Placeholder

Kan dat echt? Slapend slank worden?

Afvallen = minder eten + meer bewegen. Iedereen weet het, en het lijkt zo klaar als een klontje. Maar je lichaam is een ingewikkelde machine (om over je geest nog maar niet te spreken!) en bij gewichtsafname spelen allerlei verschillende factoren een rol. Leef met deze regels en het wordt een stuk makkelijker!

Afvallen = minder eten + meer bewegen. Iedereen weet het, en het lijkt zo klaar als een klontje. Maar je lichaam is een ingewikkelde machine (om over je geest nog maar niet te spreken!) en bij gewichtsafname spelen allerlei verschillende factoren een rol. Leef met deze regels en het wordt een stuk makkelijker!

Niet dus: stressen
Je zou misschien denken dat je, wanneer je als een stresskipje rondholt, meer calorieën verbrandt dan wanneer je relaxt onderuit zakt op de bank. Dat is ook zo. En met kortstondige stress, zoals een adrenalinerush voordat je een presentatie moet houden, is ook niets mis. Het is chronische stress waar je voor moet oppassen. Stress door bevoorbeeld een slechte relatie of de verkeerde baan.  Je hormoonhuishouding zorgt er namelijk voor dat je eetlust toeneemt en dat je meer en sneller vet opslaat dan anders. Het is dus prima om rond te rennen om dingen te regelen en op te ruimen… als je het maar heel ontspannen doet!

Wel dus: slapen
Veel mensen denken dat langer opblijven en eerder opstaan gewichtsafname bevordert, omdat je wanneer je in je bed ligt immers nauwelijks beweegt en dus minder verbrandt. Maar ook hier weer komen je hormonen om de hoek kijken. Een veel te kort nachtje schopt het evenwicht tussen twee hormonen (ghreline en leptine) die je eetlust normaal gesproken regelen, compleet in de war. Lang slapen is het devies. Je hoeft overigens niet de hele dag in je nestje te blijven: het is gebleken dat acht uur slaap ideaal is.

Niet dus: suiker
Snelle koolhydraten doen je bloedsuikerspiegel heel snel stijgen en dalen, waardoor je die haast onbedwingbare lekkere trek krijgt of soms zelfs een echt nare dip. Bronnen van snelle koolhydraten zijn suiker, koek, snoep, witbrood en pasta (eet dus volkoren brood en volkoren pasta). Het lijkt heel moeilijk, maar zeker wanneer je een echte zoetekauw bent, is het de moeite waard hier eens streng op te letten. Wedden dat je binnen een paar dagen veel minder ernstige chocolade-aanvallen hebt?

Wel dus: eten
Het heeft geen enkele zin om minder calorieën tot je te nemen dan het gezonde minimum. Zelfs wanneer je dat een paar dagen zou volhouden, straft je spijsvertering je daarna onmiddellijk. Ons lijf is er namelijk op gemaakt om zoveel mogelijk energie op te slaan en wanneer we te weinig binnenkrijgen, vertraagt de stofwisseling zodat we minder gaan verbranden en meer opslaan. En natuurlijk zit je met een gezonde dosis energie op een dag gewoon veel lekkerder in je vel.

Niet dus: nachtsnacken
Vind je het na een tijdje op de lijn letten nog steeds vreselijk moeilijk om ’s avonds uit de keukenkastjes te blijven? Kijk dan even of je wel genoeg avondeten eet. Zorg ervoor dat elke maaltijd voldoende koolhydraten (=pasta, rijst, aardappel), eiwitten (=vlees, vis, kaas, soja), vetten en meer dan genoeg vezels (=groenten) bevat. Het is verstandig om een lekkere uitgebreide avondmaaltijd vol belangrijke voedingstoffen te eten om te voorkomen dat je na het eten het gevoel hebt dat je nog ‘iets moet’. Want hoe langer de rustperiode voor de avond en de nacht, hoe beter!

Wel dus: eetlezen
Denk je goed bezig te zijn met de hele dag niet snoepen en ‘s avonds een kant-en-klare maaltijdsalade, krijg je een uur later een ombedwingbare vreetkick en bovendien ook nog hoofdpijn. Weet wat je eet en wen jezelf aan etiketten te lezen. Het lijkt een exacte wetenschap, maar je hebt het zo door. Van suikervervangers (aspertaam, sorbitol) kun je meer honger krijgen dan nodig, van smaakversterkers (zoals het beruchte E621) kun je flink in een dip raken, en suiker zit in de meest onverwachte producten verwerkt: in sommige hamburgerbroodjes zit net zoveel suiker als in een stuk taart! Leer de producten kennen die je het meest eet en luister naar je lichaam.
 
Wel dus: vet

Jarenlang was men het erover eens: wanneer je af wilde vallen, moest je een vetarm dieet volgen. Zoals inmiddels door de wetenschap is bewezen, was dat niet zo’n goed idee. Goede vetten, zoals Omega 3, 6 en 9, zijn essentieel voor je gezondheid. En qua afvallen? Ten eerste maakt vet dat je je langer verzadigd voelt na het eten, ten tweede zijn alle vetzuren en B-vitamines onmisbaar voor het behouden van je goede humeur. Eet vette vis, ongezouten noten en olijfolie!

Wel dus: ontbijten
We kunnen het niet genoeg benadrukken: sla het ontbijt niet over. Dat advies wordt al een tijdje gegeven, maar vroeger om een andere reden. Uiteraard is het niet bevorderlijk voor je humeur en je zelfbeheersing wanneer je om elf uur ’s ochtends al barst van de honger, maar er is nog iets anders aan de hand:  wanneer je ’s morgens zo vroeg mogelijk iets eet, help je je stofwisseling als het ware om ‘aan te slaan’, en over te schakelen naar de dagstand.

Wel dus: water
Een voor de hand liggend advies is veel water drinken. De meeste mensen schrikken ervan als blijkt hoe weinig ze eigenlijk drinken op een dag. Natuurlijk is het zo dat water je maag vult, maar laten we er even vanuit gaan dat je niet een dieet volgt met zo weinig calorieën dat je water moet drinken van de honger. En als je lekkere trek hebt, grijp je niet heel enthousiast naar een glaasje water, toch? Nee: gebrek aan vocht in je lichaam doet je stresslevel automatisch stijgen. Met alle nare gevolgen van dien!

Tekst: Maaike Visser.