Placeholder

Gezond én lekker: alles over paddenstoelen

Ze zijn calorie- en vetarm en rijk aan mineralen, vitaminen en vezels. En lekker bovendien: champignons, oesterzwammen en shiitake, oftewel paddenstoelen.

Ze zijn calorie- en vetarm en rijk aan mineralen, vitaminen en vezels. En lekker bovendien: champignons, oesterzwammen en shiitake, oftewel paddenstoelen.

Gezond!

Paddenstoelen bevatten meer vitaminen B2 en B3 dan andere groenten. Deze vitaminen helpen je lichaam de energie die in je voeding zit op te nemen en ze zorgen voor een gezonde huid. De vezels in paddestoelen zijn belangrijk voor een goede spijsvertering en geven een voldaan gevoel, waardoor paddenstoelen ook goed zijn voor de lijn. Verder bevatten paddenstoelen: kalium (voor een gezonde bloeddruk), koper (voor een goede weerstand) en fosfor (voor sterke botten en tanden).

Soorten

Van alle paddenstoelen is de witte champignon de bekendste en wordt het meest gegeten. In Nederland eten we 1,2 kilo champignons per jaar. Het is de meest neutrale paddenstoel, waardoor je er veel kanten mee op kunt; bakken, frituren, smoren en roerbakken en hij gaat heel goed samen met zowel vis als vlees, kip en andere groenten.

De kastanjechampignon lijkt op de witte champignon, maar is wat bruiner van kleur en heeft een nootachtige smaak. Hij bevat minder vocht, waardoor hij minder slinkt tijdens het bereiden.

De portobello is de reuzenversie van de kastanjechampignon. Hij is donkerder en is iets pittiger van smaak doordat hij langer rijpt. De hoed van een portobello kan twaalf centimeter groot worden. Door het formaat is hij heel geschikt om te vullen met bijvoorbeeld kaas of gehakt.

De oesterzwam heeft een zachte, vlezige smaak. De naam komt van de vorm die lijkt op een oesterschelp. Er zijn verschillende varianten: de gele heeft een nootachtige smaak, de zalmroze is iets zoetig, de bruingrijze is de meest gangbare met een zachte, haast romige smaak die lijkt op kalfsvlees, waardoor hij ook kalfsoesterzwam wordt genoemd.

De shiitake is een licht- of donkerbruine paddenstoel met een kruidige smaak die veel gebruikt wordt in Aziatische gerechten. Oorspronkelijk groeit de shiitake op bomen in Japan, maar in Nederland wordt hij geteeld op een mengsel van zaagsel, stro en water.

Bewaren

Je kunt paddenstoelen 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren. Laat ze in hun eigen bakje zitten of wikkel ze in papier of een droge theedoek voor je ze in de koelkast legt. Laat champignons nooit in een luchtdichte verpakking, ze moeten 'ademen'. Bewaar ze ook niet naast sterk geurende producten als ui of prei, want ze nemen door de sponsachtige structuur makkelijk geuren op. Leg ze ook niet naast fruit, want dat geeft een stofje af waar paddenstoelen snel van verouderen.

Schoonmaken

Je kunt paddenstoelen het beste schoonmaken met een zacht borsteltje of een doekje. Was ze niet in water en laat ze er ook niet in liggen, want ze zuigen al het vocht op en laten het tijdens het koken los, waardoor veel smaak verloren gaat.

Invriezen

Wil je ze langer dan drie dagen bewaren? Dan kun je ze het beste blancheren (kort koken) of sauteren (kort roerbakken). Laat ze op keukenpapier uitlekken en afkoelen en stop ze in een diepvrieszakje of doosje in de vriezer, dan zijn ze ongeveer drie maanden houdbaar.

Vriendin-recepten met paddenstoelen