Placeholder

Geniet je slank – deel 2

Omdat diëten passé zijn. Omdat wortels nu eenmaal niet zo smaken als een pizza. En omdat eten niet in de hoek van schuldgevoel en schaamte hoort: zes zomerse weken lekker eten, niet aankomen en zelfs een beetje afvallen.

Omdat diëten passé zijn. Omdat wortels nu eenmaal niet zo smaken als een pizza. En omdat eten niet in de hoek van schuldgevoel en schaamte hoort: zes zomerse weken lekker eten, niet aankomen en zelfs een beetje afvallen.

Ode aan de koolhydraat!

In de afgelopen jaren verguisd en verboden, maar hoe slecht zijn koolhydraten nu echt? Er is helemaal niets mis met koolhydraten (suikers), ze zijn zelfs onmisbaar als energiebron. Er zijn twee vormen: enkelvoudige ‘snelle’ suikers die overal in zitten waar ‘suiker’ op staat, zoals gebak, snoep en siroop, maar ook in melk en fruit. Complexe ‘trage’ suikers geven hun energie langzamer af dan enkelvoudige ‘snelle’ koolhydraten. De trage zitten voornamelijk in brood, rijst, pasta en sommige groenten. De eerste groep bevat niet of nauwelijks goede voedingsstoffen, in de tweede gaan de koolhydraten gepaard met vezels, vitaminen en mineralen waar het lichaam wél behoefte aan heeft.

Maar koolhydraten zijn toch dikmakers?
Alle koolhydraten komen via de spijsvertering als glucose in het bloed terecht dat deze ‘brandstof’ naar de weefsels brengt. Is het glucosegehalte te laag, dan krijg je honger.
Eet je meer dan je verbrandt, dan wordt het teveel aan glucose als vet opgeslagen. Niet zozeer door de koolhydraten kom je aan, wel door de verhouding waarin je ze eet. Ga je voor gezond, dan komt minimaal veertig en maximaal zeventig procent van je energie uit koolhydraten, waarbij brood en groente uiteraard beter zijn dan koek en snoep.

Dus toch oppassen met koolhydraten?
Ja en nee. Een donut bijvoorbeeld is een zoete en calorierijke koolhydratenbom die heel snel energie geeft en even snel is opgebrand, waarna je weer honger krijgt. Een boterham met jam stilt de zoete trek ook, maar dan met aanzienlijk betere voedingswaarden. Met ‘jam’ wordt dan wel de lekkerste bedoeld die je kunt vinden: het calorische verschil tussen confiture en light-jam is niet zo groot. Twee keer extra de trap oprennen en afroetsjen op een dag en je kunt je gerust de smaak van ‘echt’ permitteren, die veel bevredigender is dan de vaak wat waterige dieetvarianten.

Oók heel bevredigend

• In een razend tempo je huis opruimen en schoonmaken.
• Een orgasme (al dan niet samen met een lief).
• Je voornemen te gaan fietsen en dat dan ook doen.
• Drie keer achter elkaar dat topnummer luisteren op je mp3-speler.
• Na een suikervrije hoestbonbon ontdekken dat je geen trek meer hebt in chocolade.
• Tien zinnetjes leren in de taal van je vakantiebestemming.
• Naar de kapper voor een nieuwe coupe.

Koekje erbij?

Neem je één tussendoortje, dan zul je met het Geniet-je-slankplan in zes weken zo’n vier tot vijf kilo afvallen. Neem je er dagelijks twee, dan zal de wijzer van je weegschaal bij twee tot drie kilo minder blijven staan.
• 1 glas champagne.
• 2 waterijsjes.
• 1 biertje.
• 2 stelen bleekselderij gevuld met pindakaas.
• 2 toastjes met gerookte zalm en dille.
• 1 part meloen met rauwe ham.
• 3 glazen (100 ml) droge cider.
• 1 kleine, in de magnetron gepofte (zoete) aardappel met 1 el van de knoflooksaus van dinsdag.
• 3 Weesper moppen.
• 1 cracker met geitenkaas.
• 1 roomijsje.
• 2 minireepjes.

Of iets lekkers uit deel 1…
• 4 grote olijven.
• 3 asperges (potje), gerold in een plakje ham.
• 1 zoute haring.
• 1 smoothie van 2 stuks fruit en sinaasappelsap.
• 1 beker yoghurt met 2 el muesli en 2 tl suiker.

• 4 kaaskoekjes.
• 1 trosje druiven.
• 3 toastjes met filet americain.
• 1 ijsje.
• 1 sandwich van ontbijtkoek met boter.
• 2 crackers met rauwe ham en augurk.
• 1 knäckebröd met sandwichspread.
• 1 glas wijn (100 ml).
• 1 glas port (50 ml).

MENU

MAANDAG
Ontbijt:
1 geroosterde boterham met roomboter en jam, 1 cracker (of knäckebröd) met sandwichspread, 1 sinaas-appel, 1 kiwi, koffie of thee.
Lunch: sandwich van 2 boterhammen met roomboter en ham, 1 kleine smoothie van volle yoghurt met 1 perzik en een handje aardbeien, koffie of thee.
Diner: stamppot met als basis per persoon 2 middelgrote gekookte en gestampte kruimige aardappels. Meng er 200 g verse, gewassen blad-spinazie, wat gesnipperde rode paprika, 1 teentje geperste knoflook en 1 gesnipperd uitje door en 1 el crème fraîche. Breng op smaak met peper, zout en citroensap. Serveer met 2 plakken magere ham.

DINSDAG
Ontbijt:
1 kom yoghurt met een handje rode en blauwe bessen, 2 el muesli en 1 tl suiker, 1 cracker met ham, koffie of thee.
Lunch: sandwich van twee boterhammen met boter en filet americain, 2 tomaten, 2 kiwi’s, 1 beker drinkbouillon, 1 blikje cola light.
Diner: per persoon 1 opscheplepel rijst, 3 stuks dim sum (diepvries, verwarmen in de oven) en een oosterse salade van fijngesneden komkommer, augurk, paksoi, geraspte wortel, taugé en kort gekookte peultjes. Liefhebbers van pittig mengen er dunne ringetjes rode peper (zaadjes verwijderen) naar smaak door. Over de salade een dressing van 1 el gembersiroop en 1 el citroensap, bij de dim sum 1 el zoete chilisaus.

WOENSDAG
Ontbijt:
1 chocoladebroodje, 1 appel, 1 kommetje kersen, koffie of thee.
Lunch: sandwich van twee boterhammen met boter en
1 plak kaas, bakje radijsjes met wat zout, ¼ komkommer, 1 beker karnemelk, 1 perzik of nectarine.
Diner: per persoon 1 moot verse zalm, gekruid met peper en zout en zachtjes gebakken in vloeibare boter. Erbij 100 g pasta en 200 g wokgroente, zoals broccoli, rode paprika, champignons en ui, snel op hoog vuur gebakken in 1 el olijfolie.

DONDERDAG
Ontbijt:
fruitsalade van een handje rode en blauwe bessen, 1 perzik en sap van 1 sinaasappel, 1 cracker met kaas, 1 cracker met sandwichspread, koffie of thee.
Lunch: sandwich van 2 boterhammen met roomboter, 1 gekookt ei en tuinkers, 1 beker drinkbouillon, zakje snoeptomaatjes, 1 blikje cola light.
Diner: per persoon ½ pizza naar smaak. Maak er een grote groene salade bij met komkommer, tomaat, augurk, zilveruitjes en bleekselderij, op smaak gemaakt met een dressing van per persoon ½ el mayo, 1 el yoghurt, peper, zout en citroensap. 

VRIJDAG
Ontbijt:
1 geroosterde boterham met boter en kaas,
1 cracker met jam of rauwe ham, 1 beker met eenderde yoghurt en tweederde fruit met 1 tl suiker, koffie of thee.
Lunch: broodje nieuwe haring, ¼ komkommer, 1 sinaasappel, 1 beker drinkbouillon, koffie of thee.
Diner: kook per persoon 150 g sperziebonen. Mix 90 g quorn met een tandoori-kruidenmengsel en verwarm op bakpapier in de oven op 180°C. Rooster er 1 pitabroodje bij en vul deze met de quorn en boontjes. Erbij een pittig sausje van per persoon 1 el mayonaise, 1 el yoghurt, vers geperste knoflook, peterselie, peper, zout en citroensap.

ZATERDAG
Ontbijt:
1 boterham met boter en filet americain, fruitsmoothie van een handje aardbeien, rode bessen en het sap van 2 sinaasappels (voor extra vezels ook het vruchtvlees van 1 sinaasappel toevoegen), koffie of thee.
Lunch: 1 cracker met ham en 1 tomaat, 1 cracker met sandwichspread, 1 kom yoghurt met vers fruit, 1 tl suiker en
2 el muesli, koffie of thee.
Diner: flinke portie groene salade met ingrediënten naar keuze, 2 el aardappelsalade,
2 stukjes vlees en 2 stukjes vis van de grill met 2 el saus naar smaak.

ZONDAG
Ontbijt: 1 croissant met jam, fruitsalade van 1 appel en een handje rode en blauwe bessen, koffie of thee.
Lunch: 2 sneetjes geroosterd brood met een omelet van 1 ei naar smaak gekruid, gebakken in ½ el olijfolie, 1 kiwi, 1 beker karnemelk, 1 zakje snoepgroente.
Diner: meng voor 200 g salade veldsla, geraspte courgette, reepjes gekookte biet (blikje, even afspoelen) en gesnipperde ui, met per persoon ½ gerookte kipfilet in stukjes. Erdoorheen 1 opscheplepel gekookte krieltjes of pasta, op smaak maken met een dressing van peper, zout, citroensap, mosterd en ½ el olijfolie.