Glutenvrij diëten: als je het doet, doe het dan goed

Glutenvrij diëten: als je het doet, doe het dan goed

Vanaf deze week blogt onze online dieetcoach Marianne Mascini elke week over gezond eten, afvallen, voedseltrends en de hypes. In haar eerste blog geeft ze haar mening over de glutenvrij-rage.

Vanaf deze week blogt onze online dieetcoach Marianne Mascini elke week over gezond eten, afvallen, voedseltrends en de hypes. In haar eerste blog geeft ze haar mening over de glutenvrij-rage.

Regelmatig waaien rages uit Amerika over. Sommige had ik liever aan de andere kant van de Atlantische Oceaan gelaten. Glutenvrij eten is er daar een van. Bijna blind loopt men achter dit dieet aan. Want tarwe zou ongezond zijn en wat ongezond is moet je niet eten. Dus: weg met de gluten. Waarom ik dat slecht vind? Omdat het helemaal niet zo gezond is om glutenvrij te eten! Je loopt namelijk de kans dat je niet alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Het is bovendien een rage die nadelige gevolgen heeft voor iedereen die heel erg ziek wordt van gluten.

Velen realiseren zich niet dat glutenvrij eten meer is dan tarwe vermijden. Gluten zitten in zóveel producten dat een echt glutenvrij dieet ongelooflijk lastig is. Mensen die coeliakie hebben, en dus geen gluten mogen eten omdat deze de darmen ernstig beschadigen, hebben het daardoor absoluut niet makkelijk. Een heel verschil met mensen die het dieet puur vanwege de hype volgen.

Ik begeleid cliënten met coeliakie. Ik stel samen met hen een dieet samen en er volgt een nauwkeurige begeleiding. Als je dat doet, kun je als coeliakiepatiënt een normaal leven lijden. Dus ook uit eten gaan als je daar zin in hebt. De coeliakiepatiënt weet waar hij of zij terecht kan voor een volledig glutenvrije maaltijd. En door alle aandacht voor glutenvrij eten zou je denken dat steeds meer restaurants glutenvrij eten serveren, maar dit blijkt helaas niet zo te zijn. Het worden er misschien wel minder. Waarom? Omdat de restaurants geen touw meer vast kunnen knopen aan al die zogenaamde glutenvrij-diëten.  

Een voorbeeld waar een restauranteigenaar onlangs mee kwam: “Tot voor kort zorgden wij dat er een lekker en smaakvol volledig glutenvrij diner geserveerd kon worden. We hadden uiteraard ook het, zeer prijzige, glutenvrij brood in huis als voorafje. Maar wat denk je: laatst kregen we een verontwaardigde blik van een gast die een glutenvrij diner bestelde. Glutenvrij brood hoefde nou ook weer niet, het moest wel lekker blijven." 

De restaurateur schudt met zijn hoofd. “Een week later ontvingen we weer iemand die glutenvrij wilde eten. Geen probleem. Doen we graag. Wat bestelt hij? Een pasteitje! Volgens hem geen probleem, terwijl dit natuurlijk absoluut niet in een glutenvrij dieet past.”

Geen wonder dat restaurants steeds minder genegen zijn om glutenvrij op de kaart te houden. Misschien heb je je dit nog nooit gerealiseerd. Ik hoop dan ook dat bovenstaande situaties tot de uitzonderingen gaan horen. Coeliakiepatiënten willen en moeten echt glutenvrij eten, dus als je deze rage volgt, doe het dan ook goed!

Wil je echt glutenvrij eten? Kijk dan eens op www.glutenvrij.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen