Placeholder

Donkere dagen-dieet deel 1

Weinig daglicht en brrr koud. Investeer in jezelf: min zes kilo in zes weken. En met het Donkere dagen-dieet krijg je ook nog eens meer energie en meer weerstand.

Weinig daglicht en brrr koud. Investeer in jezelf: min zes kilo in zes weken. En met het Donkere dagen-dieet krijg je ook nog eens meer energie en meer weerstand.

Weekmenu 1

MAANDAG

Ontbijt • 1 kommetje magere yoghurt met veel blauwe bessen, 2 el muesli en zoetstof •1 knäckebröd met 30+ kaas • koffie of thee.

Lunch • Sandwich van 2 sneetjes volkorenbrood, met halvarine, 2 plakjes kipfilet en ¼ rode paprika in reepjes (wie van pittig houdt, smeert er nog een beetje sambal op) • 1 beker drinkbouillon • 2 kiwi’s • koffie of thee.

Diner • Stamppot van ruime hoeveelheid, rauwe andijvie, bescheiden hoeveelheid aardappelpuree van verse aardappels (smeuïg maken met wat warme halfvolle melk in plaats van boter) en krokant droog gebakken plakjes bacon (vleeswaren), vetrandje verwijderen, 3 plakjes per persoon.

Toetje • 2 mandarijnen.

DINSDAG

Ontbijt • 1 bord havermout gemaakt van halfvolle melk, met 4 fijngeknipte, gedroogde abrikozen (zo’n zakje dat meteen klaar voor consumptie is) • koffie of thee.

Lunch • Sandwich van 2 sneetjes volkorenbrood met krokant droog gebakken bacon, sla en tomaat • 1 kop heldere groentesoep • 2 mandarijnen • koffie of thee.

Diner • Red alert soep: snijd per persoon ½ rode paprika in stukjes (zaadlijsten verwijderen) en een kleine ui in ringetjes. Meng de ui en paprika samen met een blikje gezeefde tomaten (passata) in een pan, breng het geheel op smaak met ½ zeer fijngesneden rood pepertje (zaadlijst en zaadjes verwijderen) en 2 teentjes geperste knoflook. Voeg sterke groentebouillon (blokje) toe, even doorkoken en op een laag vuur 10 minuten laten sudderen. Maak er daarna met de staafmixer een mooi glad geheel van. Voor het opscheppen nog wat fijngesneden, verse basilicum toevoegen. Lekker met, per persoon, ¼ bruin stokbrood met filet americain.

WOENSDAG

Ontbijt • Sandwich van 2 sneetjes volkorenbrood met halvarine en appelstroop • kommetje magere yoghurt met blauwe bessen en zoetstof • koffie of thee.

Lunch • Krokante tosti van 2 volkoren boterhammen met 30+ kaas (geen boter) en 2 tomaten • smoothie van 1 beker karnemelk met een kopje verse frambozen en een paar blaadjes munt • koffie of thee.

Diner • Marokkaanse kip: snijd per persoon ½ kipfilet in stukjes, kruid ze met peper en zout en bak ze in een beetje olijfolie gaar in een hapjespan. Voeg 1 flinke ui in snippers toe, strooi over het mengsel 1 tl djahé (gemberpoeder) en bak het geheel nog even door. Per persoon zo’n vier fijngesneden abrikozen en een handje amandelen toevoegen, beetje water erbij en tien minuten laten sudderen. Serveren met, per persoon, 1 opscheplepel couscous en een salade van komkommer, appel en fijngesneden munt, aangemaakt met versgeperste sinaasappelsap.

DONDERDAG

Ontbijt • 1 kommetje magere yoghurt met een kopje verse frambozen, 2 el muesli en zoetstof • 1 geroosterde snee volkorenbrood met halvarine en jam • koffie of thee.

Lunch • Sandwich van 2 sneetjes volkorenbrood met halvarine, 3 plakjes kipfilet en een likje mosterd • 1 flink glas tomatensap • 2 kiwi’s • koffie of thee.

Diner • Maaltijdsalade van bladsla, fijngesneden selderij, zilveruitjes, tomaat en geraspte rauwe wortel, met daarbij, per persoon, ½ avocado, gevuld met Hollandse garnalen, erbij een sausje van 1 el magere yoghurt, 1 el halvanaise, peper, zout en citroensap.

Toetje • 1 gepofte appel uit de oven (schillen, klokhuis verwijderen, op smaak maken met zoetstof en een beetje kaneel).

VRIJDAG

Ontbijt • 1 geroosterde snee volkorenbrood met halvarine en kaas • 1 geroosterde snee volkorenbrood met halvarine en jam • 1 grapefruit • koffie of thee.

Lunch • Sandwich van 2 sneetjes volkorenbrood met roomkaas light en een plakje gerookte zalm en ¼ komkommer • 1 beker tomatensoep • 1 mandarijn • 1 kiwi • koffie of thee.

Diner Kook per persoon 75 g pasta, serveer daarbij een saus van 1 bekertje halfvolle crème fraîche, per persoon een ruime portie asperges (potje, asperges in kleine stukjes knippen), 3 plakjes fijngesneden gedroogde rauwe ham, op smaak gemaakt met peper, zout en citroensap. Toetje • 1 kommetje magere yoghurt met blauwe bessen en gesnipperde abrikozen.

ZATERDAG

Ontbijt • Bak in anti-aanbakpan zonder olie van 1 ei met 1 plak gerookte zalm een omeletje, eet dat met 2 sneetjes bruin knäckebröd, 1 tomaat, 1 grapefruit, koffie of thee.

Lunch • 1 pannenkoek met blauwe en rode bessen, 1 beker magere yoghurt met zoetstof en 1 gesnipperde kiwi • koffie of thee.

Diner • Slanke hamburger: kruid per persoon een tartaartje met peper, zout, mosterd en chilipoeder, bak het in een beetje boter bruin en gaar en bak op het laatst dikke plakken tomaat mee. Beleg er 1 zacht, bruin broodje mee, eet er een flinke salade bij van bladsla, uienringen, plakjes augurk en een dressing van halvanaise, citroensap, peper, zout en peterselie.

Toetje • 1 klein kommetje magere chocoladevla.

ZONDAG

Ontbijt • 2 sneetjes geroosterd volkorenbrood met halvarine en 1 gekookt ei • fruitsalade van sinaasappel en rode bessen • koffie of thee.

Lunch • Flinke rauwkostsalade met kerstomaatjes (omschudden in wat olijfolie, 10 minuutjes stoven in de oven), aangemaakt met een dressing van peper, zout, citroensap en sinaasappelsap, erbij 1 snee volkorenbrood met halvarine en filet americain.

Diner • Zuurkool uit de oven: maak aardappelpuree van verse aardappelen, bedek met de helft de bodem van een ovenschotel. Meng zuurkool (pakje) met per persoon 3 plakjes gekookte ham (vetrandje verwijderen) in reepjes en 1 ring ananas in stukjes. Verdeel dit over de aardappelen, afdekken met de tweede helft puree, bestrijken met een beetje boter en in de oven zetten, 25 minuten op 180° C.

3x per dag 1 tussendoortje, dat mag! Kies bijvoorbeeld:

* 1 snee donker roggebrood met 1 plakje 30+ kaas * 1 banaan * 1 volkoren cracker met 1 plakje magere geitenkaas * 1 mango * Partjes van 1 zure, groene appel met een beetje pindakaas light * Smoothie van 1 verse sinaasappel, sojamelk-light, frambozen en een snufje kaneel* 1 handje studentenhaver * 1 volkoren boterham met halvarine en pindakaas light * Dip rauwe worteltjes, bloemkoolroosjes, reepjes komkommer en paprika in een sausje van magere yoghurt, halvanaise, knoflook, citroensap, zout en peper * 1 glas tomatensap met tabasco, (een scheutje wodka) en een stengel selderij.

Tekst: Ursula de Keyser .