Gezond & mooi

Help, hooikoorts!

De lente komt eraan! Daar hebben we allemaal naar uitgekeken natuurlijk maar: nu de bomen en grassen weer gaan bloeien, krijgen veel mensen ook weer last van hooikoorts… Jij ook? Lees dan snel verder. Drogist Lieke adviseert wat je kunt doen om er minder last van te hebben!

Lieke: “Hooikoorts is een allergische reactie van het lichaam op pollen van bloeiende bloemen, bomen en grassen. Je hebt last van klachten zoals niezen, loopneuzen, jeukende of branderige ogen of een lusteloos of koortsig gevoel. Lastig dus. En helaas is hooikoorts iets wat je niet kunt genezen. Wel kun je met de juiste leefregels en geneesmiddelen er voor zorgen dat je er zo min mogelijk last van hebt.

Het beste is om de hooikoortsklachten te voorkomen. Daarom is het handig om te weten in welke periode van het jaar de planten of bomen bloeien of de pollen in de lucht zijn waar jij gevoelig voor bent. Sommige pollen komen in februari al voor en sommige pollen kunnen zelfs in september nog actief in de lucht zitten. Kijk op internet voor websites waar je de activiteit van diverse soorten pollen kunt zien. Je drogist kan je diverse tips geven om minder last hebben van de klachten.

Wil je zelfzorggeneesmiddelen gebruiken? Vraag dan bij je drogist om persoonlijk advies. Er zijn namelijk verschillende soorten geneesmiddelen zoals tabletten, neussprays en oogdruppels. Ze werken op een verschillende manier. Oogdruppels met cromoglicinezuur gebruik je om klachten te voorkomen. Neussprays zijn er ook: met cromoglicinezuur kun je klachten voorkomen, die met azelastine gebruik je om klachten te verhelpen. Heb je al een allergische reactie? En werken neusspray of oogdruppels onvoldoende? Dan kun je antihistaminica gebruiken zoals loratadine en ceterizine. Begin op tijd met het gebruiken van anithistaminica om te zorgen dat het goed werkt. Je drogist kan je vertellen hoe lang deze middelen werken, hoe snel ze aanslaan en of je bijwerkingen kunt verwachten. Let er op dat niet alle hooikoortsproducten geschikt zijn voor jonge kinderen, zwangeren of wanneer er borstvoeding wordt gegeven. Ook kunnen sommige hooikoortsmiddelen je reactievermogen beïnvloeden waardoor je je suf kunt gaan voelen. Vraag hier naar bij je drogist en lees altijd de bijsluiter voor gebruik.

Helpen zelfzorgmiddelen en de tips niet genoeg en heb je langere tijd veel last van hooikoorts? Neem dan contact op met je huisarts."  

Lees meer op www.erkendspecialistinzelfzorg.nl.

Reageer op dit artikel

Anke de Boer

Met natuurlijke middelen en voeding kun je de klachten bij hooikoorts ook verminderen.
Je moet wel uitproberen wat bij jou werkt.
Meer info op de website van samen slank. Hooikoorts staat onder nieuws.

Beantwoorden

Instagram