Placeholder

Afvallen in de overgang

Marianne Mascini is onze nieuwe online dieetcoach. Elke week beantwoordt zij een vraag over gezond eten, afvallen, voedseltrends en -hypes en schrijft zij een blog.

Marianne Mascini is onze nieuwe online dieetcoach. Elke week beantwoordt zij een vraag over gezond eten, afvallen, voedseltrends en -hypes en schrijft zij een blog.

De vraag van Iris (50): “Ik heb al verschillende pogingen gedaan om af te vallen. Ik ben in de overgang, ik eet heel gezond en beweeg veel, maar val niet af. Wat kan ik doen?”

Het antwoord van online dieetcoach Marianne Mascini: “Wat goed om te lezen dat je bewust bezig bent met je gezondheid. Bewegen geeft je hopelijk ook een fijn gevoel. Flink bewegen of sporten betekent aanmaak van spiermassa en verbranding van vetmassa. Het kan dus heel goed kloppen dat je niet afvalt, want meer spieren geven ook gewicht op de weegschaal. Het minder worden van je vetmassa kun je wel merken door je taille te meten.

Wat het bewegen betreft: de norm hiervoor is dat we er allemaal naar zouden moeten streven om minimaal 5 dagen per week 30 minuten matig intensief te bewegen, en bij overgewicht ten minste 60 minuten. Aangevuld met minstens 3 keer per week 20 minuten inspannende beweging. Wil je je spiermassa verder vergroten, doe dan spierversterkende oefeningen op verschillende dagen van de week.

Je geeft ook aan dat je in de overgang zit. Ik hoop dat je hier geen ernstige klachten van hebt. De overgang betekent een verandering van je hormonen. Je spiermassa neemt af, je buikomvang neemt toe, allemaal zaken die je niet wilt. Je stofwisseling wordt wat trager en als je dezelfde porties blijft eten, val je niet af. Dan kom je zelfs aan. Het is belangrijk dat je wel voldoende energie en calorieën blijft opnemen, ga dus niet crash-diëten!

Kijk toch nog eens goed naar je porties en je beweegpatroon. Een hulpmiddel hiervoor kan een eetdagboek zijn. Hierin moet je nauwkeurig opschrijven wat je eet en drinkt per dag, maar ook hoelang en hoe intensief je beweegt. Merk je dat je al aan de beweegnorm voldoet? Het dagboek kan je dan vooral heel goed helpen om je inzicht in onder andere je porties en je onbewuste extra’s  te vergroten. Misschien kun je net wat minder eten en iets langer of intensiever bewegen. Succes en houd vol!"

Heb jij ook een vraag aan Marianne? Stel hier jouw vraag en wie weet wordt hij binnenkort beantwoord!