Je ogen laten laseren: wel of niet doen?

Je ogen laten laseren: wel of niet doen?

Nooit meer beslagen brillenglazen. Geen gehannes meer met lenzen als er een vuiltje inzit. Heerlijk toch? Het kan, als je je ogen laat laseren. Maar welke verschillende behandelingen zijn er?

Nooit meer beslagen brillenglazen. Geen gehannes meer met lenzen als er een vuiltje inzit. Heerlijk toch? Het kan, als je je ogen laat laseren. Maar welke verschillende behandelingen zijn er?

In Vriendin 4 lees je alles over je ogen laten laseren: wat komt er bij kijken en welke risico's zijn er? Er zijn verschillende soorten manieren om je ogen te laten laseren. Wij zetten de behandelingen op een rijtje.

 • PRK: bij een PRK-behandeling wordt het bovenste laagje van je hoornvlies met een borsteltje of met alcohol verwijderd. Na de laserbehandeling moet het laagje in je oog uit zichzelf weer aangroeien.
 • LASEK: hierbij wordt het bovenste laagje van je oog losgeweekt met alcohol, maar niet verwijderd. Het wordt opzijgeschoven en na de behandeling terug geschoven.
 • LASIK: er wordt een dun flapje in je hoornvlies gemaakt dat omhoog wordt geklapt en na de laserbehandeling weer wordt terug geklapt.
 • Epi-LASIK: er wordt wel een flapje gemaakt, maar dan alleen in de bovenste laag van je hoornvlies, niet in diepere lagen.
 • Femtosecond: net als bij LASIK wordt er een flapje gemaakt, maar dan niet met een chirurgisch instrument, maar met een computergestuurde laser. Hierdoor is het flapje dunner dan bij LASIK.

Gloednieuw: de Relex Smile methode

Deze wordt op dit moment nog maar op één plek, in Amsterdam, uitgevoerd. Bij deze behandeling wordt geen flapje gemaakt, maar snijdt een laser inwendig een heel klein lensje uit je hoornvlies. Voordelen: een kortere procedure, sneller herstel en het resultaat kan heel precies worden voorspeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Mariek
  Mariek
  Twee jaar geleden mijn ogen laten laseren. Wat heb ik daar een spijt van. Op advies van de kliniek (veel) te vroeg gestopt met druppelen. Door een andere medewerker werd mij enkele weken later verteld dat dit nooit had gemogen en ik direct weer moest beginnen. Of het daardoor komt of niet, ik zit nu vaak met hoofdpijn en droge, branderige ogen. Tuurlijk, geen gedoe meer met lenzen is fijn, maar dit is ook niks...
  Beantwoorden
 • jolandatenhoff
  jolandatenhoff
  Ik ben zo blij dat ik het gedaan heb. PRK wel pijnlijk na afloop twee pijnlijke dagen en lange hersteltijd maar zie geweldig alleen in donker/schemer toch leesbril nu maar dat wist ik (leeftijd). Ben er erg blij mee s'avonds is helemaal super geen halos meer zoals met lenzen en gewoon je wekker kunnen aflezen. HAPPY.
  Beantwoorden
 • mar30
  mar30
  Ik doe het nooit weer! Naast een week hele erge pijn in mijn ogen ben ik een maand slechtziend geweest doordat het hoornvlies ribbelig werd. Dit is gelukkig weer recht gegroeid maar ik zit nu weer op -2 bij beide ogen dus weer een bril/lenzen . Mijn moeder heeft het ook gedaan en bij haar is het op een leesbril na nog goed! Ook heeft zij maar 2 dgn pijn gehad!
  Beantwoorden

Gerelateerde artikelen