6 inzichten die zorgen voor minder stress in je leven

Hollen, rennen, vliegen; we stressen met z’n allen (vooral deze maanden!) heel wat af. Wil je dat niet meer? De volgende inzichten helpen bij het downsizen van je stressgehalte.

1. Geloof niet alles wat je denkt

Of je wilt of niet, de hele dag door gaan er gedachten door je hoofd. Over jezelf, over werk, over andere mensen, over… Vul maar in. Vaak hebben ze een negatief tintje. Het is dan ook niet het leven zelf en alles wat je daarin meemaakt wat de meeste stress veroorzaakt. Nee, het zijn je gedáchten daarover. En dat is dus eigenlijk goed nieuws, want gebeurtenissen kun je niet zomaar veranderen, maar op je gedachten heb je wel degelijk invloed. Gedachten zijn niets meer dan scheten, zegt Jelle Hermus in zijn boek Leven met wind mee: “Ze komen op uit het niets, zijn ongrijpbaar en er zit meestal een luchtje aan.” Onderzoek de eerstvolgende keer dat je stress ervaart eens waar dat gevoel precies door wordt veroorzaakt. Wat is de aanleiding? Welke gedachten heb je daarover? Wat is het gevolg van die gedachten? Kloppen ze, of kun je ook anders naar de situatie kijken? Onthoud: je kunt wel gedachten hebben, maar je hoeft ze niet te geloven.

2. Je leefstijl heeft veel invloed

Neem je rustig de tijd voor een uitgebreide lunch met verse groenten en fruit? Of bestaan jouw eetmomenten meestal uit het snel wegwerken van een snack achter de computer? Hoeveel ruimte je neemt voor rust en ontspanning, én wat je eet; het heeft allebei invloed op je stressniveau. Om je lichaam de kans te geven te herstellen van stressmomenten, heb je meerdere rustmomenten per dag nodig. Even lummelen, een korte powernap… Als je dit in totaal twintig minuten per dag doet, merk je al verschil. Ook een stukje lopen is prima; rustig bewegen (wandelen, fietsen, zwemmen) ontspant meteen. Ervaar je veel stress, dan verbruikt je lijf extra veel vitaminen en mineralen. Maak jezelf stressbestendiger met een gezond voedingspatroon: eet veel groenten en fruit, volkoren producten, gezonde vetten (in vis en avocado bijvoorbeeld) en drink genoeg water.

3. Je persoonlijkheid telt mee

Hoe kan het dat de ene vriendin, ondanks alles wat ze meemaakt, fluitend door het leven gaat, en de ander overal beren op de weg ziet? Dat heeft te maken met je persoonlijkheid; die bepaalt mede hoe je op stress reageert. Ben jij zo iemand die bij stress nog een tandje harder gaat werken? Ga je door tot het gaatje zonder stresssignalen te herkennen? Of ben je misschien hooggevoelig, waardoor stress extra makkelijk vat op je krijgt? Ook als je perfectionistisch bent of de zaken graag onder controle houdt, ervaar je eerder stress. Je persoonlijkheid veranderen is lastig, maar als je weet hoe je reageert, kun je daar rekening mee houden en signalen van stress eerder herkennen.

4. Je kunt jezelf trainen

De een heeft van nature meer mentale veerkracht – hoe makkelijk krabbel je op bij tegenslag – dan de ander. Maar: je kunt deze vaardigheid trainen. Leer om optimistischer en positiever in het leven te staan, dat levert je meer geluk op dan hard werken, stelt de Amerikaanse psycholoog Shawn Achor. Er zijn verschillende manieren waarop je je veerkracht kunt vergroten. Investeer bijvoorbeeld in activiteiten en mensen waarvan je energie krijgt (en mijd de energieslurpers), houd op met jezelf te vergelijken met anderen, leer nee zeggen (en ontdek dat dat niet erg is), wees milder voor jezelf (zeker in tijden van stress), focus op de positieve dingen in je leven, onderneem eens iets nieuws en laat los wat je niet kunt beïnvloeden (het weer bijvoorbeeld, of het gedrag van andere mensen). Ook vaker iets voor een ander doen, je kwetsbaar durven opstellen en bijvoorbeeld stoppen met pleasen, maken je mentaal sterker.

5. Leren voelen is belangrijk

Soms lijkt ’t de makkelijkste optie: lastige gevoelens en emoties diep wegstoppen. Omgaan met ingewikkelde emoties is iets wat je moet leren. Vaak is het makkelijker om met je hoofd te denken, lekker nuchter en rationeel. Dat onbestemde gevoel in je onderbuik? Gewoon negeren. Maar zo werkt het niet; onderdrukte angst, boosheid en verdriet worden alleen maar groter en veroorzaken zo veel stress. Ga de confrontatie aan met je gevoelens, alleen of met deskundige hulp. Praat erover, schrijf op wat je voelt of uit je op een andere manier. Dat lucht niet alleen enorm op, je wordt er ook sterker van.

6. Blijf opletten, want voordat je het weet…

Wil je een langdurig leven zonder al te veel stress, dan kun je nu niet lui achterover leunen. Prikkels en andere zaken die stress kunnen veroorzaken, komen immers de hele dag door op je af. Check dus geregeld bij jezelf of je hier nog op de juiste (lees: minst stress veroorzakende) manier mee omgaat. Juist in drukke tijden ben je geneigd terug te vallen in oude patronen en alle nieuw aangeleerde vaardigheden te vergeten. Op die momenten is het goed jezelf af te vragen: neem ik nog voldoende tijd voor ontspanning? Eet ik gezond genoeg? Ben ik lief voor mezelf? En wat kan ik nog meer doen voor mezelf?