Placeholder

Geniet je slank – deel 3

Omdat diëten passé zijn. Omdat wortels nu eenmaal niet zo smaken als een pizza. En omdat eten niet in de hoek van schuldgevoel en schaamte hoort: zes zomerse weken lekker eten, niet aankomen en zelfs een beetje afvallen.

Omdat diëten passé zijn. Omdat wortels nu eenmaal niet zo smaken als een pizza. En omdat eten niet in de hoek van schuldgevoel en schaamte hoort: zes zomerse weken lekker eten, niet aankomen en zelfs een beetje afvallen.

Nieuwe extraatjes!

Neem je één tussendoortje, dan zul je met het Geniet-je-slankplan in zes weken zo’n vier tot vijf kilo afvallen, neem je er dagelijks twee, dan zal de wijzer van je weegschaal bij twee tot drie kilo minder blijven staan. Je kunt ook putten uit de voorbeelden uit de eerdere afleveringen, voor meer afwisseling.

• 1 snee suikerbrood met boter.
• 2 grote dadels gevuld met gemberroomkaas.
• 2 sneetjes knäckebröd met kwark en jam.
• 1 groot glas tomatensap met tabasco en citroensap naar smaak.
• 3 rolletjes casselerrib, gevuld met zuurkool en een beetje shashliksaus.
• 1 snee rozijnenbrood met boter.
• 1 glas (35 ml) armagnac.
• 1 Napolitana-wafelijsje.
• 2 bitterballen met mosterd.
• ½ peer met 1 tl chocoladepasta.
• 2 sneetjes knäckebröd met smeerkaas naar smaak.
• 100 g watermeloen in blokjes, die even in de diepvries hebben gelegen.
• 1 gepofte appel (magnetron) met 1 grote el kwark met kaneel en 1 tl suiker.
• 1 glas (35 ml) campari.
• 2 parten grapefruit in een plakje gerookte zalm.
• 1½ wijnglas (100 ml) rosé.
• 3 gedroogde eetklare abrikozen in 3 plakjes kipfilet met een beetje kruidnagelpoeder.
• 2 falafelballetjes met 1 el tzatziki.
• Rauwkost met yoghurt-knoflookdip.

MENU

MAANDAG
Ontbijt: 1 snee suikerbrood met roomboter, 1 knäckebröd met kaas, 1 knäckebröd met ham, kommetje rode en blauwe bessen, koffie of thee.
Lunch: sandwich van 2 boterhammen met boter, belegd met 2 plakjes kipfilet en mosterd, zakje snoeptomaatjes, trosje druiven, 1 blikje limonade (light of zero).
Diner: per persoon 100 gram mager varkensvlees in blokjes kruiden met peper, zout en kerrie roerbakken in 1 el vloeibare boter. 150 g sperziebonen niet helemaal gaar koken en nog even mee roerbakken, op smaak brengen met citroenrasp, het sap van 1 sinaasappel en geraspte verse gember. Serveren met 1 opscheplepel rijst en een salade van komkommer, lente-uitjes en azijn.

DINSDAG
Ontbijt:
1 geroosterde boterham met boter en kaas, 1 knäckebröd met boter en jam, 1 perzik of nectarine, koffie of thee.
Lunch: sandwich van 2 boterhammen met boter en filet americain, 2 stelen bleekselderij, 1 appel, 1 beker karnemelk, koffie of thee.
Diner: zomerstamppot van per persoon 2 middelgrote gekookte en gestampte kruimige aardappels, gemengd met 150 g fijn-gesneden rauwe andijvie, 2 zongedroogde tomaten (geweld en fijn geknipt), 2 kleingesneden verse tomaten, 1 afgestreken lepel crème fraîche en 2 plakjes fijngesneden ham. Op smaak maken met peper, zout en citroensap.

WOENSDAG
Ontbijt:
1 boterham met boter en jam, 1 knäckebröd met ham, 1 kommetje bessen en aardbeien met volle yoghurt, koffie of thee.
Lunch: sandwich van 2 boterhammen met boter, 1 gekookt ei met tuinkers, 1 kiwi, ¼ komkommer, 1 zakje snoeptomaatjes, 1 groot glas mineraalwater met citroensap.
Diner: Napolitaanse pasta. per persoon 1 gesneden ui fruiten in 1 el olijfolie, ¼ aubergine, in blokjes, meebakken. 90 g kant-en-klare putanescasaus en 75 g kabeljauwfilet in stukjes toevoegen en 10 minuten laten sudderen. Op smaak maken met peper en zout, serveren met 100 g pasta en een flinke salade van tomaat en komkommer met citroensap en groene kruiden.

DONDERDAG
Ontbijt:
1 kommetje yoghurt met 1 handje verse aardbeien en 2 el muesli, 1 knäckebröd met ham, koffie of thee.
Lunch: 1 ham-kaascroissant, 1 bakje schoongemaakte radijsjes en rauwe worteltjes, 2 flinke augurken, 1 beker drinkbouillon, 2 kiwi’s.
Diner: Thaise soep. Kook per persoon een halve in reepjes gesneden kipfilet door en door gaar in 500 ml sterke kippenbouillon (tablet of fond). Citroengras, uitje en lekker veel paksoi fijnsnijden en toevoegen, soep op smaak maken met rode Thaise currypasta en vissaus, op het laatste moment nog wat grofgesneden oesterzwam­men en een handje mie erin, versieren met wat verse fijngeneden koriander.

VRIJDAG
Ontbijt:
1 boterham met boter en kipfilet, 1 boterham met boter en jam, 1 beker karnemelk, 1 perzik of nectarine, koffie of thee.
Lunch: sandwich van 2 boterhammen met boter en filet americain, 1 beker drink­bouillon, 1 snee suikerbrood,  handje kersen, koffie of thee.
Diner: chili con carne. Fruit per persoon 1 ui en 1 teen geperste knoflook in 1 el olijf-olie. Voeg 1 rundertartaartje toe en 100 g gram fijn-gesneden paprika en wortel, tomatenstukjes (blikje) laten uitlekken en toevoegen, kidneybonen (blikje) afspoe­len en meewarmen. Zout en tabasco erbij. Lekker met een komkommersalade met verse munt en citroensap.

ZATERDAG
Ontbijt: ¼ stokbrood met boter en jam, 1 appel, 1 knäckebröd met kaas, 1 kommetje met een handje verse aardbeien en yoghurt.
Lunch: pittige sandwich van 2 boterhammen met pindakaas en sambal, erbij 2 stelen bleekselderij, 1 appel, 1 kiwi, 1 groot glas mineraalwater met citroensap.
Diner: per persoon een grote salade van bladsla, komkommer, tomaten, groene appel en geraspte wortel met een dressing van citroensap, sinaasappelsap, peper en zout, erbij 1 pisto­letje pittig gehakt (diepvries­schap supermarkt).

ZONDAG
Ontbijt:
fruitsmoothie van frambozen, aardbeien en sap van 2 sinaasappels, 1 snee suikerbrood met boter, 1 knäckebröd met ham, koffie of thee.
Lunch: 2 boterhammen met omelet (kruiden naar smaak), 2 tomaten, 1 appel, 1 beker drinkbouillon, koffie of thee.
Diner: vegatortilla. Fruit per persoon 1 ui in ringen, voeg veel wokgroente toe. Gaar 75 g aardappelschijf­jes en klop 1 ei los met melk, peper, zout, 1 el geraspte kaas en tabasco. Aardappel door het groente­mengsel scheppen, ei erover schenken. Tortilla op een laag pitje laten garen tot een stevige koek, op het eind even keren. Lekker met een tomatensalade met appel.