Ga gezond de zomer in!

Ga gezond de zomer in!

Heerlijk: zomer. Met die hitte, warme zon en insecten moet je ook een beetje op jezelf letten. We zetten 4 tips op een rij.

Heerlijk: zomer. Met die hitte, warme zon en insecten moet je ook een beetje op jezelf letten. We zetten 4 tips op een rij.

1. Controleer op tekenbeten

Ben je in het bos geweest en langs hoge struiken en grassen gelopen? Check jezelf en je kinderen dezelfde dag nog op tekenbeten. Het is een kleine moeite en je kan het maar beter voor zijn toch? Controleer eerst de delen van de huid die niet bedekt waren. Denk aan je armen en benen. Vraag je partner naar plekken te kijken die je zelf niet kunt controleren, bijvoorbeeld je rug. Heb je geen teek gevonden maar wel een rare plek? Houd deze plek goed in de gaten. Misschien ben je gebeten zonder dat je het doorhad. 

Ik heb een teek, wat nu?
Verwijder de teek met een pincet of een speciale tekentang. Pak de teek bij de kop. Check in de 3 maanden erna of er op je huid een rode kring achterblijft. Zo kan een grote rode vlek of bult na een week een rode kring achterlaten. In dit geval moet je langs de huisarts gaan. Dan krijg je meteen een antibioticakuur om te voorkomen dat je de ziekte van Lyme krijgt. 

Langer dan 24 uur 
Heeft de teek waarschijnlijk langer dan 24 uur in je huid gezeten? Overleg dan sowieso met je huisarts of je medicijnen nodig hebt. 

2. Bekijk de hooikoortsverwachting 

Mooi weer hoeft niet voor iedereen goed nieuws te zijn. Want net wanneer de zon tevoorschijn komt, hangen de pollen weer in de lucht! Wil je weten hoe groot de kans is op hooikoorts bij jou in de buurt? Dan hebben wij een handige app voor je gevonden.

Apps voor weersverwachtingen kennen we allemaal. Maar heb je ook van een app gehoord die de hooikoortsverwachting voorspelt? Met deze app weet je altijd hoe groot de kans is dat er veel pollen in de lucht hangen. Ideaal voor wie wel eens last heeft van hooikoorts, want wie wil er nu met een lopende neus en rode ogen rondlopen?

Aan de hand van een simpele weerkaart en een kleurcode geeft de app aan waar in Nederland de meeste pollen in de lucht zitten. Maak je gebruik van GPS, dan krijg je een overzicht van de pollenverwachting bij jou in de buurt. Je kunt dan voor de komende 5 dagen zien hoe groot de kans is op hooikoorts!

Wil je meer weten over deze handige app? Bekijk hem dan hier.

3. Gebruik een beschermende dagcrème

Gebruik elke dag een crème met een factor. Zo kun je elke dag veilig de zon in! Ook al zit je niet elke dag in de volle zon, het is goed voor je huid om het dagelijks tegen uv stralen te beschermen. Op bewolkte dagen vangt je gezicht namelijk ook uv stralen op!  

Door een dagcrème te gebruiken met SPF (sun protection factor), kun je veilig de zon in en vertraag je de veroudering van je huid. Een SPF van 15 kan genoeg zijn, maar als je een erg lichte huid hebt, kun je beter SPF 30 gebruiken.  

4. Neem een korte siësta

In Spanje hebben ze het al door: een siësta is gezond en lekker. Volg het voorbeeld van de Spanjaarden en neem een korte siësta tussen de middag.

Tijdens een lange zomerdag is het heerlijk (en gezond) om even bij te komen. Doe daarom een powernap; het vernieuwt je concentratie en geeft je meer energie.

Powernaps (oftewel een kort dutje) blijken goed te zijn voor je geheugen, alertheid, creativiteit en reactievermogen. Een powernap kan 10 tot 25 minuten duren en kun je het best in een vertrouwde omgeving doen. Neem je powernap het liefst voor 3 uur ’s middags om je nachtelijke slaapritme niet te verstoren! En geniet daarna van de rest van je dag.