Placeholder

Als je het opeens ‘lekker warm’ krijgt…

De overgang kan leiden tot veel verschillende soorten klachten. Niet iedere vrouw heeft last van alle klachten, maar zo’n 86 % heeft wel last van opvliegers.

De overgang kan leiden tot veel verschillende soorten klachten. Niet iedere vrouw heeft last van alle klachten, maar zo’n 86 % heeft wel last van opvliegers.

Wat is een opvlieger?
In je lichaam bevindt zich het ‘autronome zenuwstelsel’: dit zenuwstelsel regelt onder andere het bloedvatenstelsel. Als je in de overgang bent, maakt je lichaam minder oestrogeen aan en het autronome zenuwstelsel raakt hierdoor ontregeld. De bloedvaatjes aan de oppervlakte van je huid worden dan iets wijder, vooral in je gezicht, op je hals en borst.

Deze bloedvaatjes bevatten daardoor tijdelijk meer bloed dan anders. Hierdoor wordt je rood en kun je het enorm warm krijgen. Hoe lang een opvlieger duurt, verschilt per persoon en per keer: soms duurt het slechts een paar seconden, maar het kan ook een half uur duren!

Transpiratie-aanvallen
Als je last hebt van een opvlieger, kan het zijn dat je tegelijkertijd een transpiratie-aanval krijgt. Deze transpiratie-aanvallen kunnen zo heftig zijn, dat je je shirt soms wel enkele keren per dag moet verschonen. Als je ’s avonds, tijdens het slapen, een transpiratie-aanval krijgt, is het goed mogelijk dat je je beddengoed de volgende dag moet verschonen. Het gevolg? Een slechte nachtrust…

Tips

  • Draag luchtige kleding, bij voorkeur van natuurlijke stoffen;
  • Kies voor een (katoenen) blouse in plaats van een coltrui. Dan kun je wat makkelijker luchten als dat nodig is;
  • Neem zo nodig een paar keer per dag een douche;
  • Zorg dat je afgeleid bent. Als je veel te doen hebt, besteed je minder aandacht aan de klachten;
  • Neem voldoende beweging in de frisse buitenlucht;
  • De natuurlijke producten, die hieronder in de fotogalerij staan, zouden goed tegen de klachten kunnen werken. Klik de producten om ze beter te bekijken of om ze te bestellen.

Bron
Gezondheidsnet