Als het je allemaal even teveel wordt: een burn-out

Als het je allemaal even teveel wordt: een burn-out

Als je een burn-out hebt, dan kun je zo moe zijn dat het voelt alsof je accu leeg is. Ook kun je het gevoel hebben een elastiekje te zijn dat op knappen staat. Hoe herken je een burn-out, en wat kun je eraan doen?

Als je een burn-out hebt, dan kun je zo moe zijn dat het voelt alsof je accu leeg is. Ook kun je het gevoel hebben een elastiekje te zijn dat op knappen staat. Hoe herken je een burn-out, en wat kun je eraan doen?

Lees ook: Mascha overwon haar burn-out en bedacht de populaire 100-dagen-methode

Volgens de GGZ is een burn-out een uitputtingsreactie van lichaam en geest. Deze uitputting kan verschillende oorzaken hebben:

1. Persoonlijke eigenschappen

Genetische aanleg en karakter zijn belangrijke factoren bij burn-outs. Vooral als je perfectionistisch bent, heb je eerder kans om een burn-out te krijgen.

Passen de volgende eigenschappen bij jou?

 • Je legt de lat altijd hoog; voor jezelf, maar ook voor anderen.
 • Nee zeggen vind je moeilijk
 • Goed plannen is voor jou een grote opgave
 • Je kunt werk en privé niet goed van elkaar scheiden

Dan moet je goed in de gaten houden of jouw emmertje niet te snel aan het vollopen is.

2. Werk

Als het bedrijf waar je werkzaam bent niet (helemaal) bij jou past, dan blijft dit wringen en neem je je werk vaak met je mee naar huis.

Werkzaamheden

Zorg dat je je prettig blijft voelen op je werk. Onduidelijke taken, onduidelijke verantwoordelijkheden of een voortdurende druk om te presteren helpen hier niet bij. Ervaar je dit op je werk? Neem dan contact op met je leidinggevende of een vertrouwenspersoon, zodat er iets aan gedaan wordt.

Collega’s

Heb je op je werk last van conflicten, een slechte sfeer, getreiter, het slecht doorspreken van afspraken of weinig waardering? Dan is dit ook niet erg voordelig voor de werksfeer. De kans op een burn-out wordt hierdoor vergroot.

Symptomen

Een burn-out ontstaat niet plotseling, maar geleidelijk. In het begin kun je vaak al wel de symptomen ontdekken die aangeven dat je moet oppassen voor een burn-out. Deze symptomen zijn:

 • Vergeetachtigheid
 • Prikkelbaarheid
 • Geen zin hebben om naar je werk toe te gaan
 • Tijdens en na je werk moe zijn

Behandeling van een burn-out

Als je denkt last te hebben van een burn-out kun je het best contact opnemen met je huisarts. Soms word je dan naar een psycholoog en krijg je cognitieve gedragstherapie.

Lees ook: Mascha overwon haar burn-out en bedacht de populaire 100-dagen-methode

Wil je meer over burn-outs weten? Kijk dan op de website van GGZ of bel GGZ op dit nummer: 0800-449 4763

Mascha overwon haar burn-out. En hoe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij (ooit) last (gehad) van een burn-out?

 • ria19472
  ria19472
  Ik heb er gelukkig nog nooit last van gehad .
  Beantwoorden
 • rubyke
  rubyke
  :( en ik heb er soms las van
  Beantwoorden
 • Eefje84
  Eefje84
  wel erg gestresst en dan heb je dezelfde symptomen dan ga ik gewoon door maar ik neem wel meer rust als ik thuis ben dat geeft dan soms een goed gevoel maar niet altijd dat k gewoon moe blijf bah
  Beantwoorden
 • westerveld
 • Sophie Goes
  Sophie Goes
  Graag wil ik wat toevoegen aan dit artikel. Mijn mening is namelijk dat alleen gedragscognitieve behandeling niet afdoende is. Zoals aangegeven wordt is het een uitputting op lichaam en geest, dus ook die moet je aanpakken. Alleen gedragscognitieve therapie zorgt voor een tijdelijke opleving, immers je onderliggende overtuigingen, die ervoor gezorgd hebben dat je in deze situatie terecht bent gekomen (ik moet doorgaan, ik mag niet falen, stel je niet zo aan, zij of hij kan het toch ook etc.) zijn niet opnieuw geprogrammeerd. Voor duurzaam herstel en verandering is het nodig een behandeling op lichaam, geest én emotie te ondergaan. Op deze manier is het mogelijk om in 13 weken uit je burn out te zijn en weer vol inspiratie en energiek in het leven te staan, zowel privé als zakelijk...
  Beantwoorden
 • joke.weteringsvanvlaenderen
  joke.weteringsvanvlaenderen
  Ik heb een heerlijk gezin en een geweldige baan waar ik me happy bij voel, op wat gebruikelijk verdriet na zoals het overlijden van mijn ouders, heb ik een heel fijn leven
  Beantwoorden
 • notears16
  notears16
  Ik heb momenteel last van.. mede daardoor ook een nieuwe baan..
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Marrie
  Ik weet het niet, vermoed dat ik er nu een heb of ga krijgen. Veel druk door opleiding, autorijlessen, therapie (traumabehandeling), veel problemen binnen familie, gebroken hart (ik ben een lesbienne en degene heeft nu een relatie met iemand uit mijn vriendengroep, de twee zijn zeer klef en dat moet ik iedere dag aanzien), mentale ziektes (PTSS, insomnia, depressie, anxiety, adhd en autisme), chronische oorontsteking, beschadigde luchtpijp en meer. Ben daarbij zeer perfectionistisch.
  Beantwoorden

Gerelateerde artikelen