Ontwerp Zonder Titel (18)

Dít is waarom je soms zo moet lachen als je gespannen bent

Terwijl je eigenlijk heel erg gespannen bent, kun je niet stoppen met lachen. Volgens de psychologie zou dit de verklaring kunnen zijn.

Zenuwachtig

Beeld je in dat je een presentatie moet geven of dat je een serieus gesprek met iemand moet gaan voeren. Er hangt een bepaalde spanning in de lucht en doordat je op bent van de zenuwen, moet je ineens lachen. Je kunt hier niets aan doen. Eigenlijk zorgt je brein er op deze manier voor dat je met de spanning kunt omgaan. Onderzoekers hebben verschillende verklaringen hiervoor. Sommige onderzoekers denken dat deze vorm van lachen ervoor zorgt dat je emoties beter kunt reguleren. Andere onderzoekers denken dat het lachen als een soort beschermingsmechanisme werkt.

Lees ook: Waarom je je emoties niet zou moeten onderdrukken

Oncomfortabel

Ergens is het niet helemaal logisch dat je moet lachen als je je gespannen voelt, maar waarom gebeurt het dan toch? Volgens sommige onderzoekers verlaagt lachen angstgevoelens. Volgens andere onderzoekers zijn er soms sterke externe stimuli die onverwachtse emoties uitlokken. Dit zijn dus emoties die je in eerste instantie misschien niet direct bij de situatie verwacht. Het is dus heel normaal om, als je gespannen of nerveus bent, soms te moeten lachen. Het is geen desinteresse of gebrek aan respect, maar vaak wel een teken dat je je oncomfortabel voelt.

Lees ook: Omgaan met emotie-eten: zo maak je gezonde keuzes en deal je met triggers

Foto: GettyImages
Bron: Healthline.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.