Placeholder

Lekker bewegen, goed voor je humeur!

Heb jij goede voornemens of gewoon zin om actief bezig te zijn? Hier een paar tips om in beweging te komen. Het hoeft allemaal niet duur en heel inspannend te zijn er zijn ook heel leuke manieren om sportief bezig te zijn.

Heb jij goede voornemens of gewoon zin om actief bezig te zijn? Hier een paar tips om in beweging te komen. Het hoeft allemaal niet duur en heel inspannend te zijn er zijn ook heel leuke manieren om sportief bezig te zijn.

Om lekker te bewegen, fitter te worden en calorieën te verbranden, heb je niet per se een duur sportschoolabonnement of personal trainer nodig. Je kan het ook zelf doen, buiten of zelfs in je huiskamer.

Waarom sporten?

Door sporten verlaagt je hartslag zowel in rust als tijdens inspanningen. Het versterkt je hartspier, waardoor je meer bloed per hartslag verplaatst wat weer meer zuurstof voor je cellen oplevert. Dit helpt bij het vertragen van de veroudering van het lichaam. Sporten zorgt voor een gezondere huidskleur en het elastisch blijven van je huid. Het houd je op gewicht doordat sporten de snelheid waarmee je lichaam calorieën verbrandt, verhoogt. Ook werken je darmen beter als je regelmatig sport. Bovendien is zweten goed om afvalstoffen kwijt te raken. Door sporten komen er natuurlijke pijnstillers in je lichaam vrij die bijvoorbeeld menstruatiepijn verminderen. Je hebt meer zuurstof in je bloed doordat je dieper ademhaalt. Sporten verbetert je slaap omdat je je spieren na inspanning beter kunt ontspannen.

Hieronder vindt je een paar leuke manieren om bezig te blijven:

  • Lopen
  • Dansen
  • Ontspanning door inspanning
  • Sportschoolangst

Lopen

*Nordic walking

Dit is wandelen met behulp van wandelstokken die een beetje doen denken aan skistokken. Het lijkt een sport gericht op je benen, maar door het actieve gebruik van de stokken, gebruik je negentig procent van je lichaam. Echte begeleiding heb je er niet bij nodig als je de techniek eenmaal beheerst. Wil je les, kies dan een instructeur met INWA-certificaat (International Nordic Walking Association). Tijdens een uurtje Nordic walking verbrandt je 400 calorieën, bij een gewone wandeling is dat 280 calorieën.

*Hardlopen

Hoeven stokken van jou niet zo, dan kun je natuurlijk ook net als drie miljoen andere Nederlanders gaan hardlopen. Vooral als beginner is een trainingsschema verstandig. Hierdoor loop je effectiever. Bedenk waarom je wilt lopen. Wil je trainen op je conditie en uithoudingsvermogen of om vet te verbranden? Voor je uithoudingsvermogen loop je steeds iets langer, terwijl je voor vetverbranding tussen het joggen door korte sprintjes trekt. Vergeet nooit een warming-up en cooling-down te doen. Een hardloopschema download je via www.hardlopen.nl, www.runnersweb.nl, www.hardloopschema.nl of www.prorun.nl.

Vooral vrouwen krijgen bij het hardlopen nog wel eens last van hun knieën of rug. Vrouwen hebben een meer gekantelde bekkenstand en relatief kortere bovenbenen waardoor hun heupen en dijen meer naar binnen draaien en de knie eigenlijk als schokdemper werkt. Asics heeft speciale hardloopschoenen voor vrouwen ontworpen (vanaf € 119,95). Meer weten? www.asics.nl/gender.

Dansen

Dansen ontspant, is een goede manier om je creativiteit te uiten en is zeker een sport. In een uurtje dansen verbrand je al snel 325 calorieën.

*Klassiek

In navolging op het televisieprogramma Dancing with the stars en  SYTYCD zijn de aanmeldingen bij  ballroomdansscholen enorm gestegen. Binnen een aantal weken leer je de basisprincipes van de klassiekers als de foxtrot, quickstep, Engelse wals, tango en cha-cha-cha.

*Salsamania

Er worden veel salsafeesten georganiseerd. Bij salsa gaat het om energieke en sierlijke danspassen waarbij je niet per se met iemand hoeft te dansen, maar eigenlijk ook nooit helemaal alleen danst.

Ontspanning door inspanning

*Bodybalance

Dit is een combinatie van yoga, pilates en tai chi waarbij je niet alleen een goede houding en sterkere spieren kweekt, maar ook geestelijk ontspant. Je leert je ademhaling te controleren en verbetert je concentratie. Een les sluit je af met tien minuten mediteren. Compleet met gedempt licht en rustgevende muziek. 

*Kabbalah yoga

Kabbalah kent iedereen door Madonna, maar is een eeuwenoude Joodse wijsheid die je helpt om een evenwichtige persoonlijkheid te worden. Ook yoga draait om balans van lichaam en geest. De combinatie kabbalah yoga is een ontspanningsmethode die je letterlijk en figuurlijk krachtiger maakt. De focus ligt op ademhaling, oefeningen, ontspanning en meditatie.

Sportschoolangst?

Twee alternatieven waar ook jij je thuisvoelt:

*Sportschool alleen voor vrouwen

Sportclub Fitness first heeft een speciale Ladies club. Kijk voor voor een avondje sporten zonder mannen op www.fitnessfirst.nl.

*Online sportschool

Hiervoor hoef je je deur niet meer uit. Gewoon achter je eigen computer kun je fitness- en aerobicslessen volgen. De kosten hiervan zijn ongeveer € 1,50 per les. Bijvoorbeeld via www.xrsite.com/index.php of www.voordelens.nl.