Hallo lente, hier ben ik!

De narcissen staan te wiebelen in de bries, de weerman juicht over hogedrukgebieden, overal schieten terrassen uit de grond. Welkom lente, welkom korte rokjes en mouwloze topjes! Of niet? Als je geen vrede hebt met je lijf bijvoorbeeld…

De narcissen staan te wiebelen in de bries, de weerman juicht over hogedrukgebieden, overal schieten terrassen uit de grond. Welkom lente, welkom korte rokjes en mouwloze topjes! Of niet? Als je geen vrede hebt met je lijf bijvoorbeeld…

Mooi weer betekent onherroepelijk jezelf bloot geven en dat is eng als je niet lekker in je vel zit. Vind je jezelf te dik, dan is het misschien even slikken als de allesverhullende winterjas waarin je helemaal weg kon kruipen echt te warm wordt… Probeer het dit keer eens anders: zonder stress het voorjaar tegemoet. Want waarom niet gewoon proberen te geníeten?

Niet voor anderen denken, graag

Mensen kunnen zich diep ongelukkig maken door te verzinnen wat anderen allemaal van hen zouden kunnen vinden. ‘Als ik korte mouwen aantrek, zal iedereen denken: wat heeft die een dikke armen’ of ‘Als ik zonder jas naar buiten ga, denkt iedereen: moet je daar eens zien, die dikke kont.’ Zo redeneren is gebaseerd op twee keer onzin. Wie zegt om te beginnen dat zij een mening over jou hebben? In de tweede plaats is het echt geen verrassing voor ze dat je een maatje meer hebt, hoe fijn verhullend die slobbertrui of die dikke jas ook voelde… Anderen registreren je uiterlijk zoals jij dat bij hen doet: ze zien iets, nemen het voor kennisgeving aan en gaan weer door met andere dingen. 

Flatteus verpakt het terras op  

Kies je lente- en zomerkleding met beleid. Korte broeken kruipen omhoog, spaghettibandjes en halterhemdjes zijn niet erg flatteus (een kort mouwtje staat vaak veel beter) en van rokken kan de binnenkant van je dijen bij warm weer door de wrijving enorm gaan schrijnen en smetten als je er geen onderbroek met pijpjes onder draagt. Gun jezelf goed zittend ondergoed, weet dat alles waarin zwembandjes te zien zijn de aandacht op je gewicht vestigt. Denk ‘los’: broeken met zwierige wijde pijpen, een lange losvallende halter, daaroverheen een wijde transparante bloes of een broek met rechte pijpen (of een rechte rok) en daarop een vrolijke losse tuniek. Vaak is een beetje bedekt in de zon veel koeler dan bloot en als je er verzorgd uitziet (en jezelf wat dekking gunt) valt de factor gewicht meteen een stuk minder zwaar.

Leuke lach wint van dikke billen

Hoewel alle kleine beetjes helpen, is de beste manier om je lentehuiver te bestrijden nog altijd: vrede sluiten met jezelf. Baal je van je lijf, doe er dan op een gezonde manier wat aan. Baal je er niet genoeg van actie te ondernemen, maak het dan niet nog erger met zelfhaat, maar probeer eruit te halen wat erin zit. Jezelf niet verwaarlozen en niet te veel blijven zitten in de angst om je bloot te geven. En wees eens wat vriendelijker voor jezelf. Als je steeds denkt ‘ik ben dik, lelijk, fout, slecht’, dan word je daar vrolijker, mooier noch gelukkiger van. Sterker nog, zo’n houding doet niets voor je sexappeal, terwijl rechtop lopen en zoveel mogelijk van het leven genieten juist bijdragen aan een positieve uitstraling: een vrolijke lach trekt nog altijd meer aandacht dan stevige billen.

Toch nog bibbers? Bedenk dat bijna niemand tevreden is met zijn of haar lijf en dat bijna niemand een zogenaamd ‘perfect’ lichaam heeft. Als anderen lekker de zon in gaan, kun jij dat ook. 

Valsspelen mag

• Een spray-tan kost gemiddeld twintig euro en maakt zo’n tien dagen tot twee weken korte metten met bleke benen en een vale teint: instant zelfvertrouwen.
• Een corrigerende bodysuit kan aan de warme kant zijn, maar is wel een manier om de eerdere onzekere dagen door te komen.
• Draag een hakje: het loopt mooier, je lichaam strekt zich automatisch meer en visueel oogt het slanker. Een enkelbandje laat benen korter en dikker lijken.
• Zorg voor bliksemafleiders: een grote cocktailring, een mooie ketting, een niet al te kleine tas.
• V-hals, boothals, vierkante hals – ze zijn ideaal voor een weelderig decolleté: etaleer dit sterke punt en brede heupen vallen meteen een stuk minder op.

Met het oog op de zomer

Tijdens hittegolven geldt dat een beetje bedekking (dunne katoenen bloes) koeler is dan je helemaal bloot geven. Laat bikinivrees – een kwart van de vrouwen ervaart de komst van de zomer als grote stressfactor – je niet uit het zwembad houden, maar zorg voor een goedzittend badpak en wapen je met een ruime pareo of strandtuniek voor het ‘ik loop nu naar het water’-moment. Zal er naar je worden gekeken? Ongetwijfeld, badgasten hebben nu eenmaal niet veel anders te doen en zelf zul je ook wel eens om je heen kijken en vergelijken. 

En daarna duik je weer in je boek. Net als zij.