emotie-eten triggers

Omgaan met emotie-eten: zo maak je gezonde keuzes en deal je met triggers

We hebben allemaal wel eens momenten waarop we naar voedsel grijpen als troost. Maar wat als triggers ertoe leiden dat je ongezond eetgedrag gaat vertonen? De volgende tips helpen om emotie-eten onder controle te krijgen en een gezondere relatie met voedsel te ontwikkelen.

Tips om met emotie-eten om te gaan

Emotie-eten is iets waar veel mensen mee worstelen. Het kan leiden tot overeten, gewichtstoename en een negatieve spiraal van schuldgevoelens. Om met de emotionele triggers om te gaan en de cyclus te doorbreken, kun je de volgende tips proberen.

1. Herken je triggers

Begin met het herkennen van de situaties, gevoelens of dingen die ervoor zorgen dat je gaat emotie-eten. Is het stress, verdriet, verveling of iets anders? Bewust worden is de eerste stap om te veranderen.

Volgens Eveline van de Waterlaat, dieetpsycholoog en auteur van Nu afvallen en nooit meer aankomen, denken we bij emotie-eten al snel aan heftige emoties, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. “Ik zie veel vrouwen die gaan emotie-eten, omdat ze het te druk hebben en moe zijn”, zegt ze.

“Ook perfectionisme of een onrustig gevoel kunnen aanleiding geven om te gaan eten. Daarnaast kunnen het hanteren van te strenge dieetregels, ongezonde voeding met veel suiker en hormonale schommelingen ook triggers zijn die emotie-eten uitlokken.”

Lees ook: Déze mythe over afvallen moet je vanaf nu niet meer geloven

2. Zoek gezonde alternatieven

Als je overweldigd bent door je emoties, kan afleiding helpen om even rust te vinden, aldus Eveline. Zoek bijvoorbeeld naar gezondere manieren om met die emoties om te gaan. Probeer te ontspannen door bijvoorbeeld een wandeling te maken, een boek te lezen of een lekker bad te nemen.

“Zorg er echter voor dat dit niet je enige manier is waarop je omgaat met onaangename emoties. Emoties willen ons vaak iets duidelijk maken. Als je hier niet naar luistert en niets mee doet, ontstaat er steeds meer wrijving en krijg je er steeds meer last van.”

3. Erken en accepteer je emoties

Eveline: “Het bespreken, herkennen en benoemen van emoties kan heel lastig zijn. Vooral als je dit nooit geleerd hebt of als je schaamte ervaart rondom je emoties.” In plaats van je emoties weg te eten, kun je ze leren herkennen, accepteren en leren om er op een gezonde manier mee om te gaan.

Eveline tipt om een dagboek bij te houden. “Schrijven ordent je hoofd, geeft je zelfinzicht en helpt je woorden te geven aan je emoties. Als je emoties onder woorden kunt brengen krijg je er meer grip op.”

4. Vind steun

“Door alle mooie plaatjes op social media zijn we gaan denken dat we altijd blij, mooi en gelukkig moeten zijn. We kunnen hierdoor vaak moeilijk accepteren dat het leven soms gewoon even helemaal ruk is. En dat we hierdoorheen moeten. Dat is heel normaal”, zegt Eveline. Omring jezelf met mensen die je steunen en begrijpen. “Door met anderen te praten zul je merken dat er veel meer mensen zijn die met dezelfde problemen rondlopen.”

5. Houd een eetdagboek bij

Schrijf op wat je eet en hoe je je voelt op het moment dat je ’te veel’ eet. Dit helpt je om patronen te herkennen en inzicht te krijgen in de relatie tussen je emoties en je eetgewoonten.

Lees ook: 3 redenen waarom eten uit de airfryer eigenlijk best wel gezond is

6. Zorg voor een gezonde leefstijl

Een evenwichtige leefstijl met regelmatig bewegen, voldoende slaap en gezond eten kan je helpen om beter met emoties om te gaan en de drang naar emotie-eten verminderen. Maar, zo waarschuwt Eveline, pas hierbij op voor de valkuil van perfectionisme. “Sla hier niet in door. Ga niet op zoek naar de sport waarmee je de meeste calorieën verbrandt, maar zoek een vorm van bewegen die bij je past en die je vol kunt houden.”

Ze vervolgt: “Maak van gezond eten en meer bewegen geen regime, maar een zelfzorgroutine vanuit compassie naar jezelf. Hoe meer jij jezelf verbiedt als het om eten gaat, hoe groter je verlangen ernaar wordt. Waardoor de kans op onbeheersbare en onbedwingbare trek alleen maar toeneemt. Te streng zijn voor jezelf werkt echt averechts.”

Tip van de redactie

De Fitbit Versa voorziet je van gepersonaliseerde inzichten welke je helpen om jouw doelen te bereiken. Met je work-out om je pols kan je snel van start. Ben je meer een renner of fietser dan geeft de GPS tracker je inzicht in afgelegde kilometers en bijbehorende tijden. En ga je naar bed, ook dan gaat de watch met je mee. De Fitbit Versa volgt automatisch de tijd die je doorbrengt in lichte, diepe en REM-slaapstadia en helpt je hiermee om de kwaliteit van slapen te verhogen. En dit is nog maar een fractie van wat deze Fitbit allemaal kan… Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images