Placeholder

Lekker blozen

Je weet al precies hoe laat het is als je wangen spontaan beginnen te gloeien. Je bloost. Snel worden er geruststellende woorden op je afgevuurd: ‘Ah, dat is toch schattig?’ … Schattig?! Als je een blozer bent, kan het zijn dat je hier een gruwelijke hekel aan hebt. Hoe grappig, aandoenlijk of schattig anderen het ook vinden.

Je weet al precies hoe laat het is als je wangen spontaan beginnen te gloeien. Je bloost. Snel worden er geruststellende woorden op je afgevuurd: ‘Ah, dat is toch schattig?’ … Schattig?! Als je een blozer bent, kan het zijn dat je hier een gruwelijke hekel aan hebt. Hoe grappig, aandoenlijk of schattig anderen het ook vinden.

Je kunt om verschillende redenen gaan blozen. Zo kan de temperatuur in je gezicht spontaan oplopen, omdat je iemand leuk vindt, je iets doms hebt gezegd of omdat je gestrest bent. All in all: je bloost als je je niet op je gemak voelt. Ook kan de oorzaak van blozen iets lichamelijks zijn: je hebt bijvoorbeeld koorts, iets heel pittigs gegeten, of je gebruikt bepaalde medicijnen.

Vlekken
De een bloost meer/erger dan de ander. Bij sommige blozers worden alleen de oren rood, of hun wangen tinten subtiel iets donkerder. Het kan ook intenser: wat dacht je van vuurrode, glimmende neuzen of vlekken in de nek of hals? Meestal trekt de rode kleur na een paar minuutjes wel weer weg, maar omdat je er vaak (nog) onzeker(der) van wordt, kun je er ook juist erger van gaan blozen. … En dat is nou net niet de bedoeling.

Bloedvaatjes
Zodra er iets gebeurt waardoor je adrenaline aanmaakt (of dat nu door stress, het ontvangen van een complimentje of door schaamte is), gaan de bloedvaatjes in de huid van je gezicht wijder staan. Hierdoor stroomt er meer bloed naar je gezicht toe, en wordt je gezicht roder.

Je kunt hier niets aan doen: het wijder worden van de bloedvaatjes wordt geregeld door het parasympathische zenuwstelsel, en je kunt hier geen invloed op uitoefenen.

Onderzoek
Uit recent onderzoek blijkt dat de gezichtstemperatuur zelfs al bij de lichtste, onschuldigste aanraking kan stijgen. Tijdens het onderzoek raakten verschillende mensen elkaars arm, hand, gezicht of borst aan. Bij de ‘intieme’ aanrakingen (het gezicht of de borst) steeg de gezichtstemperatuur van de ander flink, maar ook bij de ‘onschuldige’ aanrakingen (de arm of de hand) was er al verandering in gezichtstemperatuur merkbaar. Fysiek contact met anderen kan dus ook een belangrijke factor zijn bij blozen.

Eens een blozer…
Als je een blozer bent, dan ben je een blozer. Wel kan het zijn dat je tijdens een bepaalde periode ineens meer of minder gaat blozen. Stoor je je er behoorlijk aan? Misschien heb je iets aan de volgende punten:

  • Negeren en accepteren
  • Blozen wordt erger wanneer je je ervoor gaat schamen. Je krijgt door het schaamtegevoel extra stress, en dus een extra (lange) rode kleur op je wangen. Hoe moeilijk het ook is: probeer het warme gevoel in je gezicht te negeren. Tel tot 10, neem een slokje water of haal even rustig adem. Bedenk: de kleur trekt vanzelf weer weg.

  • Adverteren
  • ‘Ohjee, ik krijg er helemaal een kleur van!’: vertel mensen dat je gaat blozen! Zo krijg je sympathie, mensen leven met je mee en werpen geen rare blikken naar je. Je zal merken dat je hierdoor kalmeert en de rode blos sneller is verdwenen.

  • Hulp
  • Als je echt bang bent om te gaan blozen en jouw dagelijkse leven hierdoor belemmerd wordt, dan kun je naar een huisarts stappen. Jullie kunnen dan samen gaan zoeken naar oplossingen.

Bronnen
Scientias
Mens en Gezondheid
Willem Wever