Placeholder

Gezondheid – vaginisme

Maar liefst 150.000 vrouwen in Nederland hebben er last van: vaginisme. Een erg vervelende hindernis wanneer je een normaal seksleven wilt opbouwen. Maar er is nog hoop!

Maar liefst 150.000 vrouwen in Nederland hebben er last van: vaginisme. Een erg vervelende hindernis wanneer je een normaal seksleven wilt opbouwen. Maar er is nog hoop!

 

Wat is vaginisme?

Vaginisme is de term die wordt gebruikt wanneer een vrouw haar bekkenbodemspieren dusdanig strak aanspant dat het onmogelijk is dat er iets naar binnen gaat. De bekkenbodemspieren vormen een soort ‘acht’ rond de opening van de plasbuis, vagina en anus. Deze spieren gebruik je bijvoorbeeld bij het plassen. Het aanspannen van deze spieren kan een reflex worden, altijd als iets de vagina nadert, knijpt die samen. Soms lukt het totaal niet om ook maar íets naar binnen te brengen: geen tampon, vinger of penis. Andere keren gaat dat wel, maar voelt het heel strak aan en veroorzaakt het veel pijn.

Hoe ontstaat het?

Het is soms moeilijk om een precieze reden aan te wijzen. Er kan een psychische oorzaak zijn, bijvoorbeeld naar aanleiding van een aanranding of verkrachting, nare verhalen hierover of een negatieve kijk op seks. Het kan ook zijn dat lichamelijke pijn, door bijvoorbeeld een wondje of een ontsteking in de vagina, bij de eerste poging tot seks het vaginisme veroorzaakte. Andere keren lijkt er geen aanwijsbare reden te zijn.

Wat kun je eraan doen?

Om vaginisme op te lossen, is het belangrijk dat je hulp zoekt. Je moet namelijk leren hoe je je bekkenbodemspieren kunt ontspannen, en dat lukt zelden zomaar vanzelf. Maar blijven proberen toch seks te hebben helpt niet, het zal de reflex waarschijnlijk alleen maar versterken. Vaak is de eerste stap om je verhaal te doen bij een gynaecoloog. Grote kans dat hij je doorstuurt naar een seksuoloog, die kijkt of er misschien een psychische reden is waarom je ‘op slot’ zit. Als je traumatische ervaringen hebt met seks, is het belangrijk die goed te verwerken. Vaak werkt een seksuoloog samen met een fysiotherapeut, die gespecialiseerd is in bekkenbodemspieren. Die leert je hoe je je onderlichaam kunt ontspannen.

Hoe laat de bekkenbodemspecialist je oefenen?

Je krijgt er ademhalingsoefeningen en oefeningen om je bekkenbodemspieren te leren ontspannen. Soms krijg je pelotten, kunststof staafjes, mee om te oefenen. Met behulp van een sonde is het mogelijk de precieze spierspanning te meten en dus te zien hoeveel je vooruit gaat. Soms wordt er gewerkt met elektrotherapie: een sonde in je vagina geeft kleine schokjes (niet pijnlijk!) om de spieren te ontspannen.

Weetjes rondom vaginisme:

          Uit onderzoek van de Nijmeegse Wetenschapswinkel blijkt dat er in Nederland zo’n 150.000 vrouwen met vaginisme zijn.

          Als in Nederland een vrouw naar de huisarts gaat met seksuele problemen, is er 5 tot 10 procent kans dat het gaat om vaginisme.

          24 procent van de vrouwen met vaginisme is jonger dan 25 jaar, 52 procent tussen de 26 en 35 jaar.

          Wanneer vrouwen hulp zoeken voor hun vaginisme, lukt het hun uiteindelijk toch om ‘normaal’ te vrijen.

          Ongeveer 30 procent van de vrouwen met vaginisme heeft te maken gehad met seksueel geweld.

          (bron: www.vaginisme-info.nl)