Placeholder

Praktische tips voor meer energie

Heb je ook wel eens dat je op werk zit en je je nauwelijks meer kunt concentreren omdat je zo moe bent? Voorkom je middagdip met deze praktische tips voor meer energie.

Heb je ook wel eens dat je op werk zit en je je nauwelijks meer kunt concentreren omdat je zo moe bent? Voorkom je middagdip met deze praktische tips voor meer energie.

Als je moe bent, neig je al gauw naar koffie of snoep. Cafeïne en suiker peppen op, maar dit effect is maar tijdelijk. Na een tijdje voel je je juist nog slaperiger dan voor de chocoladereep of het kopje koffie. Geen goed idee dus als je nog uren energie nodig hebt. Wat je dan wel kunt doen om de dag fit door te komen? Vriendin geeft tips die hoogstens 10 minuten in beslag nemen.

1. Ontbijt met vezels en eiwit
Lees je dit tijdens je vieruursdip, dan heb je vandaag weinig meer aan deze tip, maar morgen kun je er zeker wat mee: begin de dag met een ontbijt vol vezels en eiwit. Voor je het nog niet wist: het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Een voedzaam ontbijt geeft je energie en houd je wakker en alert. Mensen die dagelijks ontbijten, voelen zich minder moe en gestrest dan mensen die de dag beginnen met alleen een kopje koffie. Eet iets met lekker veel vezels zoals een kom havermout of yoghurt met muesli en vers fruit.

2. Neem een glas water
Je lichaam heeft voldoende vocht nodig om goed te functioneren. Met ademen, zweten en toiletbezoekjes raak je constant vocht kwijt. Vul je dat niet aan, dan raak je uitgedroogd. Van een klein watertekort kun je je al behoorlijk vermoeid voelen. Je hebt elke dag ongeveer 1,5 liter vocht nodig. Of je genoeg binnenkrijgt is te zien aan je urine: is je plas licht of felgeel van kleur, dan zit je goed. Donkergele urine wijst op uitdroging.

3. Eet meer noten
Neem een handje noten als tussendoortje. Amandelen, walnoten, cashewnoten of een mix van noten die jij lekker vindt. Noten zijn een goede bron van vezels, eiwit, vitamine B en gezonde vetten. Deze voedingsstoffen zijn onmisbaar voor een energiek lichaam.

4. Zet je favoriete muziek aan
Zingen onder de douche is niet voor niets zo fijn. Zingen maakt vrolijk en vermindert stress. Dus zet je favoriete muziek aan en zing ongegeneerd mee. Tenzij je op je werk zit, natuurlijk…

5. Ruik aan sinaasappel
Van de geur van munt, sinaasappel, kaneel of eucalyptus knappen sommige mensen op. Test eens wat voor jou werkt. Ruik aan een kaneelstokje, schil een sinaasappel of zet een pot geurige, verse muntthee.

6. Neem de trap
Beweging is een natuurlijke energiebooster. Regelmatig even van je stoel komen, al is het maar voor 10 minuutjes, helpt tegen vermoeidheid. Grijp elke gelegenheid aan om je benen te strekken: wandel rond tijdens een telefoontje, stuur geen e-mailtje maar loop naar een collega toe en neem altijd de trap in plaats van de lift.

7. Zit in de zon
Als je op een zonnige dag naar buiten gaat, merk je al gauw wat voor positieve invloed zonlicht heeft op je humeur en hoe fit je je voelt. Een paar minuten in de buitenlucht verbetert niet alleen je stemming, maar ook je geheugen en je vermogen om nieuwe informatie op te nemen. Het kan zelfs je zelfvertrouwen vergroten. 

8. Eet een hapje
Je hele lijf, maar zeker je hersenen, functioneert niet zonder brandstof. Je brein heeft glucose nodig om zo goed mogelijk te kunnen werken. Zakt je bloedglucosespiegel, dan ben je minder scherp. Eet dus op tijd iets. Het beste is om producten te eten met langzame koolhydraten, zoals groente, fruit, volkorenbrood en peulvruchten.

9. Omring je met vrolijke vrienden
Het klinkt misschien gek, maar emoties zijn besmettelijk. Is je omgeving continu negatief en chagrijnig, dan vreet dat energie. In de buurt van opgewekte mensen word jij vanzelf ook positiever en energieker. Blijf uit de buurt van energiezuigers en omring je liever met vrolijke vrienden die dezelfde doelen en interesses hebben als jij.