Waarom de ene baby met veel haar wordt geboren en de ander niet

Waarom de ene baby met veel haar wordt geboren en de ander niet

Beval je van je kindje of ga je bij iemand op babybezoek, dan is het altijd maar de vraag hoeveel haar het kleintje heeft. Maar hoe zit dat eigenlijk: hoe komt het dat de ene baby met een flinke bos haar wordt geboren en de andere baby zo goed als kaal is?

Haar van een baby bij de geboorte

Wat vaststaat, is dat kindjes bij de geboorte zo’n vijf miljoen haarzakjes hebben. In het tweede trimester begint het haar te groeien, maar hoe snel dat gaat, verschilt per zwangerschap. Er is niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen waarom het sneller of juist langzamer groeit, maar wat ze wel zeker weten, is dat het met je genen te maken heeft.

Lees ook: Isabelle: ‘Mijn vriendin krijgt een baby. Van mijn vriend’

Veel of toch weinig haar?

Als je nieuwsgierig bent of jouw baby met een volle haardos wordt geboren, kun je eerst eens een blik in de spiegel werpen. Heb je zelf veel of weinig haar, en de partner van je baby? En werden jullie met veel haar geboren? Dan kun je al een beetje inschatten hoe hard het haar van jullie baby is gegroeid in jouw buik.

Voeding

Vrouwen die vis, eieren, (gedroogd) fruit en noten eten tijdens de zwangerschap, kunnen volgens onderzoek de haardichtheid van hun baby beïnvloeden. Het eetpatroon is daarbij belangrijk: omega 3, proteïne, vitamines, mineralen en vezels kunnen bijdragen aan de haargroei van een ongeboren baby.

Lees ook: Bijzonder: dít gebeurt er met je brein zodra je een baby krijgt

Zwangerschapskwalen

En wat zwangerschapskwaaltjes betreft, als je vaak last hebt van brandend maagzuur, dan kan het zomaar zijn dat jouw kindje veel haar heeft. Tenminste, als je de onderzoeksresultaten mag geloven. Daaruit blijkt namelijk dat vrouwen die hier last van hebben, vaker bevallen van een kindje met een volle bos haar. Het hormoon progesteron speelt hierbij een rol.

En maak je geen zorgen als je last hebt van haaruitval: dat staat dan weer niet in verband met de hoeveelheid haar waarmee jouw kindje geboren wordt. Haaruitval wordt namelijk beïnvloed door je hormoonhuishouden.

Tip van de redactie

Sophie de Giraf stimuleert alle zintuigen van de baby. Door het grappige geluidje wordt het gehoor van baby’s gestimuleerd en maken ze kennis met oorzaak en gevolg. Sophie is soepel en heeft vele onderdelen waar baby’s aan kunnen sabbelen en bijten, ideaal voor wanneer de tandjes doorkomen. Voor uitgebreidere info klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Baby Gaga, Ouders van Nu
Foto: Getty Images