga iets anders doen, zoals de keuken opruimen of douchen. Zo ebt dat gevoel van lekkere trek weg.

3. Kies niet voor mager of light

In magere producten zit minder vet, maar meer suiker. In lightproducten wordt suiker vervangen door zoetstoffen en die houden je drang naar zoet in stand. Bovendien eet je vaak meer van een mager of lightproduct dan van een vol product. Een vol product zorgt bovendien voor een langer verzadigd gevoel.

4. Verdun

Leng de helft van een glas vruchtensap aan met water. Of roer door de vruchtenyoghurt naturelyoghurt met vers fruit. Zelfde smaak, iets gezonder!

5. Verklein

Eén koekje of één handje chips… dat werkt natuurlijk niet. Voor je het weet, is dat pak of die zak leeg. Truc: de portieverpakking. Beetje jammer voor het milieu, al dat verpakkingsmateriaal, maar als je eenmaal succesvol bent afgekickt van suiker, maak je het wel weer goed, toch?

Denk je gezond bezig te zijn…

• 1 plak ontbijtkoek: 20,5 gram suiker
• 1 volkoren mueslibol: 13,6 gram suiker
• 1 handje rozijnen: 13,8 gram suiker
• 1 schaaltje magere vruchtenyoghurt: 19,7 gram suiker
• 1 schaaltje appelmoes: 35,1 gram suiker

Lees ook: Is frisdrank met suiker gezonder dan light frisdrank?

Bron: Voedingscentrum Foto: Getty Images

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *