Placeholder

Een gezonde levensstijl kost moeite

Heb jij ook wel eens bedacht dat je het roer helemaal om wil gooien, en dat het tijd is voor een gezondere levensstijl? De kans is groot dat je je niet lang aan je goeie voornemen hebt gehouden. Waarom is dat? Waarom kost een gezonde levensstijl vaak zoveel moeite?

Heb jij ook wel eens bedacht dat je het roer helemaal om wil gooien, en dat het tijd is voor een gezondere levensstijl? De kans is groot dat je je niet lang aan je goeie voornemen hebt gehouden. Waarom is dat? Waarom kost een gezonde levensstijl vaak zoveel moeite?

Zo min mogelijk moeite
Mensen zijn gewoontedieren. We doen graag dingen op de automatische piloot, want dan kosten ze de minste energie. Voor nieuw gedrag moeten we meer ons best doen. En dat is niet alleen lichamelijk (bijvoorbeeld een rondje hardlopen), maar ook geestelijk (je moet het inplannen in je dagschema). Je kunt er tegenop gaan zien, omdat het je teveel moeite kost. Een excuus is dan snel gevonden om er gewoon maar helemaal niet mee te beginnen.

Als je net een nieuw voornemen hebt gemaakt om je levensstijl te verbeteren, dan moet je de lat hiervoor niet te hoog leggen. Als je jezelf onrealistische doelen stelt, kun je sneller afhaken en hierdoor heb je het gevoel dat je hebt gefaald. En dat werkt helemaal niet motiverend.

Wat houdt ons tegen?
Er zijn twee dingen die ons tegenhouden als we vanwege onze gezondheid ons gedrag willen veranderen. Óf we hechten teveel waarde aan onze oude gewoonten (dat gebeurt vooral als we dingen moeten laten, zoals roken, drinken of veel eten), óf we laten ons weerhouden door allerlei (zelfopgelegde) hindernissen (dat komt vooral voor als we dingen moeten doen, zoals oefeningen uitvoeren). Neem de hindernissen weg, en het lukt je om je gedrag blijvend te veranderen. 

Bewust worden
Als je je bewust wordt van wat je nou eigenlijk aan jezelf wil veranderen, dan zul je je voorgenomen gedrag makkelijker kunnen volhouden. Breng in kaart waarom je iets wil, en wat de hindernissen en de oplossingen daarvoor zijn. Stel je daarbij zo concreet mogelijk voor wat de voordelen van het nieuwe gedrag zijn. Dus niet: ‘Als ik ga hardlopen, val ik af’, maar: ‘Als ik ga hardlopen, pas ik een kleinere kledingmaat, krijg ik conditie zodat ik het stuk fietsen beter volhouden, en voel ik me zelfverzekerder.’

De tips

  • Laat je inspireren door anderen die je doel al hebben behaald.
  • Zorg dat je omgeving je steunt en stimuleert om je nieuwe gedrag vol te houden.
  • Gun jezelf de tijd om gewend te raken aan de nieuwe gewoonte.
  • Stel geen onrealistische doelen en leg de lat niet te hoog.
  • Breng eventuele hindernissen in kaart, en bedenk voor elke hindernis hoe je die kunt overwinnen.
  • Schrijf zo concreet mogelijk op wat het nieuwe gedrag je gaat opleveren.

Bron
Gezondheidsnet