Zonnebrandcrème

Feit of fabel: kan zonnebrandcrème zorgen voor een vitamine D-tekort?

Het is belangrijk om je dagelijks in te smeren met zonnebrandcrème. Ook in de wintermaanden en het voorjaar is de zon namelijk schadelijk voor je huid. Tegelijkertijd is zonlicht ook belangrijk voor de aanmaak van vitamine D. Hoe zit dat eigenlijk met zonnebrandcrème? Kan het smeren van SPF zorgen voor een vitamine D-tekort?

Volgens het National Institute of Health and Care Excellence (NICE) is de kans op een vitamine D-tekort door het gebruik van zonnebrandcrème niet erg groot. Zij geven aan dat het belangrijk is om goed te blijven smeren.

Beschermen tegen de zon

In principe kun je iedere dag ongeveer een kwartier zonder zonnebrandcrème rondlopen om voldoende vitamine D op te nemen. Houd er wel rekening mee dat dit advies alleen geldt van oktober tot april. De andere maanden is het wel belangrijk om je altijd te beschermen tegen de zon. Vooral tussen 12.00 uur en 15.00 als de zonkracht het sterkst is. 

Lees ook: Zo snel kun je verbranden tijdens het voorjaar

Vitamine D-tekort

Hoe zit het dan met een vitamine D-tekort? Gelukkig hoef je daar niet bang voor te zijn. Het advies is om je in te smeren met een hoeveelheid zonnebrand ter grote van één à twee golfballen. Maar de meeste mensen smeren helemaal niet zoveel en de kans dat je een plekje vergeet is ook best groot. Hierdoor krijg je dus ook met zonnebrandcrème vitamine D binnen. Blijf je hoe dan ook dus goed insmeren.

Tip van de redactie

De populaire Nivea Sun matte uv-bescherming met beschermingsfactor 50 beschermt gezicht, hals en decolleté effectief tegen schadelijke UVA/UVB-straling en de effecten van blauw licht. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Nivea Sun 30
Bekijk bij bol.com

Bron: Libelle
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.