Lekker sporten op het strand in de zon. Lees de 10 tips voor je armen, benen, billen, buik en taille.

Lekker sporten op het strand

Zelfs bij de grootste fanatiekelingen schiet het er in de zomer vaak bij in: sporten. Logisch, want bij temperaturen boven de 25 graden is het op strand een stuk aangenamer toeven dan in een warme sportschool. Maar waarom niet het nuttige met het aangename combineren? Ook op het strand kun je aan je conditie en lijf werken. Lekker vanuit je luie stoel. Of badlaken. Of het water…

Zelfs bij de grootste fanatiekelingen schiet het er in de zomer vaak bij in: sporten. Logisch, want bij temperaturen boven de 25 graden is het op strand een stuk aangenamer toeven dan in een warme sportschool. Maar waarom niet het nuttige met het aangename combineren? Ook op het strand kun je aan je conditie en lijf werken. Lekker vanuit je luie stoel. Of badlaken. Of het water…

Oefening 1: voor je buik 

Eén van de beste –en bekendste- oefening voor de buikspieren zijn de sit-ups. En die doe je gewoon op het strand. Ga plat op je rug op een handdoek liggen, trek je knieën op en houd je voeten plat op de grond. Span nu je buikspieren aan en kom met je bovenlichaam iets omhoog. Houd dit een paar tellen vast en ga weer liggen.
 
Oefening 2: voor je buik en benen
Ga op je strandstoel zitten met de rug tegen de leuning. Klem een strandbal tussen je voeten en til de bal met gestrekte benen een paar centimeter omhoog. Houd dit een paar tellen vast en laat je benen weer zakken.
 
Oefening 3: voor je billen
Geen stranddag is compleet zonder een ijsje. Grote kans dat er een lange rij bij de strandtent staat, maar ook die tijd besteed je nuttig. Span terwijl je in de rij staat je bilspieren aan. Houd dit een paar seconden vast en ontspan weer. Doe dit net zo lang totdat je aan de beurt bent. Niemand die het ziet, maar jij bent weer een stapje dichterbij strakke billen! 
Oefening 4:  voor je benen
IJsje op? Tijd voor een wandelingetje. Loop de zee in, net zover tot het water halverwege je kuiten komt. En lopen maar! Door de druk van het water worden je beenspieren flink aan het werk gezet.
 
Oefening 5: voor je armen
Loop nog wat verder het water in, tot het water ongeveer op borsthoogte is. Probeer nu bij elke stap die je neemt het water met je armen naar achteren te duwen. Doordat je benen bij elke stap water opzij moeten duwen, is deze oefening ook goed voor de beenspieren.

 
Oefening 6: voor je armen, benen en buik
Is het je wel eens opgevallen dat die beachvolleybalsters zo’n strak lijf hebben? Niet zo gek, want tijdens een potje volleybal in het zand wordt het hele lichaam flink aan het werk gezet. Aan de slag dus! Kies voor een stuk strand waar het zand vrij mul en los is. Hierdoor kost elke beweging meer inspanning, dus verbrand je ook meer calorieën. En het is nog leuk ook!

 
Oefening 7 voor je taille
Rol een badlaken op en houd de uiteinden in je handen. Ga rechtop staan, strek je armen omhoog en trek het badlaken strak. Draai nu vanuit je taille met je bovenlichaam van links naar rechts. Probeer je onderlichaam zo stil mogelijk te houden.

 
Oefening 8 rekken & strekken
Met z’n tweetjes: ga tegenover elkaar op de grond zitten met de benen gespreid en de voeten tegen elkaar. Pak elkaars handen vast en trek elkaar om de beurt –voorzichtig- naar voren terwijl je de benen strekt en de knieholten op de grond houdt. Probeer zo ver mogelijk met je bovenlichaam naar voren te komen, maar forceer niks!

Oefening 9: voor je lage buikspieren
En als je toch met z’n tweeën bezig bent: jij ligt op je rug op je strandlaken. De ander staat met de benen gespreid aan weerszijden van je buik, met de rug naar je toe. Breng nu je benen in een hoek van negentig graden omhoog. Voor meer houvast pak je de enkels van de ander beet. Zodra jouw benen omhoog zijn, duwt de ander ze weer terug naar de grond. Zorg dat je voeten niet de grond raken en breng ze weer omhoog. De ander duwt ze wederom terug naar de grond.

Variatie: Door de benen niet recht naar beneden, maar schuin naar beneden te duwen, train je de schuine buikspieren. Houd je ogen dicht, zodat je niet weet welke kant je benen omgeduwd worden.

Oefening 10: voor je billen
Ga op je buik op je strandlaken liggen. Til nu een been iets omhoog en houd deze houding een paar tellen vast. Laat je been weer zakken en doe hetzelfde met het andere been.
 
Tips:
  • Ook tijdens het sporten op het strand is het belangrijk om je goed in te smeren. Doe dit met een water- en sweatproof zonnebrandproduct omdat deze bestand is tegen zowel water als transpiratievocht.
  • Beweging geeft je niet alleen een fijne beachbody, maar het zorgt er ook voor dat je mooier en egaler bruin wordt.
  • Omdat water werkt als een soort schokbreker, heb je tijdens bewegen in zee of het zwembad minder kans op blessures.
Tekst: Astrid Telkamp.