Placeholder

Gaan we allemaal aan de wormen?

Dieetcoach Marianne Mascini blogt elke week over gezond eten, afvallen, voedseltrends en de hypes. Deze week vertelt ze je meer over het eten van wormen.

Dieetcoach Marianne Mascini blogt elke week over gezond eten, afvallen, voedseltrends en de hypes. Deze week vertelt ze je meer over het eten van wormen.

Ja hoor, het is zover. De wormen zijn nu dagelijkse kost. Je kunt ze gewoon kopen bij de supermarkt, we ontkomen hier niet aan. Maar ach, we zijn al wat gewend. We eten ook slakken en kikkerbilletjes.

De wormen zijn in portieverpakkingen te koop en zijn ‘verstopt’ in andere producten te koop. Bijvoorbeeld de vegaburger met wormen. Of de groenteschnitzel met wormen. Je proeft het niet, maar waarom zou je als vegetariër wel wormen eten? Die horen toch niet bij plantaardige voedingsmiddelen? Het zijn naar mijn mening gewoon diertjes. Niet dezelfde als ik in mijn tuin zie tijdens het tuinieren, maar meelwormen, buffalowormen en wasmotlarven. Verwerkt met zout en smaakversterkers in de zogenaamde burgers of balls.

Mijn cliënt Gerard, een echte vegetariër, is verontwaardigd als we over dit onderwerp praten: “Wat een onzin om vlees in een niet-vlees product te verwerken. Dit gaat het niet worden voor mij. Ik eet gewoon geen vlees en dus ook geen insecten.“ Ik begrijp zijn standpunt volledig. Wormen zijn insecten en dus dieren. Ik kan me ook gewoon niet voorstellen dat een vegetariër een vegaburger met insecten gaat eten. Voor deze doelgroep zullen ze dus niet worden gemaakt. Maar een vleeseter gaat toch ook geen vegaburger of groenteburger eten, alleen omdat er wormen aan toegevoegd zijn? Voor wie is dit product dan bedacht?

Laten we kijken naar de voedingswaarde, misschien is dat de reden om wormen te eten. 100 gram wormen bevat 14 tot 22 gram eiwit. De wasmotlarve bevat ook een redelijke hoeveelheid vet: 27 %. Vergelijk je dit met 100 gram kipfilet (19 gram eiwit en geen vet), dan kunnen we concluderen dat wormen een goede eiwitbron zijn, maar behoorlijk wat vet bevatten. Je eet echter geen portie van 100 gram, dus je kunt ze prima een keertje eten. Als dagelijkse kost zie ik mezelf dit alleen niet doen. Wel als bijvoorbeeld vervanger van het gehaktballetje in de soep. Je doet de wormen alleen niet door de soep heen, maar erover. Een andere mogelijkheid is om ze te verwerken in een voor- of bijgerecht zoals een lauwwarme salade. Gebruik een pan met een anti-aanbaklaag, fruit een fijngesnipperd uitje of sjalotje, pers of plet een teentje knoflook en voeg de wormen toe. Bak even op hoog vuur en strooi de gebakken wormen over een salade. Eet smakelijk!