stress

5 reminders om weer in balans te komen

Zegt jouw hoofd ook weleens: error…? Da’s niet zo gek hoor, in deze nog steeds rare tijden. Gebruik deze reminders om weer in balans te komen.

Reminder 1: accepteer wat er is

Je hoeft een situatie niet leuk te vinden om te accepteren dat het is wat het is. Deze neutrale houding helpt je om níét mee te gaan in alle angst- of stressgedachten en emoties. Daarmee trek je alleen maar meer negatieve gevoelens en gedachten aan.

De reminder is dus dat je tegen jezelf zegt: “Het voelt onprettig, maar ik accepteer dat het is wat het is.”

Reminder 2: neem de tijd om te voelen

Om onprettige emoties en gedachten niet te voelen, zijn we geneigd de schuld bij anderen te leggen. Maar daarmee vecht je tegen je eigen emoties, waardoor ze juist heftiger worden. En ook de situatie wordt er niet beter van.

De reminder is: durf te voelen wat er bij jou speelt. Stel jezelf de vraag: wat doet de situatie met mij? Welke gedachten en emoties triggert het? Je voelt je bijvoorbeeld gekwetst, beledigd, genegeerd, eenzaam, bekritiseerd of tekortgedaan. Het is veilig om je emoties te voelen. Let op: benoem alléén de emotie en laat alle hoe- en waaromvragen achterwege. Zo kom je erachter wat er in jou leeft zonder dat je meegaat in de hectiek en erken je je gevoelens, waardoor je meer rust voelt.

Reminder 3: vergeef jezelf

Oké, je voelt je rot. Of je hebt tegen je kind gesnauwd. Vergeef het jezelf en vertel jezelf ook waarom. Want met zelfverwijt schiet niemand iets op. Door jezelf te vergeven, ontstaat er verzachting naar jezelf. Dit haalt de druk van je emoties af, waardoor je makkelijker bij de rust in jezelf kunt terugkomen. Leg bijvoorbeeld je hand op je hart en zeg in je hoofd een rijtje op zoals: “Ik vergeef mezelf dat ik me een slechte moeder voel. Ik vergeef mezelf dat ik schreeuwde. Ik vergeef mezelf dat ik angstig ben. Ik vergeef mezelf dat ik mezelf vergat te vergeven.”

Reminder 4: ga iets totaal anders doen

Zolang je focust op angst en stress, creëer je meer angst en stress. Betrap je jezelf op negatieve gedachten? Verleg dan je focus door iets compleet anders te doen. Op die manier leid je jezelf af van de negatieve gedachten en gevoelens en shift jouw energie naar positiviteit. Heb je bijvoorbeeld stress omdat je nog zo veel moet doen? Neem dan juist een pauze en ga naar buiten. Je denkt waarschijnlijk dat je daar geen tijd voor hebt. Sterker nog, je beweert dat je nóg harder moet werken. Maar wanneer je wél aan deze behoefte voldoet, laat je de spanning los en ontstaan er nieuwe, frisse inzichten en inspiratie, waardoor je alsnog je taken kunt doen. En het zal je verbazen hoe snel je het dan af hebt.

Lees ook: ‘6 inzichten die zorgen voor minder stress in je leven’

Reminder 5: vier je successen

Hoe vaker je oefent, hoe makkelijker het wordt om gewoontepatronen te doorbreken. Heb je een reminder geoefend tijdens of na een stresssituatie? Prijs jezelf dan vooral de hemel in. Of koop bijvoorbeeld een bos bloemen voor jezelf als symbool dat je goed bent omgegaan met een angst- of stresssituatie. Door je successen te vieren, wordt het beloningssysteem in je brein geactiveerd. Het gevolg is dat de reminder als het ware in jouw systeem wordt verankerd en het sneller een nieuwe gewoonte wordt. Een volgende keer is het makkelijker om goed met angst en stress om te gaan. Bovendien ga je jezelf meer waarderen, wat je zelfbeeld en zelfvertrouwen een boost geeft. Win-win!

Tip: kijk terug op de dag en bedenk wat er goed is gegaan. Ook dit creëert een positieve mindset. Want we zijn geneigd te focussen op wat er niet goed ging. Je blik richten op dat ene succesmoment maakt dat je positiever in het leven staat.

Meer reminders om te dealen met stress en weer in balans te komen, vind je in de Vriendin Balansspecial. Koop ‘m hier online.

Beeld: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen