Placeholder

Geniet je slank – deel 5

Omdat diëten passé zijn. Omdat wortels nu eenmaal niet zo smaken als een pizza. En omdat eten niet in de hoek van schuldgevoel en schaamte hoort: zes weken lekker eten, niet aankomen en zelfs een beetje afvallen.

Omdat diëten passé zijn. Omdat wortels nu eenmaal niet zo smaken als een pizza. En omdat eten niet in de hoek van schuldgevoel en schaamte hoort: zes weken lekker eten, niet aankomen en zelfs een beetje afvallen.

Snacken mág!

Neem je één tussendoortje, dan zul je met het Geniet-je-slankplan in zes weken zo’n vier tot vijf kilo afvallen, neem je er dagelijks twee, dan zal de wijzer van je weegschaal bij twee tot drie kilo minder blijven staan. Je kunt ook putten uit de voorbeelden uit de eerdere afleveringen, voor meer afwisseling.

• 1 kommetje kersen.
• 1 glas (100 ml) rosé.
• 2 augurken omwikkeld met gerookte ham.
• 1 glas (35 ml) Tia Maria.
• 1 beschuit met boter en jam.
• 1 zakje minibreak (Kellogs).
• 1 bifiworstje (23 g).
• 4 grote pruimen met schil.
• 1 peer in stukjes.
• 1 plakje blauwschimmelkaas.
• 2 toastjes met roomkaas en gerookte zalm.
• 2 knäckebröd met sandwichspread.
• 3 biscuitjes.
• 25 g gepofte popcorn.
• 2 toastjes met gerookte paling.
• 1 glas (35 ml) ouzo.
• 12 hamka’s.
• 1 kommetje (150 g) frisvla.
• Worteltjes, bloemkoolroosjes en radijsjes dippen in 2 el van de knoflooksaus van woensdag.
• 1 bakje Griekse yoghurt (0 % vet) met 1 kleine el appelstroop of honing.

MENU

MAANDAG
Ontbijt:
1 geroosterde boterham met boter en jam, 1 cracker met kaas, 1 sinaas-appel, 1 kiwi, koffie of thee.
Lunch: twee boterhammen met mayo en filet americain, 1 zakje snoepgroente, 1 kommetje kersen, koffie of thee.
Diner: babi pangang. Marineer per persoon 100 g hamlappen in reepjes in een babi pangang­­mix. Fruit in 1 el olie een gesnipperde ui en 1 geperste teen knoflook. Meng in een andere pan een uitgelekt blikje tomatenstukjes met een bouillontablet, gemberpoeder, chilisaus en ketjap naar smaak. Vlees op een hoog vuur in het uimengsel al omscheppend gaar bakken. Vlees uit braadvet scheppen en verdelen over uitgelekte atjar. Een paar lepels saus over het vlees scheppen, serveren met rijst en (komkommer)salade.

DINSDAG
Ontbijt: 1 boterham met boter en fricandeau, 1 cracker met boter en jam, 1 beker met eenderde volle yoghurt en tweederde fruit, gezoet met
1 tl suiker, koffie of thee.
Lunch: sandwich van twee boterhammen met boter en pindakaas, eventueel met een likje sambal, ¼ komkommer, bakje radijsjes, 1 beker drinkbouillon, 1 blikje prik (light).
Diner: stamppot met als basis per persoon 2 middelgrote gekookte en gestampte kruimige aardappels. Kook 150 g snijboontjes beetgaar, meng die door de puree. Smeuïg maken met een beetje warme melk, op smaak maken met nootmuskaat, peper en zout. Op het laatst 3 plakjes gerookte ham in reepjes door de stamppot mengen, meteen serveren.

WOENSDAG
Ontbijt:
fruitsalade van rode bessen, 1 perzik en sap van 1 sinaasappel, 1 cracker met kaas, 1 cracker met sandwichspread, koffie of thee.
Lunch: 2 boterhammen met roomboter, 1 gekookt ei en tuinkers, 1 beker drinkbouillon, zakje snoeptomaatjes,
1 perzik, 1 beker karnemelk.
Diner: maak een grote groene salade van 1 krop sla, zilveruitjes, komkommer, augurk, een gesnipperde groene appel en kerstomaatjes. Erbij per persoon 4 balletjes falafel (verwarmd in de oven) en een dressing van 1 el yoghurt en ½ el halva­naise, gemengd met verse fijngesneden knoflook, peterselie, peper, zout en citroensap naar smaak.
Liever een broodje erbij? Vervang 2 falafelballetjes door 1 geroos­terde pita.

DONDERDAG
Ontbijt:
1 zakje Brinta Wake-up met 150 ml (soja)melk, 1 knäckebröd met sandwichspread, 1 sinaasappel, 1 kiwi, koffie of thee.
Lunch: 2 boterhammen met boter, fricandeau en mosterd, 1 perzik, 1 beker tomatensoep, 1 zakje snoepgroente of bakje rauwkost, koffie of thee.
Diner: pasta pesci. Roerbak per persoon 150 g fijngesneden groenten zoals peultjes, wortel, prei en paprika in een beetje olie op hoog vuur beetgaar. Op smaak brengen met peper, zout en citroensap. Kook 100 g pasta. Doe 100 g roze garnalen door het groentemengsel en schep op de pasta. Serveren met kerstomaatjes en partjes citroen. Wie van ansjovis houdt, legt op elke portie nog 2 ansjovisfiletjes.

VRIJDAG
Ontbijt:
1 boterham met boter en filet americain, fruitsmoothie van een handje aardbeien of frambozen, rode bessen en het sap van twee sinaasappels (voor extra vezels het vruchtvlees van 1 sinaasappel aan de blender toevoegen), koffie of thee.
Lunch: 1 geroosterde boterham met boter, kaas en plakjes tomaat, 1 cracker met boter en jam, ¼ komkommer, 1 perzik, koffie of thee.
Diner: kruid per persoon 1 tartaartje en grill het gaar. Erbij een salade van fijn-gesneden tomaten met 1 ge­snipperd uitje, komkommer, rucola en 1 groene appel in stukjes, met 1 el slasaus. Lekker met een gepofte aardappel erbij.

ZATERDAG
Ontbijt:
1 croissant met verse aardbeien, 1 cracker met kaas, koffie of thee.
Lunch: 1 grote gepofte aardappel, gevuld met 2 el sellerie- of zalmsalade en een rauwkostsalade van waterkers, wortel, bleekselderij, appel en ui met vers sinaasappelsap, peper en zout.
Diner: oosterse soep. Kook in ½ liter groentebouillon (blokje) 1 fijngesneden prei, 1 sjalotje, stukjes paprika, wortel en bleekselderij 5 minuutjes mee, kook een nestje mie erin gaar. Snijd ¼ blok tofu in plakken, bestrijk met olie en bak ze aan elke kant drie minuten in de grillpan. Maak de soep op smaak met sambal en ketjap, een handje taugé en de tofu erbij.

ZONDAG
Ontbijt:
1 geroosterde boterham met boter en gerookte ham, 1 cracker met boter en jam, 1 sinaasappel, 1 kiwi, koffie of thee.
Lunch: broodje hamburger (snackbar) en een salade waarvan je de helft van de dressing gebruikt. Erbij een blikje fris (light of zero).
Diner: per persoon 120 g sperziebonen koken, afgieten en husselen met 3 zwarte olijven in plakjes, een gesnipperd uitje, 1 blikje uitgelekte tonijn naturel, 1 tomaat in stukjes en peper en zout. Lekker met 2 warme tacoschelpen of ½ bloemtortilla en 2 el salsa.